Home Egészség A pikkelysömör kezelése egyszerűbb, mint gondolná!

A pikkelysömör kezelése egyszerűbb, mint gondolná!

0
A pikkelysömör kezelése egyszerűbb, mint gondolná!
Pikkelysömör

A pikkelysömör kezelése kapcsán gyakran hallani, hogy végleges megoldás sajnos nem létezik a problémára. Ugyanakkor mindenképpen hangsúlyozni kell azt, hogy életmódváltással nagyon sokat tehetünk a tünetmentesség elérése érdekében. A betegség tulajdonképpen azzal jár, hogy a bőr szarutermelő sejtjei túlburjánzanak, és ez a bőr fokozott elszarusodását okozza. Bár nem fertőző a probléma, mégis nagyon kellemetlen, főleg, hogy esztétikailag sem a legszebb látvány. A betegségre való hajlam génjeinkben kódolt, ám vannak olyan hatások, melyek a tünetek visszatérő fellángolását okozhatják. A Hillvital.hu szerint is az a legfontosabb a pikkelysömör kezelése során, hogy ezeket a rizikófaktorokat elkerüljük, vagy számukat minimálisra csökkentsük.

A legyengült állapot nem kedvez az érintetteknek

Ha a szervezetben gyulladásos folyamatok zajlanak, vagy például lázas megbetegedésre kerül sor, akkor bizony az általános erőnlét romlik, és nagyobb esélye van a pikkelysömörnek is. A meglévő hajlam sajnos magában hordozza azt a kockázatot, hogy ilyen esetekben bizony ismételten számolni kell a bőrbetegséggel. Ehhez társul még az is, hogy egyes gyógyszerek is állhatnak a fellángolás hátterében. Nagyon fontos tehát, hogy törekedjünk az immunrendszer erősítésére, melynek előnyeit akkor is érezhetjük, ha éppen nem küzdünk valamiféle betegséggel.

A táplálkozás megváltoztatása sokat segíthet!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az egészségi állapot nagymértékben múlik azon, milyen alapanyagok kerülnek nap mint nap az asztalra. Nincs ez másként a pikkelysömör kezelése kapcsán sem. Mindennapjainkban sajnos rengeteg olyan élelmiszer sorakozik a boltok polcain, melyek ugyan finomak, de tele vannak mesterséges adalékanyagokkal. A túlfinomított élelmiszerek szintén nem tesznek jót, ráadásul elhízáshoz is vezetnek, éppen ezért célszerű a természetes alapanyagokat előnyben részesíteni. A zöldségek és gyümölcsök a pikkelysömör kezelése terén fontos szerephez jutnak, hiszen egyrészt segítik az emésztési folyamatokat, másrészt ellátják a szervezetet a szükséges ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Mielőtt azonban a tányérra kerülnének ezek a finomságok, mindig tisztítsuk meg őket alaposan, hogy minden vegyszermaradvány eltávolításra kerüljön. A változatosság e téren is gyönyörködtet, próbáljunk ki olyan alapanyagokat és fűszereket is, melyeket talán a korábbiakban nem használtunk.

Gyógyteák a pikkelysömör ellen

A természet patikája nem csak szilárd táplálékok terén bizonyul remek választásnak, hanem akkor is, ha gyógyteákról van szó. A kifejezetten pikkelysömör kezelése terén bizonyított teakeverékek olyan értékes hatóanyagokat tartalmaznak, mint a csalánlevél, a körömvirág, a gyermekláncfű levél, a bodzavirág, vagy a füstikefű.

Ápolás külsőleg

A megfelelő szappanok és külsőleg használatos krémek, balzsamok szintén jótékony hatással vannak a beteg bőrfelület állapotára, így érdemes ezeket is rendszeresen bevetni a javulás érdekében. A tisztálkodás során célszerű kerülni a mesterséges adalékanyagokat tartalmazó készítményeket, és a bőr hidratálására is fokozottan ajánlott ügyelni.

Stresszmentesség mindenekfelett

Mint sok más betegség esetében, így a pikkelysömör kapcsán is szót érdemel a stressz, mint kiváltó ok. A fellángolás gyakrabban előfordul azoknál, akik kiegyensúlyozatlan lelkiállapotban vannak, nem találják helyüket jelenlegi élethelyzetükben, vagy éppen rengeteg stresszel szembesülnek a mindennapokban. A cél tehát nem más, mint a stressz oldása, annak elengedése, amely végső soron a pikkelysömör kezelése kapcsán is csak előnyökkel jár.