Home Blog

Különleges mosdókagylók: Bemutatkozik a Moon termékcsalád

0

Ha új fürdőszobát szeretne kialakítani, fontos átgondolni minden nagyobb döntést, hiszen általában nem tart lakásfelújítást évente az ember. Válasszunk olyan berendezéseket és bútorokat, amelyek nem csak praktikusak, de akár 5-10 év múlva is tetszeni fognak. A fürdőszoba megtervezése persze nem egyszerű feladat, ki kell választani a megfelelő pultot, a mosdót, a tükröt, a világítást, a tároló helyeket és el kell dönteni, hogy zuhany vagy kád kerüljön a helyiségbe.

A dizájnos kinézet mellett persze mindig törekedjünk arra, hogy a praktikusságot is szem előtt tartsuk, hiszen a fürdőszoba az a helyiség, amelyet nagyon sűrűn használ az egész család.

Ezért fürdőszoba felújításkor érdemes strapabíró, minőségi darabokat kiválasztani. Ilyen tökéletes termékeket kínál a RAVAK is, amely olyan esztétikus és praktikus mosdókagylókat is kínál mint a MOON termékcsalád.

Elegáns letisztult vonalak a mosdó körül is

Átalakítás előtt, először is próbáljuk fejben kialakítani álmaink fürdőszobáját. Inspirációt meríthetünk az interneten szépen kialakított fürdőszobákról készült képeiről. Az, hogy megfelelő mosdókagylót válasszunk ki, igen fontos feladat, hiszen a jó mosdó ismérve, hogy használat közben szinte észre se veszünk.

Vagyis nem korlátozza a mozgást, kényelmesen lehet használni és elegendő rakodófelülettel van ellátva. Erre a felületre pedig el tudjuk helyezni a mindennapi használati dolgainkat (a folyékony szappan adagolót, a fogkeféket és a fogkrémeket). A mosdókagylót meglehetősen könnyű takarítani anyagának köszönhetően. Jól bírja a mindennapos használatot, hiszen a kerámia mosdókagylók jellemzője, a magas ellenálló képesség és a tartósság.

Van, aki a mosdókagylót is duplán szereti!

Ha egy egyszerű, letisztult fürdőszobáról beszélünk, akkor jó megoldás lehet a Formy típusú kagylók közül választani, amelyek mosdópultra helyezhetőek, ezáltal a fürdőszoba arculata is teljesen megváltozik és letisztult lesz.

A mosdópult előnye, hogy tároló felületet adnak, a mosdó pedig maximális tágas és mindkét kezünk kényelmesen elfér benne. Ha dupla mosdót szeretnénk a letisztult fürdőszobánkban, hogy mindenki garantáltan elférjen a reggeli készülődésnél, akkor válasszuk a Natural Dou modelljeit, melyek extra nagy belső teret és hatalmas rakodófelületet biztosítanak számunkra.

Ezek a mosdókagylók öntött műmárvány anyagból készülnek. Legfőbb jellemzőjük a szépen letisztult vonalaik és a teljesen sima rakodófelületük.

Különleges mosdókagyló az egyedi fürdőszobáért

A hagyományos mosdókagylókon felül, a különleges kialakítású mosdókagylókból is hatalmas a választék. A nem mindennapi kialakítással tökéletesen fel tudjuk dobni a fürdőszobánkat. A teljesen kör alakú mosdókagyló sok ember érdeklődését felkeltheti, hiszen egyedi stílusának kevesen tudnak ellenállni.

A kör alakú Moon mosdókagylókkal egyediséget csempészhetünk az egyébként unalmas helyiségbe, mindemellett tökéletesen használható és praktikus is. A MOON termékcsalád 5 különböző változatban kapható és a Hold különböző fázisainak alakját szimbolizálja. Az egyedi, különleges hangulatú mosdókagylók nem csak gyönyörűek, de erős progresszív, öntött műmárványból készülnek, így rendkívül strapabíróak is.

