Harvardi egyetem: A legfigyelemreméltóbb 40 alatti orvos Meskó Bertalan

0
153

A Harvard Egyetem által a világ egyik legfigyelemreméltóbb 40 év alatti orvosnak tartott Meskó Bertalan szerint űr tátong az egészségügy és a digitális technológiák között. Úgy véli, ha ez nem csökken, „káosz lesz”.

A Harvard Egyetem Orvostechnológiai Intézete szerint dr. Meskó Bertalan a világ egyik legfigyelemreméltóbb 40 év alatti orvos szakembere. 2009-ben végzett orvosként a Debreceni Egyetemen, 2012-ben PhD fokozatot szerzett a klinikai genomika területén. Az Egyesült Államokban 2014-ben megjelent, „The Guide to the Future of Medicine” című könyve az Amazon globális top 100-as listájába is bekerült. Munkája „Az orvoslás jövője” címen e hónapban került a könyvesboltokba. Több mint 500 előadást tartott a jövő orvoslásáról a Yale, Stanford és Harvard Egyetemektől egészen az Egészségügyi Világszervezet központjáig. Merthogy Meskó Bertalan orvosi jövőkutató, a világon az egyetlen.

Dr. Meskó Bertalan egyedüli magyarként került be a jövő egészségügyét meghatározó innovátorok nemzetközi Future Health 100 listájába, az idén a digitális egészségügy legnagyobb hatású szakértőjének választották. Globális tervei vannak: világot akar váltani az orvoslásban, és azt is tudja, ezt hogyan érheti el. A cél, amit kitűzött, nem kicsi: szeretné megváltoztatni az egészségügy rendszerét, ami szerinte azért elkerülhetetlen, mert a jelenlegi állapot nem tartható fenn sokáig. Az egészségügy és a digitális technológiák közötti űr csökkentésén dolgozik, mert úgy véli, ha ez nem történik meg, káosz lesz.

A jövőkutató szerint sokkal kevesebb időnk van, mint gondolnánk. „A digitális technológia gyors változása, a robotika fejlődése, a mesterséges intelligencia megjelenése kulturális forradalmat generál, és ha ez felkészületlenül ér bennünket, az katasztrófához vezet. Az én misszióm az, hogy mielőtt ez bekövetkezik, átformáljam az orvosok és a páciensek hozzáállását, hogy a gyógyítás olcsóbb, hatékonyabb és gyorsabb legyen.”

 

Az orvosokat arra készítik fel, hogy az egyetemen, illetve a munkájuk során elsajátított ismeretanyag egész életükben elegendő lesz. „Ez akár még néhány évvel ezelőtt igaz is lehetett – így Meskó Bertalan –, ma viszont már nem állja meg a helyét. Óriási sebességgel közeledik felénk a digitális cunami, annyi az új ismeret, hogy ma már egyetlenegy orvos sem mondhatja, hogy naprakész a saját szakterületén, hiszen óráról órára jelennek meg új eszközök, új információk, májszövetet nyomtathatunk 3D technológiával, nanorobotokat juttathatunk az emberi szervezetbe.”

558425_392598744091293_1329561312_n

A népszerű orvos úgy gondolja, hogy a jelenlegi rendszerből hiányzik a humánum. „Mert mire megy el ma az orvos ideje? Ötszázadszor is beírja a rendszerbe ugyanazokat az adatokat, amiket máshol mások már beírtak, adminisztrál, előadásokra jár, és nem jut idő a gyógyításra. Szörnyű szakmává tettük az orvoslást: kiveszett belőle az emberség.” Márpedig „partnerség nélkül nem képzelhető el a gyógyulás.” Ez azonban nem az orvosok, hanem a rendszer bűne. „Én ennek a megváltoztatásán dolgozom. Viszont az idő szorít” – vallja Meskó Bertalan.

A kutató meggyőződése az, hogy a kezelések felől a megelőzés felé kell elmozdulni. „A saját egészségünkért senki sem fog tenni, kizárólag mi magunk, de ehhez egészségtudatosan kell élni – a legtöbben viszont nem tudják, ez mit is jelent. Hatéves kortól kellene ezt tanítani az iskolákban, és akkor jól tudnánk használni az internet adta lehetőségeket. Ma, ha valakinek egészségügyi problémája támad, mielőtt orvoshoz menne, az interneten megnézi, a tünetei alapján vajon mi lehet a baja. És ha ezeket olyan weboldalon keresi, ahol naprakészek és ellenőrzöttek az adatok, úgy ülhet le az orvossal beszélgetni, hogy van egy közös kiindulási alap: tud kérdezni, mert vannak információi. Azaz nem az orvos jelenti ki, hogyan tovább, hanem a beteggel közösen hozzák meg a döntéseket. A feladatom tehát kettős: lebontani az orvosok elefántcsonttornyát (én ezt baltával teszem, a tanítványaim pedig lézerfegyverekkel fogják), a betegeket pedig meggyőzni arról: a saját életükért ők a felelősek.”

 

Forrás: oph