Home Egészség A szilva jótékony hatásai

A szilva jótékony hatásai

0
A szilva jótékony hatásai
A szilva jótékony hatásai

Mit érdemes tudni róla?
Hazánkban a szilva számít a legelterjedtebb gyümölcsnek. Szerencsére igénytelensége miatt mindenféle körülmények között megél. Több fajtája ismert, színben és méretben igen különbözőek. Létezik zöld, sárga, kék, piros és lila színű, ovális, kerek, apró és nagy, húsos.

Mit gyógyít?
Legnagyobb tápértéke a magvaváló szilvának van, mégis eléggé mostohagyereknek számít a családjában. Vitamintartalma nem számottevő, ám a benne levő magas káliummennyiség miatt rendkívül hatásosan képes helyreállítani a szervezet kémiai egyensúlyát. Fontos ugyanis, hogy ne savanyodjon el a szervezet, ne adjon táptalajt a baktériumok elszaporodásához.
Agyserkentő gyümölcsként is nyugodtan használjuk, meglátják: kiválóan fel tud frissíteni.
Tisztítja a vért, könnyíti a máj munkáját, fokozott működésre készteti a beleket. A szilvának leginkább a székletrendező hatása közismert. Egészségünk szempontjából az egyik legfontosabb dolog, hogy az emésztés rendben legyen. Kevesen vannak sajnos, akiknél a rendszer hibátlanul működik. Rengeteg felesleges anyag kerül a gyomrunkba, és ha nem segítünk magunkon, azok bizony ott is maradnak, vagy olyan helyre épülnek be, ahova nagyon nem kellene. Sok esetben nem csak azzal van a gond, amit megeszünk, hanem amit nem! A káros adalékanyagok, színezékek, a savas ételek, üdítőitalok, üdítőitalok, rákkeltő anyagok – és még sorolhatnám – mind nagy eséllyel kiürülnének a szervezetünkből, ha gondoskodnánk a megfelelő tisztításról. Ennyit legalább megér az egészségünk, ha már nem tudunk lemondani oly sok, szemétnek számító, de ételnek mondott anyagról.
A szilva tehát nagyban segítségünkre van, hogy ezek a káros lerakódások, tévesen bevitt dolgok elhagyják testünket. Megkönnyebbül általa a máj, a vese, a szív, az érrendszer, tisztul a bőr, nem fáj annyit a fej, nem alakulnak ki reumás, ízületi és izomfájdalmak, reggelente képesek leszünk frissen és mozgékonyan felkelni az ágyból.
Vizsgaidőszakban, hosszan tartó és fárasztó fizikai vagy szellemi megterhelés közben, órákig tartó számítógépezés előtt és után igen jó szolgálatot tesz egy marék friss, vagy aszalt szilva.
Pozitív hatással van bélrendszerünkre az áztatott vagy főzött aszalt szilva leve. Akár ásványianyag-tartalmát, akár a belekre gyakorolt kedvező hatását nézzük, igazán nem nagy fáradsággal elég sokat tehetünk egészségünkért.
Cukortartalma magas, ezért kellő körültekintéssel fogyassza, aki erre érzékeny.

Felhasználása, fogyasztása:
A szilva augusztusi gyümölcsünk, nem is élvezhetjük nagyon sokáig a friss gyümölcs zamatát, ennek ellenére használjuk ki!
Nagyon ajánlott az év bármely szakában – de leginkább télen – az aszalt szilva fogyasztása. Az aszalást hűvös, szellős helyen végezzük. Bármilyen nehéz időszakot segít átvészelni, a betegségekből is könnyebben felgyógyulunk, ha aszalt szilvát rágcsálunk közben.
Egészségügyi szempontból a nyers, vagy aszalt szilva jelent előnyöket, feldolgozva inkább élvezeti értéke kiváló. Gondoljunk csak a szilvás gombócra, vagy a szilvás lepényre! Vannak olyan sütemények, melyekbe nem való folyós lekvár, nos, ezekbe első osztályú töltelék a szilvalekvár. Sült húsok mellé befőttként kellemes harmóniába hozza az ízeket. Ha az aszalt szilva levét szeretnénk fogyasztani, áztassunk be egy marék szilvát éjszakára, vagy főzzünk kb. 20 percig, és kihűlés után igyuk meg. Érdemes ezt reggel éhgyomorra megtenni. S nem szóltunk még a kiváló szilvapálinkáról, és arról sem, hogy mennyire jól fagyasztható ez a gyümölcs. Nyári melegben a félig kiengedett fagyasztott szilva majszolgatása kellemes hűsítő, fagylalt helyett is megteszi.

Termesztése:
Szilvafát tápdús, nedves körülmények között érdemes nevelni. A hidegre nem érzékeny, de fény- és vízigényes. Növényápolás szempontjából a fák koronájának rendszeres metszése, ritkítása szükséges.

 

 

Forrás: Berente Ági: A Gyógyító Természet – Vagabund Kadó