A letisztult formák a maga egyszerűségükben lenyűgözik az embereket. Ez nem is csoda, hiszen a Krystof Nosal tervezte termékek 2018-ban elnyerték az IF Design díjat is. A piac persze számos más formújú mosdókagylót is kínál. Például Fehér Kála virágra hasonlító mosdókagylót is, amely igen elegáns, de olyat is, amelynek a mosdókagyló része lényegében egy ízléses üveg tálra emlékeztet bennünket.

Érdemes szétnézni a ravak.hu kínálatában, ahol nem csak a Moon mosdókagyló termékcsaláddal, hanem számtalan más típussal is találkozhatunk.

Mire ezt a cikket olvassa talán már lesz is új ezrese

Március elsejétől, csütörtöktől bevezetik az új ezer forintos bankjegyet – mondta Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

A jegybank alelnöke kiemelte: a megújított 1000 forintos címletek március elsejétől fokozatosan jelennek meg a készpénzforgalomban, elterjedésük néhány hónapon belül várható. A most forgalomban levő régi 1000 forintos bankjegyekkel október 31-ig lehet fizetni, ezt követően az MNB bevonja azokat, így idén november 1-től már csak az új 1000 forintos bankjegyek használhatók.
Jelezte: a bevonási határidőig be nem váltott, régi ezresek sem veszítik el az értéküket, a régi bankjegyek a bevonási határnapot követően minden bank- és postafiókban három évig, az MNB lakossági pénztárában pedig húsz évig, 2038. október 31-ig díjmentesen átválthatók azonos címletű törvényes fizetőeszközre.

Budapest, 2018. február 28.
Pataki Tibor, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) készpénzlogisztikai igazgatóságának vezetõje az új, március elsejétõl érvényes ezerforintos bankjegyrõl tartott sajtótájékoztatón az MNB székházában 2018. február 28-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Pataki Tibor, az MNB készpénz-logisztikai igazgatóságának vezetője elmondta: a 2014 végén megkezdett bankjegycserével egyebek mellett erősítik a címletek hamisítás elleni védelmét, és technikailag is megújulnak a bankjegyek.
Jelezte: 2019 első negyedévében az új 500-as címletek bevezetésével fejezi be az MNB az új bankjegysorozat kibocsátását.
Hozzátette, az új ezreseket korszerű, új biztonsági elemekkel, hologramokkal, rejtett helyeken lévő vízjelekkel látták el. Rámutatott, a forgalomban lévő bankjegyek 75 százalékát már az újak teszik ki.
Pataki Tibor az MTI kérdésére elmondta: a bankjegyek hamísítása elleni küzdelmében jól áll Magyarország, tavaly mindössze 700 hamisított forintbankjegyet találtak az országban. Közölte azt is, hogy a teljes bankjegycsere költsége 4-5 milliárd forintot ér el.
A forint bankjegyek változásáról az MNB honlapjának bankjegy és érme oldalán további információk érhetők el (https://www.mnb.hu/bankjegy-es-erme).

 

fotó és szöveg: MTI

Hidegebb lesz, mint az északi sarkon

Na azért ennyire nem, de az Országos Meteorológiai Szolgálat cikke szerint a holnap kezdődő héten bizony melegebb lesz az északi sark közelében, mint szép hazánkban.

Ez az első hallásra hihetetlennek tűnő furcsaság egy speciális légköri helyzet eredményeképpen állhat elő a következő napokban. Északkelet-Európában egy masszív magasnyomású képződmény – hétköznapi nevén anticiklon – épült ki, amely tulajdonképpen megfordítja az áramlást a kontinens nagy részén. A jól megszokott nyugatias áramlás helyett az anticiklon déli peremén keletről fog fújni a szél, amely fagyos levegőt hoz hozzánk, egyenesen Oroszországból. Ugyanakkor az anticiklontól nyugatra, északnyugatra egészen az Északi-sarkig felhatol az enyhe, szubtrópusi légtömeg, hatalmas anomáliát (átlagostól való eltérést) okozva a térségben. Ily módon állhat elő, hogy szombat este a Norvégia legészakibb pontjától még 1000 km-re “feljebb” található Spitzbergákon fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, míg Észak-Magyarországon -10 foknál is hidegebb lesz.

