Pregorexia – Kettő helyett éhezni

0
258

Az anorexia szóból levezettet terhességi éhezést jelent. A pregnancy terhesség és az anorexia szavak összekapcsolódásából alakították ki. A terhességi hízástól való irreális félelmet jelenti.

Kicsit visszás, hogy napjainkban, amikor bővelkedünk az élelemben, néhányan úgy sanyargatják a testüket, mintha háború vagy járvány sújtana. Különösen furcsa ez, ha egy kismama teszi. Minden terhesség más és más, és azt gondolom minden megengedhető addig míg az a babának és a mamának IS jó.

A régmúlt
Azt kell lássam, hogy a régi idők romantikája, mikor a mama büszkén cipelte  a pocakját – és a hozzá tartozó úszógumit is, a múlté. Hol van az már, amikor az apukák éjjel lementek a kisboltba, hogy megvegyék a párjuk kedvenc jégkrémét, mert kívánósak voltak?  Hol van már az, mikor mindenki megmosolygott egy pocakos anyukát – minél nagyobb volt  a pocakja annál inkább!

… És a ma

Manapság az a divat, hogy ne is látszódjon, hogy terhes vagy.  Olvastam néhány posztot a témában. Pregorexiás anyukák írták, hogy a többi kismama “kérte a receptet.” Hogy csináltad ,hogy nem is látszódott a hasad? Volt olyan, aki gyógyszert is hajlandó lett volna szedni, csak ne hízzon el, illetve ne hízzon meg – egy dekát sem! Nem értem a logikát, hiszen a  baba legalább 3,5 kiló mire megszületik, plusz a placenta, plusz a magzatvíz. Sőt, azt gondolom, teljesen természetes ha anyuka is felszed 1-2 kilót, hiszen neki is szüksége van tartalékokra. Egy esetleges betegség bármikor felütheti a fejét, és a láz, a hányás – hasmenés sokkal veszélyesebb a babára nézve is, ha a mamának semmi tartaléka nincsen. Persze, sokkoló, mikor a 35-36. héten mérlegre állsz, és azt mutatja, hogy 15 vagy 20 kilót felszedtél, pedig a bébi csak 4 hónapja növekszik igazán – és max 4 kilós lehet. Az ember tényleg bálnának érzi magát, fáj  mindened, vizes a lábad, és megfogadod, ha egyszer kint lesz a csemete, nem hízol el ha, belegebedsz is, mert ez rémes! Nem könnyű ezt a hirtelen testkép változást feldolgozni, de nem is lehetetlen. Ez a testkép folyamatosan változik a 9 hónap alatt ezért is ijesztő amikor egyszer – egyszer jobban tükörbe néz az  ember, de fontos tudni, a gyarapodás a terhesség természetes velejárója, ugyanúgy hozzá tartozik mint a lélegez vételhez a mellkas emelkedése. A divat azonban komolyan rányomta bélyegét erre a területre is. Vannak olyan nők, akik valóban betegek, és olyan testképzavarral küszködnek ami orvosi segítségre szorul. Ám nagyon sok pregorexia azért alakul ki, mert úgy érzik a fiatal nők, hogy képtelenek elfogadni a testük megváltozását, hiszen csak az a trendi és a menő, aki a terhesség alatt vékony marad, és a szülés után két hónappal már feszes a hasa.

Nyomós érvek:
A modellek,  akik világ életükben pálcikák voltak, érthetően rettegnek attól, hogy akár a terhesség alatt felszedett kilók, akár a szülés alatt/után a megváltozott hormonállapot miatt “eltorzul” a testük, és nem mehetnek vissza dolgozni. Nagyon trendi az is, hogy terhesen olyan edzést csináljunk, ami egy átlagembert is lefullaszt, nem hogy egy kismamát. Majd a szülőszobából az edzőterembe sietünk, és 2 hét múlva bikiniben pózolunk a strandon.  Meg lehet tenni, persze, de a csemete issza meg a levét. A terhesség plusz energiaigénye kb. 200 kalória a szükséglet felett, és ezt a farkaséhség miatt könnyű túllépni, de ha kicsit odafigyelünk az alapanyagokra, nem szokott gond lenni. Természetesen mozogni is kell, minden nap, de nem ész nélkül súlyokat emelgetni, mert a megerőltető mozgás alatt is szabadulnak fel olyan stresszhormonok. amik a babának nem tesznek jót.

pregorexia

A babának ártunk:

