Felejtsd el az olajat!

0
178

Ha tehetnénk, mindenkit lebeszélnénk arról, hogy olajat használjon a sütéshez. Nem csak azért, mert a sült, égett olaj szaga csak a balatoni lángososnál kellemes, a gumimatracon fekve egyetlen röpke pillanatra, de egy lakásban semmiképp, hanem azért is mert az olaj egyszerűen egészségtelen, és igazából nincs is rá szükséged a főzéskor. Elmondjuk, miért felejtsd el.

Felejtsd el a reklámokat: ez az étolaj

A (hazug) reklámok úgy mutatják meg neked az olajadat, mintha az a faágak végén levő bogyókból, önként, és csodálatosan tisztán csöppennének bele a designer üvegekbe, és ezzel a lendülettel rohannának a konyhád napsütötte részére, ahonnan a használatig beragyogják önszorgalomból a lakásodat. Ez – csak – a reklámok hazug világa. A szép aranysárga, vagy épp aranybarna olajadban, legtöbbször egy komplett kémiai labor összes vegyszere benne van: savazzák, lúgozzák, színtelenítik, szagtalanítják, mielőtt Te megveszed a boltban. Aztán, ezt használod a konyhádban. Szóval, teszel az ételedre hexánsavtól (ebben az az érdekes, hogy ez benzinalapanyag)  kezdve marónátronon keresztül foszfort, és citromsavat is. Az a kérdés, hogy ha tudod, hogy ez mind van az olajban, akkor is olajjal sütsz, vagy inkább megpróbálod elhagyni?

 

Egészség mindenek felett

Azt már mindenki tudja, hogy ha egészségesen szeretnénk élni akkor kerülni kell(ene) a zsírokat, olajokat, de azt nem mindenki tudja, hogy miért? Szerinted mi baja lesz a krumplinak, ha megsütjük, zsírban, vagy mit árt a zöldségnek az, ha kicsit meglocsoljuk olajjal? Nos, nemrég kiszámolták.

Egyrészt minimum 20, de inkább 30%-kal nő a zsírtartalma, például a krumplinak, ami így sokkal zsírosabb, mint kellene. Ezzel párhuzamosan csökken a vitamintartalom. Ha ez még nem lenne elég: mivel több az ételben a zsír, ezért nő a kalóriatartalma. Ez hízáshoz vezet, és akár érrendszeri és szívbetegségekhez is.  Ha ez még nem lenne elég ahhoz, hogy azonnal kidobd az összes olajat, amit otthon tartasz, elmondjuk a legnagyobb bajt.

 

Többször használatos

Elég fura a magyar háztartások viszonya az olajhoz. Valamiért drágálljuk, ezért úgy spórolunk vele, hogy használat után nem dobjuk ki, hanem hagyjuk kihűlni, és később (van, aki szűrés nélkül) újra használjuk majd. Ebben a pillanatban jönnek képbe a transzzsírsavak. Ez a lehető legkártékonyabb zsírsav. Eredetileg nincs az olajban, de hő hatására kialakul, és ez a zsírsav lesz felelős rengeteg betegségért, mert olyan oxidációs folyamatokat indít el a szervezetedben, melyek felelősek különböző betegségekért. (Ugye azt tudtad, hogy ha dízel autóba étolajat öntesz, akkor az nagy valószínűséggel el fog indulni: és te ezt használod. Kis túlzással ennyi erővel benzint is ihatnánk, nem? Vagy süthetnél benzinben is. Ha lehetne.)

 

Tanácsok, ha olajfüggő vagy

Ha úgy érzed elkerülhetetlen, hogy mindent olajban süss ki, vagy imádod az illatát, adunk pár tanácsot, mire figyelj. Egy ideje lehet kapni a boltokban olajspray-t. Ha ezt használod, akkor sokkal kevesebb olajjal, de ugyanolyan hatékonysággal megúszod a sütést. Az is lehet megoldás, ha el tudsz vonatkoztatni a „bő, forró olajban süssük ki” tanácstól, mert mindkettő butaság. Egyrészt elég lesz egy mogyorónyi, vagy kávéskanálnyi olaj, mert annak nem az a feladata, hogy ázzon, és ússzon benne például a brokkolid. Másrészt egyáltalán nem kell forrónak lenni az olajnak: ellenkezőleg: elég, ha csak meleg. És egy extra tanács: ha megsütöttél bármit, olajban, a legjobb, ha leitatod róla a rajta maradt olajat, legalább nem lesz kalóriabomba.

 

Felejtsd el az olajat

Érdemes megpróbálnod olaj nélkül sütni. Remek megoldás erre a Tupperware Mesterszakács edénycsalád, és az Ultra pro termékek, mert ezeket használva nem csak egészségesebb, több vitamint tartalmazó, kevésbé hizlaló ételeket kapsz, hanem a zsír, és olaj nem veszi el az eredeti ízét az ételnek, és – próbáld ki – a csirkemelltől kezdve a brokkolin át, végre minden ételnek az eredeti ízét fogod érezni.

 

 

Ha pedig elkészült a finom ételed (reméljük, sokkal kevesebb olajjal, vagy akár teljesen elhagytad) akkor ide kattintva megmutatjuk, miben tudod megfelelően, frissen tartva tárolni, akár napokig!