A speciális légköri helyzet hatására a Norvég-tenger térségében nagyon megenyhül az idő
(vasárnap magán az északi sarkponton is melegebb lehet, mint nálunk).

Egyébként a helyzet nem olyan veszélyes, mint elsőre gondolnánk, mivel Magyarországon normális a télen -10 – -15 fok.

Egyre népszerűbbek a speciális témájú mini webáruházak

0

Néhány évvel ezelőtt még kétkedve fogadtunk mindent amit pénzért kínáltak az interneten. Ma azonban már sokkal nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat. Nem csak a vírusirtók, a webes böngészők és a Google „óv” minket, de a magyar hatóságok és a fogyasztóvédelem is vásárlók érekeit védi. Ma már nem lehet online árut forgalmazni vállalkozás nélkül és kötelező a számla és az ügyfelek megfelelő tájékoztatása is. Nem csak a cég összes adatát, de még a webtárhely szolgáltató információit is fel kell tüntetni az oldalon.

A biztonságos, titkosított csatornán történő webes kommunikáció a fizetéseket is védetté tették és egyre szívesebben vásárolunk online, hiszen a vásárlási folyamat is sokkal kényelmesebb, a termékek könnyebben összehasonlíthatóak és a fizetéskor sem fogunk meglepődni, hogy más összeg kerül a blokkra mint ami a „polcon” szerepelt. Magyarországon a legnagyobb online kereskedők az Extreme Digital, a Media Markt, az eMag, a Tesco, a Libri, az iPon, a Mall és a Tchibo. Ezek a webáruházak méltán az ország legjobbjai közé tartoznak és ékes például szolgálnak a kisebb, kezdő webshopoknak. Azonban nem csak ilyen nagy méretű webáruházakkal találkozhatunk az interneten.

A speciális termékek iránt is egyre nagyobb a kereslet

Akár valós, fizikai üzlethelyiséggel rendelkező, akár raktár nélküli egy vállalkozás, fontos, hogy egy-egy réteget kiszolgáljon, legyen vásárlói köre. A mai világban azonban a legnagyobb áruházak csak a legnépszerűbb termékeket forgalmazzák, garantálva saját bevételüket. A fenti listából is látszik, hogy az elektrotechnikai termékek forgalmazása még a mai napig a legjövedelmezőbb online bevételi források egyike. Konkrétan az Edigital Magyarország legnagyobb forgalmú webáruháza évek óta.

A kisebb piacokat azonban a nagyok nem is akarják elérni, ezért ezeket külön, kisebb vállalkozások célozzák meg. A legszélsőségesebb külföldi példával kezdve, létezik olyan angol nyelvű webáruház, ahonnan ellenségeinknek küldhetünk különböző állatoktól származó ürüléket. A legnépszerűbb a marha trágya, amivel a webáruházból való vásárlás után, anonimitásunkat megőrizve, haragosainkat bosszanthatjuk. Azonban nem minden speciális webshop ennyire szélsőséges (bár kétségtelen, ennek  is meg van a saját piaca). Egyes vállalkozások kizárólag egyedi pólókat árusítanak, mások kézzel készített házi ékszereket kínálnak eladásra és vannak olyan webáruházak is, ahol kizárólag papírvirágokat vásárolhatunk.

