Gyulladás tünet nélkül? – Igen!

0
262

Ha gyulladásról beszélünk, valószínűleg gyulladt torokra, vagy duzzadt ízületekre gondolunk. A gyulladás másik fajtája egy enyhe krónikus, lassú észrevétlen folyamat. Egyre több kutatás világít rá ,hogy ez a krónikus gyulladás szerepet játszik több komoly betegség kialakulásában. A gyulladás oka az immunrendszer hibás működése, melynek folytán a szervezet ellen fordul, autóimmun betegség formájában, vagy egyéb ártalmatlan anyagokra ad allergiás reakciót. Ennek folytán kimerül, és a valós probléma fellépésekor nem tud megfelelő hatékonysággal és gyorsasággal reagálni.
Túlsúly
A szervezeted érzékeli az elhízást. A zsírsejtek megnövekedése extra stresszt generál, és ez zavart kelt a sejt működésében, amitől azvészjelzéseket küld az immunrendszernek. Az immunsejtek természetesen reagálnak, és gyulladásba hozzák azt a sejtet mely segítséget kért. Egy idő után ez a gyulladás az egészséges sejteket inzulin rezisztenssé teszi. Az inulzulin feladata a vércukrot a sejtekbe juttatni. Ha azonban nem tud hatni rezisztens sejten a cukor a vérben marad, szintje megemelkedik. Az elhízás végül cukorbetegséget okoz. Sőt mi több: ezek a nemkívánatos fehérvérsejtek beszivárognak a vérkeringésbe, zavart okoznak a máj működésében, és ezáltal
általános anyagcsere problémát okoznak az egész szervezetben.
Sok cukor zsír és szénhidrát
Amikor sok telített és transz zsírsavat tartalmazó ételt eszel akkor növeled a gyulladás kialakulásának kockázatát. A dolgok működési elve a mai napig nem tisztázott, ám annyi bizonyos, hogy ha olyan ételt eszel mai gyorsan megnöveli a vércukor szintet, szintén gyulladást idéznek elő. Egy Ausztrál tanulmány a közelmúltban például azt találta,hogy a gyulladásos markerek jelentősen emelkedtek mindössze három órával a magas glikémiás indexű táplálék elfogyasztása után (kukorica, chips sült krumpli, gofri), melyekről köztudott, hogy emelik a szervezet vércukor szintjét.

Intenzív aggódás = szorongás
Váratlan helyzetek, a folyamatos nyomás és a feszített tempó szorongást vált ki. A gyulladás intenzitása általában növekszik stressz alatt. Más kutatások is megerősítik, hogy azok az emberek akik hosszú távú depressziótól szenvednek tapasztalnak gyulladásos tüneteket. Szennyezett levegő Utálod a szmogot?Az immunrendszered is. Egy tanulmány szerint nagy légszennyezettségű területen élő nők esetében nagyobb valószínűséggel alakul ki cukorbetegség, mert a levegősszennyezés fenntartja, erősíti a gyulladást így hozzájárul az inzulin rezisztenciához. A magas légszennyezettségnél azonban sokkal rosszabb a dohányzás. A dohányfüst olyan intenzív támadásnak minősül, hogy az immunrendszer azonnal indul kijavítani a sérülést. A lerakódott idegen test, és a kátrány semlegesítése egy folyamatos gyulladást idéz elő. Gyakran azonban az immunrendszer túlkompenzál és gyógyítás helyett támadásba lenül. A krónikus gyulladás sejtkárosodáshoz vezet, mely rákos megbetegedést okoz.

A gyulladás következménye
A szervezetben nem csak a tüdőben, hanem máshol is találkozhatunk ennek az enyhe gyulladásnak a következményeivel: – a vérerekben artériában érelmeszesedést – a szívkoszorúerekben érelzáródást – az agyban érelzáródás miatt működéskiesést – rákos megbetegedéseket a test különböző részein – súlyosbítja a már meglévő krónikus betegségeket