A kicsi éhezik, a mama is éhezik, nem is kicsit. Pokoli kínokat élhet át az anyuka, aki fogyókúrázik terhesség alatt. Minél jobban nő a pocak, az ilyen embereknek egyre inkább az a kényszeres érzésük támad, hogy kevesebbet egyenek; és minél kevesebb táplálékot kap a baba annál éhesebb lesz a mama! Pedig a baba meg fog nőni…  Az éhezés viszont olyan stresszt generál az anyukában, hogy a baba idegei vitustáncot járnak. Az ő idegrendszere még nagyon fejletlen és a stressz kezelésére semmi módszere nincs – olyan mintha immunrendszer nélkül mennénk a dzsungelbe. Nem elég hogy éhezik, még olyan kínokat is átél, a mamája miatt, amire semmi szüksége.
Ha alacsony az étrend energia, fehérje, vitamin tartalma, akkor a baba kis súllyal, koraszülötten fog világra jönni, számos olyan kis “csomaggal” kezdi meg földi napjait, amik jelentős hátrányt fognak neki okozni, csak pár példa: alacsonyabb lesz az IQ-ja, fogékonyabb lesz a betegségekre, esélyesebb a bölcsőhalálra, felnőttként az elhízásra, és szövődményeire, illetve az elszenvedett stressz miatt ne lepődjön meg senki ha ilyen feltételek mellett hiperaktív, kezelhetetlen, vagy éppen autista lesz a gyermeke. (Természetesen nem azt jelenti ez hogy minden gyerek aki autista, hiperaktív stb., azért az, mert az édesanyja nem táplálkozott rendesen.) Szélsőséges esetben a magzat előrehaladott terhesség esetén is elhalhat.

Akit ez sem győz meg…
Természetesen vannak az ész érvek, és van a szubjektív élmény. Ha valaki volt anorexiás, bulimiás akkor esélyes, hogy  terhessége alatt is elő fognak jönni olyan kényszerek, hogy fogyókúrázzon, ne egyen, főleg ha szembesül folyamatosan “torzuló” testével. De nem kell evészavarokkal küzdeni ahhoz, hogy irreális kép éljen az emberekben, kismamákban. Régen valaki azért volt sztár, mert többek között követendő példával járt elől. Ma meg… Nicole Kidman, és Rubint Réka, szerintem életveszélybe sodorja sok kismama egészségét, a babáról nem is beszélve! Nem biztos, hogy szeretett celebjeinket követni kell! Vannak élethelyzetek (nemi erőszakban fogant babák pl.) amikor az anya a megrázkódtatást követően tudatosan vagy tudat alatt megtagadja a babától a táplálékot. Ilyenkor haladéktalan segítségre van szükség…
Ha esetleg a kismama annyira retteg az elhízástól, hogy úgy érzi  nem tudja kontrollálni, keressen fel szakembert: pszichológust, pszichiátert, aki segít helyrerakni a dolgokat. Vegye fel a kapcsolatot dietetikussal, aki pontosan kiszámolja, miből mennyit kell enni, hogy mindegyiküknek elég jusson, és ne kelljen olyan plusz kilóktól rettegni, amik a szülés után is megmaradnak.

A gömbölyű igenis szép!
Ha kismamákról van szó, akkor azt mondom, hogy MINDEN POCAK GYÖNYÖRŰ!! Akkor is, ha méretes úszógumi jár mellé. Az anyukának felelőssége, hogy egészségesen étkezzen a terhesség alatt, de legalább míg a baba egy éves lesz (ha szoptatunk), vagy a terhesség végéig, engedjük, hogy a természet tegye a dolgát, és ne avatkozzunk bele!  A papák, és a család is  sokat segíthet, ha szeretettel veszik körül, és biztosítják afelől, hogy szép kismama, hiszen az élet csodáját hordozza! A barátnők is, ha lehet, csak pozitív dolgokat mondjanak a várandósnak, de legalább ne mondják azt, hogy “jesszus, te mekkora bálna lettél!” Szeressék azt a kis csemetét odabent is, mert annyi fényt és szeretetet hoznak az ember életébe, amit sosem gondolt volna. Nem érdemlik meg a sanyargatást!

Egy jó tipp a fogyásra
Terhesség után általában marad pár kiló felesleg az emberen. Ezt nagyon könnyen le lehet dolgozni: szoptatni kell – ha egy mód van rá. A legjobb a babának, kiváló zsírégető… mi kell még? Egy tény: a nők 98%-a képes szoptatni, ha valóban akar. Az első néhány hónap elég komoly maraton a legtöbb anyukának. Az álmatlan éjszakák, a egy kisgyermek ellátása, esetleg a testvérrel való foglalatosság olyan fárasztó lehet, hogy ez is hozzásegíthet adott esetben a fogyáshoz. Ha azonban mégsem az lenne a jellemző, hogy “leolvadnak a kilók”, akkor sem kel elkeseredni. A szülés utáni első menstruációval visszazökken a szervezet a babavárást megelőző hormonállapotba. Ekkor kell/érdemes belekezdeni egy átgondolt súlycsókkéntő programba. Okosan összeválogatott alapanyagokkal, rendszeres étkezéssel, és napi testmozgással el lehet érni ,hogy lemenjen az a néhány kiló plusz…