Ma már bárki indíthat online webáruházat

Az internetes kereskedelemhez a mai törvények szerint, Magyarországon szükség van vállalkozásra és számlát kell kiállítanunk az értékesített termékekről. Az adóhatóság és a fogyasztóvédelem is nyomon kíséri tevékenységünket, ezért az adatok védelmét is szem előtt tartva, könyvelővel felvértezve kell nekiállnunk, ha mi magunk is szeretnénk saját webshopot. Erre ugyanis ma már akár költségmentes megoldások is léteznek. Ha úgy érezzük, hogy kis vállalkozásunk vagy hobbi tevékenységünk túl nőtt a baráti társaságnak szánt értékesítésen, akkor ideje kilépnünk a világhálóra és a nagy világ számára is elérhetővé tenni termékeinket, szolgáltatásainkat.

Webáruházat sok szolgáltató kínál kedvező bérleti díjakkal is, így nem kell külön fejlesztési költségekkel sem számolnunk, nekünk elég csak a speciális igényeket igénylő felhasználókat megtalálnunk és a termékek árusításával foglalkoznunk. Bátran készítsünk saját kis webáruházat ha fújt üveg díszeket készítünk, ha öntött vasból kovácsolunk dísztárgyakat vagy gyönyörű festményeket rajzolunk szabadidőnkben, de eladható lehet az egyedi vers, az általunk írt könyv vagy valamilyen szolgáltatás is. A lehetőségeknek csak a képességeink és a képzeletünk szab határt.

40 éve indult útjára az első GPS műhold

A GPS-t (Global Positioning System, Globális Helymeghatározó Rendszer) az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma fejlesztette ki és üzemelteti a mai napig.

Az eredetileg katonai célokra kifejlesztett rendszert 24 db 20 000 km-es magasságban keringő műhold alkotja, ugyanakkor rendszerbiztonsági szempontból további 8 műhold kering bolygónk körül, melyek bármikor egy kieső társuk helyére állíthatóak.

A GPS egy fejlett helymeghatározó rendszer, amellyel 3 dimenziós helyzetmeghatározást végezhetünk földön, vízen vagy levegőben. Pontossága jellemzően méteres nagyságrendű, de differenciális mérési módszerekkel akár milliméteres pontosságot is el lehet érni, valós időben is. A GPS-t sok más technológiához hasonlóan katonai célokra fejlesztették ki, de ma már a civil élet számos területén széles körben alkalmazzák. Nagy előnye, hogy adatait felhasználva szolgáltatások sorát élvezhetjük a kis méretű eszköz által és növelhetjük kényelmünket, biztonságunkat.

A rendszerhez folyamatosan zárkózik fel az orosz-indiai GLONASZSZ, az Európai Unió által fejlesztett Galileo és a kínai Beidou-2 műholdas rendszer, kiegészítve, pontosítva azt.

Galileo, az EU-s testvér

A Galileo műholdas navigációs és helyzetmeghatározó rendszert az Európai Unió és az Európai Űrügynökség működteti. A 20 milliárd euróra becsült projektet Galileo Galilei olasz csillagászról nevezték el. A Galileo rendszer egyik célja, hogy az európai országok számára olyan nagy pontosságú helyzetmeghatározó rendszert hozzon létre, amely független az amerikai GPS és az orosz GLONASZSZ rendszerektől, melyeknek kereskedelmi használatát háborús konfliktus esetén felfüggeszthetik, mivel katonai felügyelet alatt állnak. A rendszer 2016. december 15-én kezdte meg működését 18 műholddal, és 2020-ra várható a teljes kiépítettség, illetve globális elérés, 24 műholddal, amik már folyamatos lefedettséget fognak biztosítani.

A Galilieo egy „kutatás és mentés” funkciót is megvalósít, ami a megfelelő adóberendezéssel ellátva riasztást tud küldeni a rendszerbe, ez 10 percen belül észlelhető és az adó helyzete 5 km-en belül lokalizálható.

Alkalmazások, melyekkel használhatjuk a GPS-t

A kép illusztráció

A GPS rendszert használja a profik között legnagyobb körben elterjedt és legmegbízhatóbbnak ítélt alkalmazás, az iGo is, melyről kevesen tudják, hogy Magyarorszákról indult útjára.

Személyes kedvenceim a Google Maps, valamint a Waze.

