A dugattyús kompresszor előnyei itt és most

0
521
dugattyús kompresszor
dugattyús kompresszor

A dugattyús kompresszor sűrített levegő előállítására alkalmas. Feladatköre, felhasználási területe hasonló a csavarkompresszorhoz, a két kompresszor különbsége azonban a működés elvben van. A sűrített levegőt a csavarkompresszorban két egymásnak szemben álló és forgó orsó állítja elő, a dugattyús kompresszorban pedig a dugattyúk. A két kompresszort sokszor összehasonlítják, pedig nem csak a működési elvben, de a tulajdonságokban is eltérések mutathatóak ki. Mivel a felhasználási terület hasonló, és mivel mindkettő a sűrített levegő létrehozására alkalmas, ezért természetesen sok helyütt megtörténik az összehasonlítás, sőt, sokszor egy összehasonlítással könnyebben meg is érthetjük a különbségeket.

A dugattyús kompresszor előnye, hogy működtetése akár áram használata nélkül is létrejöhet. Ez azért fontos, mert sokszor olyan helyzetben kell alkalmaznunk a berendezést, amikor nincs lehetőség áram használatára, vagy olyan helyen vagyunk, ahol nincs áramforrás. Azt a típusú dugattyús kompresszort, amelyet áram nélkül is használhatunk robbanómotoros dugattyús kompresszornak nevezzük. Ezek pozitív tulajdonsága, hogy felfújható kerekekkel vannak ellátva, tehát ha szükséges, akkor még mozgatható is.

A csavarkompresszor kizárólag árammal működik, tehát ha sokszor olyan helyzetben vagy alkalomkor van szükségünk a sűrített levegőre, ahol nem tudunk villamos hálózatot használni, akkor a dugattyús mellett érdemes döntenünk.
A csavarkompresszor és a dugattyús kompresszor is alkalmas otthoni felhasználásra. Ebben a tekintetben nincs nagy különbség a kettő között. A kompresszort a kézműves tevékenységek és a barkácsmunkák körül is lehet használni, a felhasználási terület igen szélesnek bizonyul.

Otthoni használatra nem szükséges nagy teljesítményű gépet vásárolni, ezt ajánlják a btkkft.hu szakemberei is a dugattyús kompresszor vásárlásával kapcsolatban. A 1-3 lóerős berendezések nem is annyira drágák, és teljesítményben tökéletesen elegek az otthoni munkák elvégzésére. A tartály ezeknél a termékeknél is több méretben érhető el, lehet egészen kicsi, de akár 100 literes is.

A dugattyús kompresszor másik nagy előnye, hogy már olajmentes kivitelben is kapható, amely nagyon jó tulajdonság az otthoni használat szempontjából, mert környezetbarátabb megoldásnak bizonyul és az egészségre sem káros egyáltalán. Fogászati felhasználásra például a dugattyús kompresszort részesítik előnyben. A karbantartásra sem kell akkora figyelmet fordítanunk a dugattyús kompresszoroknál, hiszen ezekben egy teflonréteg helyezkedik el.

A kis teljesítményű, otthoni használatra alkalmas gépek mellett természetesen gyártanak nagy teljesítményű, üzemi és ipari használatra alkalmas és megfelelő berendezéseket is. Ezek műszaki felépítése is másmilyen, a teljesítmény már sokkal nagyobb, emiatt pedig más felépítést követelnek meg. Természetesen a nagyobb és komolyabb berendezések sokkal drágábbak is, mint kis teljesítményű társaik, de otthoni használatra feleslegesnek bizonyulnak.

A szakemberek azt ajánlják egyébként, hogy ne az ár alapján döntsünk, inkább felhasználási területeket nézzük meg. Az alacsony árú termékek nem megbízhatóak, a nagyon drágáknál pedig lehet hogy nem tudjuk kihasználni a teljesítményt és a tudást. Érdemes tehát inkább a tudás alapján dönteni. Azt is szem előtt kell tartanunk, hogy mire használjuk, milyen környezetben használjuk a dugattyús kompresszort, hiszen például a fogászati eljárásokhoz olyan különleges és speciális dugattyús kompresszorokat készítenek, amely semmilyen káros anyagot nem használnak és nem bocsájtanak ki a használat során.