A praktikus elszívóernyő – de hol használjuk?

0
246
Konyhai elszívóernyő
Konyhai elszívóernyő

Sokakban él az a tévhit, hogy az elszívóernyő az otthoni kis konyha berendezése, ám ez tévedés. Az otthon használatos szagelszívók természetesen léteznek, sőt kiváló és praktikus megoldásnak bizonyulnak, ha arról van szó, hogy szükséges a párát és a szagokat elszívni, de az elszívóernyő ettől sokkal bonyolultabb és méretesebb berendezés, amely már inkább a nagy, éttermi konyhák kellékeként, berendezéseként szolgál.

A konyhai szellőztetés mindig is problémát jelentett, nem csak a nagy vendéglátóipari egységekben, de általában otthon is. Szerencsére mára már feltalálták a páraelszívó és szagelszívó berendezéseket, amelyeket közvetlenül a főzőlap fölé kell elhelyezni, hogy tökéletesen elszívják a felesleges párát és ételszagot, megvédve ezzel konyhánk és bútoraink hosszabb élettartamát. Nem beszélve arról, hogy a gőzelvszívás és páraelszívás nem csak a berendezéseket károsítja, és nem csak esztétikailag nyújt problémát a bútoroknak és a falnak, hanem az egészségre is káros hatással van. Kevesen tudják ugyanis, hogy a lecsapódott pára, és a meleg táptalajként szolgál a gombáknak és a különféle kórokozóknak. A sarokban lévő penész nem csupán csúnya látvány, de egészségtelen is, hiszen benne megbújnak a baktériumok és illetve a konyha kellemes melege kiváló szaporodási környezetet biztosít számukra.

Egy nagyobb létesítményű élelmiszeripari vagy vendéglátóipari egység szellőztetésének megoldása rendkívüli problémákat okozott az elmúlt időszakban. Egy nagyobb létesítményt ugyanis nagyon nehéz megfelelően szellőztetni, amely azt jelentette, hogy ezekben a helyiségekben sokkal nagyobb volt a páralecsapódás, amely a baktériumok, gombák elszaporodását jelentette. Ez senki egészségére nem kedvező. Ez azért is lényeges probléma, mert általában például egy étteremben nagy létszámú személyzet dolgozik, akik egészségét szükséges megőrizni, megóvni. A nem megfelelő, vagy egyáltalán nem alkalmazott elszívóernyő rendkívüli károkat okozhat a konyhában és az egészségben is, nem mellesleg nem csak a munkások és az ott tartózkodók egészségét rontja, de egy étterem vendégeinek egészségére is káros hatással lehet, hiszen a konyhából kikerülő ételek a vendégek szervezetében kötnek ki. Azoknál a konyháknál, ahol nem használnak elszívóernyőt gyakori a vastag penészréteg a falakon, párásak az ablakok, páralecsapódások és zsíros gőzlecsapódásokkal van tele a fal, a padló és a berendezések, amelyek rendkívül egészségtelenek, hiszen sok kórokozó bújuk meg bennük.

Ezekre a problémákra nyújt megoldást a megfelelő elszívóernyő használata. A kis konyhák, mint például az otthoni konyhák, vagy a kisebb éttermek konyhái, ahol 1-2 ember szorgoskodik, elég egy hagyományos, egyszerű szagelszívó berendezés, amely a plafonra vagy a falra, esetleg lelógatva – szigetszerűen – a tűzhely felett helyezkedik el. A nagyobb konyhákba, ahol több főzőfelület is van, szükséges az elszívóernyő beszereltetése. A mennyezeti rendszert elsősorban azokba a konyhákba ajánljuk, ahol több tűzhely nem egymás mellett helyezkedik el. A magas színvonalú műszaki jellemzők miatt szinte tökéletesen töltik be a szerepkörüket, megóvva ezzel a kellemes, biztonságos és higiénikus környezetet.

A Gasztronagyker olyan elszívóernyő berendezéseket kínál, amelyek több méretben érhetőek el, tehát akár a saját konyhájához, étterme konyhájához választhat megfelelőt. Ezek a gyorsáramlás elvén működnek, és képesek a zsírt szűrni, frissítik a levegőt is az indukciós levegőbefúvással. Lehetséges a fali, vagy a mennyezeti felszerelés, kiváló megoldás a legnagyobb étterem számára is az elszívóernyő.