Ez a két program ingyenessége ellenére percrekész információkkal szolgál a forgalom állásáról.

A Google Maps az andoridos telefonokat támogató keresőóriás programjaként folyamatosan online működik, ezért mindent “lát”. Használatához elengedhetetlen a folyamatos internet kapcsolat.

A Waze pedig egy közösségi navigációs rendszer, melynek lényege, hogy ha a felhasználók dugóba kerülnek, balesetet, vagy veszélyt, esetleg előre be nem jelentett traffipaxot látnak, azt azonnal jelezni tudják egymásnak.

Számos program van még, amivel kihasználható a GPS rendszer, de jelenleg csak ezekre tértem ki.

Ha a kedves olvasónak van kedve hasonló cikket, esetleg már meglévő cikkeinkhez kiegészítést írni keressen minket bizalommal!

A Nyugati és a Keleti pályaudvar épületében is kormányablak segíti az utasokat

0

A Nyugati és a Keleti pályaudvar területén is befejeződött a kormányablakok kiépítése. A Nyugatiban 486 m2-en 12 ügyfélpult és 2 fotófülke, a hamarosan megnyíló Keletiben 440 m2-en 10 ügyfélpult és 2 db fotófülke várja az utasokat. Mindkét kormányablak akadálymentes.

Az „Állomásfejlesztési és Integrált ügyfélszolgálat fejlesztési program (kormányablakok)” megnevezésű projekt célja állomások rendszerterv szerinti fejlesztése. A beruházás keretében a MÁV – az állomási szolgáltatások részeként – kialakítja a kormányablakok hálózatát. A kivitelezési költség a Nyugati esetében 354 millió forint, a Keleti esetében 344 millió forint volt; a kormányablakok európai uniós forrás bevonásával valósultak meg. A beruházásoknak köszönhetően a pályaudvarokon olyan valódi közösségi terek jöttek létre, ahol az emberek a számukra fontos szolgáltatásokat utazásaik során is könnyedén elérhetik, ezáltal sok időt spórolhatnak meg. A fejlesztés eredményeként Budapest két legforgalmasabb személypályaudvarán több ezer különböző ügy intézésére nyílik lehetőség. A Nyugati pályaudvari és a kulcsrakész, még tavasszal megnyíló Keleti pályaudvari új kormányablakokkal harmincra nő Budapest kormányablakainak száma. Az integrált kormányzati ügyfélszolgálatokon intézhető ügyek száma folyamatosan bővült az elmúlt években, így mára az ország 270 kormányablakában szinte valamennyi állammal kapcsolatos ügyüket egy helyszínen intézhetik az állampolgárok. A fejlesztéseknek köszönhetően a 2018-as naptári évben várhatóan 3 millió fölé emelkedhet az ügyforgalom Budapesten.

Háttér az épületekről és a helyreállítási munkákról:

A kormányablaknak helyet adó Ceglédi váró eredetileg postapavilon volt, a postai vágányokat azonban később – a tervek és a leírások alapján valószínűsíthető, hogy az I. világháború időszakában – áthelyezték, a pavilont pedig III. osztályú váróteremmé alakították. Az épület az 1960–70-es években üzemi konyhaként és étteremként, a ’80-as években pénztárként, a ’90-es években utazási irodaként is szolgált. Az 1978–1988-as rekonstrukció óta ez az épületrész nem esett át komolyabb felújításon; a kormányablak létesítésével most a Ceglédi váró teljes külső és belső műemléki rekonstrukciója is megtörtént. Az építészeti és belsőépítészeti tervezés és kivitelezés a kiadott arculati kézikönyv szerint készült. Megújultak a tartószerkezeti, épületgépészeti, épületvillamossági, illetve tűzvédelmi rendszerek is.

A főépület jobboldali hátsó részén található „postapavilon” átalakításához kapcsolódó terveket az MG Építész Tervező és Szolgáltató Kft. készítette, a kivitelező konzorcium tagjai a Belvárosi Építő és Szolgáltató Kft., illetve az IMOLA Konstrukt Kft. voltak.

