Home Egészség Mit jelent a supinált gyerekszandál?

Mit jelent a supinált gyerekszandál?

0
Mit jelent a supinált gyerekszandál?
Supinált szandál gyerekeknek

Ha szülőként Ön is egyre többet találkozik a supinált gyerekszandál kifejezéssel, de nem tudja mi az, és eddig félt megkérdezni, akkor most itt az idő, hogy lelepleződjön ennek a rejtelmes névnek a mivoltja.

A gyermek folyamatos fejlődése azt kívánja meg a szülőtől, hogy az mindig figyelmet fordítson felé. A legtöbb szülőnek ez egyértelműnek tűnik, és szinte nincs is olyan szülő, aki ne figyelné gyermekét, ne figyelne gyermekére, de itt most a figyelést egy kissé más oldalról kell szemügyre vennünk. A figyelés most úgy értendő, hogy nem csak nézzük és gyönyörködünk gyermekünk egyre nagyobb tudásában, hanem észrevesszük a fejlődési szakaszokat és azok milyenségét. Mivel a fejlődés gyorsasága minden gyermeknél más mértékű, ezért nem szabad összehasonlítani és nem szabad kétségbe esni, ha gyermekünk éppen még nem tud valami olyat, mint amit a másik igen. Ezért rendkívül fontos a figyelés, hogy a gyermek fejlődését önmagához mérten tudjuk viszonyítani.

Egy egyszerű példán keresztül bemutatva csupán annyiról van szó, hogy például amikor a gyermek elkezd beszélni, akkor nyilván vannak olyan betűk, amelyeket még nem mond ki helyesen (s, r stb.), ugyanakkor ha ez nagyon sokáig így marad, és nem vesszük észre a fejlődést, még akkor sem, ha mi is próbáljuk segíteni abban, hogy a betűk kimondása helyessé váljon, akkor érdemes szakemberhez, logopédushoz fordulni. Ugyanígy kell tennünk a mozgás – és minden más – fejlődésében is. Figyelnünk kell a gyermekek, és ha azt észleljük, hogy valami nem a megfelelőképpen történik, akkor érdemes szakember véleményét kikérni.

Sokszor a szülők megijednek ilyenkor, hiszen ha szakemberhez kell fordulni, akkor az már biztosan bajt jelent, de ez nem igaz. A szakember képes felmérni a fennálló probléma mértékét, és ahhoz képest tudja megfelelő tanácsokkal vagy segédeszközökkel ellátni a szülőket.

A gyermek lábának fejlődése

Szülőként érdemes tisztában lennünk azzal, hogy hogyan is fejlődik a gyermek lába. Ha ezt tudjuk, akkor figyelni is tudjuk – méghozzá a fent említett figyelési módon. Ha ismerjük a láb és a járás kialakulásának fejlődését, akkor képesek vagyunk felismerni az esetleges deformációkat is, amelyeket időben felismerve még könnyedén korrigálhatunk.

Amikor a gyermek világra jön, akkor a láb (98 százalékban) teljesen egészséges, majd csak később alakulhatnak ki bizonyos deformációk vagy elváltozások. A láb, a talp elváltozásai lehetnek a bokasüllyedés, a lúdtalp vagy a dongatalp, aminek oka több minden is lehet. Elsősorban azonban mindig a nem megfelelő cipők okozzák a probléma kialakulását, illetve az izmok gyengesége miatt alakulhat ki. Természetesen – és sajnos – ezek a problémák egyszerre is sújthatják a gyermekeket. 8-12 hónapos korukig a bokák befelé állnak, aminek oka a négykézlábon mozgás, mászás. Ennek tudható be, hogy azok a piciknek, akik éppen csak felállnak, úgynevezett O lábuk van, tehát a talp külső részén állnak. Később a boka elkezd befelé süllyedni, a térdek közelednek egymáshoz, ami szintén egy rendellenes tartás. Szakemberek szerint a láb 6 éves korra egyenesedik ki a normális helyzetbe.

A supinált gyerekszandál viselése

A spunált gyerekszandál egy hátul zárt, kemény kérgű lábbeli, aminek a sarka belülről kifelé döntött. Abban az esetben, ha a gyermeknek a bokája befelé süllyedt, és ha ez a süllyedés nagyobb mint 10 fok, akkor érdemes ezzel a speciális szandállal korrigálni azt. A supinált gyerekszandál előnye, hogy nem engedi feszülni a bokaszalagot, tehát ki tud alakulni a boltozat. Ez annak köszönhető, hogy a supinált gyerekszandál sarka kifelé dől, tehát tökéletesen optimális helyzetbe képes hozni a lábat.

A babaesgyerekcipo.hu felhívja a figyelmet arra, hogy a supinált gyerekszandál az egyetlen, amely képes korrigálni ezt a deformációt, hiszen erre sem a talpbetét sem a harántemelő nem képes. Fontos tehát figyelnünk gyermekünk első lépéseit, nem csak az öröm miatt, hogy a gyermek elindult, hanem azért is, hogy észrevehessük a lehetséges deformációkat és még időben korrigálni tudjuk azt, hogy gyermekünknek később sem legye problémája a lábával és a járással.
További érdekességeket a gyerekszandálokról itt olvashat.