A Keleti pályaudvar főépületében a kormányablaknak helyet adó épületrész eredetileg III. osztályú váróterem és málhafeladó helyiség volt. Az épületet a II. világháborúban bombatalálat érte, súlyosan megsérült. Az 1946-ban megkezdett helyreállításkor készült fényképek tanúsága szerint az épület indulási oldala viszonylag épen maradt a többihez képest. Az 1950-es években alakították ki a nemzetközi pénztárt, az indulási előcsarnok déli részét pedig átépítették. 1987-ben megerősítették az indulási oldal zárófödémét. A Lotz-teremtől az egykori postapavilonig terjedő folyosó térszerkezete nem sokat változott az átadás után. A folyosó térfalai, boltozatrendszere változatlan maradt, csupán a folyosó terét osztották ketté az 1970-es évek táján egy fémszerkezetű, üvegezett ajtóval. A kormányablak megépítésével a csarnoki folyosó valamint a kormányablak helyiségcsoportjait befogadó épületrészek teljes külső és belső műemléki rekonstrukciója is megtörtént. Megújult a tető, illetve a tartószerkezeti, épületgépészeti, épületvillamossági és tűzvédelmi rendszerek is. Az építészeti és belsőépítészeti tervezés és kivitelezés szigorú örökségvédelmi szempontok szerint történt.

A Keleti pályaudvar területén kialakított kormányablak terveit a Korényi és Társai Építész Kft. készítette, a kivitelező konzorcium tagjai a Belvárosi Építő és Szolgáltató Kft., illetve az IMOLA Konstrukt Kft. voltak.

Pilisszántói Hókutya

0

Csoóri Sándor: Hókutya

Csináljatok hóembert,
Én csinálok hókutyát.
Hosszú szőrű komondort, 
Amilyen még sosem volt.

Így gondolom, úgy gondolom,
Kész is már a komondorom.
Szájában jégcsap,
Csont helyett azt kap

Fotók:

Keddtől péntekig havazás várható a dunántúli megyékben – A magyar közút megerősített szolgálatot rendelt el

A hétfői napsütéses idő után keddtől egészen péntekig újra az évszaknak megfelelő, télies idő várható. A dunántúli megyékben ráadásul szinte végig havazás várható, egyes térségekben 15-20 centiméternyi friss hó is hullhat egyes napokon. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazással várhatóan érintett területeken valamennyi hóeltakarító eszközét készültségbe helyezte, a szükséges megelőző szórásokat már ma megkezdi, a következő napok beavatkozásait pedig megerősített irányító személyzettel látja el. Az autósokat arra kérik a szakemberek, hogy a következő napokban fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján keddtől-péntekig az ország Dunától nyugatra eső területein jelentős mennyiségű friss hó várható, kedden elsősorban Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében, szerdán pedig a teljes Dunántúlon, illetve a Duna-Tisza közén is. A jelenlegi előrejelzések alapján keleten és észak-keleten nem várható havazás, de főleg az éjszakai hőmérsékletek nulla fok alá süllyednek majd ezekben a térségekben is.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is valamennyi sószórásra és hóekézésre alkalmas gépjárművével elvégzi a szükséges preventív beavatkozásokat, vagyis, hogy megakadályozza leeső hó letapadását a burkolatra. A havazás előrehaladtával kerülhet sor a hóeltakarításra, amikor ekézhető vastagságot ért el a friss hó. A társaság a havazással érintett területeken a következő napokban is ütemezetten látja majd el ezen hóeltakarítási munkákat. Ez azt jelenti, hogy első körben a gyorsforgalmi- és főutakon avatkoznak be, majd ezt követik a mellékutak. Az egyes területekre előre beosztott munkagépek körülbelül 30-50 kilométernyi utat tudnak egy fordulókörrel bejárni, egy ilyen beavatkozás, függően a forgalom nagyságától és a beavatkozási igényektől, domborzattól, mintegy 2-5 órát vehet igénybe, amit bizonyos esetekben többször is meg kell ismételni. Főleg a magasabban fekvő dunántúli területeken több napon át is 10-15 centiméternyi friss hó is hullhat, a társaság folyamatos munkavégzése mellett így időszakosan télies útviszonyok lehetnek majd egyes térségekben. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért az irányító ügyeleti szolgálatot is megerősíti a várhatóan megnövekedő bevetésirányítási feladatok miatt. A november 10-től kezdődő téli üzemeltetési időszakban, egészen a mai napig egyébként összesen mintegy 161 ezer tonna útszóró sót és 1,16 millió liter kálcium-klorid oldatot használt fel a közútkezelő a síkosságmentesítési munkái során. A 2016-17-es teljes téli szezonhoz képest ez mintegy 45 százalékkal több anyagfelhasználást jelent.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy a következő napokban is fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és csak megfelelő mintázatú, profilmélységű téli gumikkal induljanak útnak és érdemes még az utazás előtt tájékozódniuk! A legfrissebb és leggyorsabb információt a társaság megyei diszpécsereitől és Útinform szolgálatának munkatársaitól szerezhetik be, továbbá minden telefonos elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu és a www.kozut.hu oldalon. Az Útinform weboldalán kora reggeltől késő estig, minden nap háromóránként tesznek közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról, erről ezen a linken tájékozódhatnak az érdeklődők: http://utinform.hu/hirek/ut-es-latasi-viszonyok-a-kozutakon-2017-2018.

A tél legerősebb lehűlésére figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

A tél legerősebb lehűlése közelít – hívta fel a figyelmet hétfőn a meteorológiai szolgálat, amely keddtől ismét havazásra figyelmeztet.

Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 4 és plusz 1 Celsius-fok között alakul, napközben mínusz 1 és plusz 5 fok között lesznek a maximumok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint – nagyrészt kontinentális eredetű – fagyos levegő árasztja el több hullámban Európa legnagyobb részét, ezzel – viszonylag szokatlan módon – február utolsó, illetve március első napjaiban lehet Magyarországon a szezon leghidegebb időszaka: egyre több helyen napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, éjjel több helyen mínusz 10, helyenként mínusz 15 Celsius-fok alatti minimumokra kell készülni.

Ezen a télen eddig hivatalos mérőállomáson még nem mértek mínusz 15 foknál hidegebbet.

A lehűlés előtt mediterrán ciklon okoz jelentős csapadékot, amely délnyugaton, nyugaton döntően hó lesz, ott a hétvégére jelentős hótakaró is kialakulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta:

már hétfő késő délutántól a dél felől felvonuló felhőzetből ismét esőre, havas esőre, havazásra lehet számítani. Kedd éjfélig a Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken (nagyjából 250-300 méter felett) jellemzően gyenge vagy közepes intenzitású havazás, havas eső várható.

A havazás veszélye miatt Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A Dunától keletre, síkvidéken inkább az eső, havas eső lesz jellemző, amely időnként havazásba válthat.

Várhatóan péntekig folytatódik a vegyes csapadék, a Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken gyakran havazással, ott szombat reggelig több helyen jelentős hótakaró is kialakulhat. Egy adott területen naponta többször is változhat a csapadék halmazállapota.

– MTI –

Olcsóbb lesz a benzin

Csökkenti bruttó 2-2 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. – értesült piaci forrásokból hétfőn az MTI.

A csökkentéssel a benzin átlagára literenként 351 forintra, a gázolajé 357 forintra mérséklődik.

Az üzemanyagok ára legutóbb február 16-án változott, a benzin ára bruttó 4 forintos csökkentéssel 353 forintra, a gázolaj ára, szintén 4 forinttal, 359 forintra mérséklődött.

Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak az egyes töltőállomások árai között.

A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

(MTI)