Szoptassak vagy sem?

0
149

Mint szakember, és mint anyuka természetesen azt mondom igen! Hiszen ez a legjobb a babának. Ám mint magánember teljesen más a véleményem. Azt gondolom senkit nem szabad elítélni azért mert nem szoptat. Ennek sokkal több oka lehet, mint elsőre látszik. Senki nem lesz rossz anya attól hogy nem szoptatja a kisbabáját!

Hogyan etessem???
Hangúlyozom: szoptatás párti vagyok, alább le is írom miért. De ha valaki nem tud szoptatni, akkor nagyon jó altenatívát jelentenek a tápszerek. A tápszergyártók mindig azzal reklámozzák termékeiket, hogy a lehető legjobban hasonlít az összetételük az anyatejre. Ez igaz is. Hogy lehet ez? Úgy, hogy az anyatejet folyamatosan vizsgálják, mindig megújuló módszerekkel, és ha találnak valamit azonnal gőzerővel elkezdenek dolgozni azon, hogy a tápszerbe is belevarázsolják.   Így lehet az, hogy manapság ott tartunk, hogy az immunfehérjéken kívül minden benne van a tápszerben amit orvosilag tudunk az anyatejről. A tápszeres babák hamarabb átalusszák az éjszakát. Ami nem hátrány…. :) Fantasztikus dolog a szoptatás, hiszem, és vallom,  még akkor is ha vannak nehéz percei, órái.
A tápszer midig azonos összetételű. Az anyatej összetétele pedig nem hogy napról napra, de egy napon belül is változik ezt a tápszer sosem fogja lekövetni!Világos tehát, sokkal jobban alkamazkodik a baba szüksségleteihez. Másrészt, ha valaki fogyókúrába kezd, igen alacsony kalóriatertallommal a szülés után és ebből nem akar alábbadni, akkor javaslom, inkább a tápszert válassza! Bár a szoptatásnak kb 300-500 kalória + az enerigaigénye, aki saját szakállára ilyenkor koplal (a 6 hetet mindenképpen várja meg, mert nem lesz ereje a gyerekt ellátni!) annak nem lesz megfelelő a tej összetétele. Kiegyensúlyozott táplálkozás mellett és az első hetekben esetleg fejéssel megtámogatva a szoptatást nem kell attól tartani, hogy a baba nem kap elegendő mennyiségű ételt.
Máris helyben vagyunk, hiszen felmerülhet a kérdés, vajon eleget eszik -e a  baba. Egy biztos: 2 2és fél óránál gyakrabban nem kell megetetni őket. Ha hamarabb sírnak valószínúleg csak álomsoak, segíteni kell nekik elaludni. Nem szertnék babagondozási tanácsokba belemenni, de a 6 és a 14 hetet leszámítva folyamatos súlygyarapodás mellett biztodan eleget eszik a baba. (A fent említett hetekben a hossznövekedés miatt a súlygyarapodás megállhat.)  Ha valaki mégsem biztos magában a görcsös idegesség miatt helyett inkább adjon tápszert is a babának, ám akkor számoljon azzal, hogy kevés baba tudja kombinálni a tápszet és az üveget, mert eltérő technikát igényel az üvegből és a ciciből való evés. Így a legtöbb baba az üvegnél fog kikötni és mintegy önbeteljesítő jóslatként a tej valóban el fog apadni, de korántdem biztos hogy azért mert kevés volt, hanem azért mert nem kap elég ingert az anyuka szervezete a tejtermeléshez.

Szoptatni akarok!
Aki letette a voksát a szoptatás mellett az tartson ki mellette. Ajak és szájpadhasadásos babák is remekül tudnak szopizni, így az egészséges babáknak miért lenne ez gond???  Sőt! Az üvegre áttért babákat is vissza lehet szoktatni a cicire, ha anyuka igazán akarja. Országszerte megtalálhatók védőnők akik elkötelezettek a kismamák segítésében. Ők tudnak tanácsokat, praktikákat adni, hogyan szoktassuk vissza a piciket a cicire. Merjenek segítséget kérni, mert a szoptatást is tanulni kell. Vannak babák akik azonnal tudják a dolgukat, másokkal vért kell izzadni, de azt tapasztaltam a környezeteben, hogy aki akart szoptatni, és elég ismerettel rendelkezett az tudott is. Akik szívből elkötelezték magukat a ciciztetés mellett, azok közül mindenki azt mondta, hogy megérte a nehézségeket. Érdemes már a terhesség alatt felvértezni magunkat ismeretekkel, hogy eldöntsük, mit is akarunk. A babával is meg kell ám beszélni a dolgot. Ha nem is érti a szavainkat, én hiszem hogy az anyák és a babák között olyan kapocs van,, hogy szavak nélkül is prímán megértik egymást.

A tápszerre voksolok…

Ha valakiben bármi okból ellenérzés merülne fel a szoptatással kapcsolatban, akkor bátran vállalja, bárki bármit is mond, mert szerencsére vannak alternatívák. Tudom mindenütt a szoptatást preferálják, de nem dől össze a világ ha valaki nem tud (vagy uram bocsáss’) nem akar szoptatni! Szíve joga eldönteni.
Miért? hagyjuk meg neki az  indokokat. Ha egy anyuka eldönti, hogy tápszert szeretne adni a babának akkor kérek mindenkit tartsa ezt tiszteletben. Ne bántsuk, ne piszkáljuk őt, mert nem tudhatjuk mi van a háttérben. Gyakori, hogy anyuka megtesz mindent a szoptatásért, mégsem sikerül neki. Ilyenkor adjunk meg neki minden támogatást ahhoz, hogy sikerüljön szoptatni  babáját, ám ha mégis a tápszerre voksol, ne szítsuk az esetleges önvádját megjegyzésekkel…
Miért lehet még tápszeres egy baba? Az okok a kövezkezők lehetnek – bár azt hiszem a lista korántsem teljes!

– próbált szoptatni, de vagy az ismerektek vagy a neki megfelelő segítség hiányában elapadt a teje
– nem ment úgy aszoptatás ahogy elképzelte, szenvedett, kínlódott vele sokáig, mégsem ment, így feladta
– akkora stresszel járt a szoptatás: eleget eszik-e a baba, jó e a mellretétel, kisebesedett bimbó stb. hogy úgy dönötött felhagy vele
-van akit zavar az ha a melléhez érnek, és ezt a babájának sem képes elviselni. Ezt tiszteleben kell tartani, de fontos hogy az anyuka tisztázza maga előtt és ne furdalja a lelkiismeret a tápszer miatt
– az első baba is tápszeres volt, úgy érzi a másodikat sem tudja szoptatni
– pörgős életmód, esetleg munka a baba mellett – ilyenkor egyszerűbb lehet a tápszer, hiszen így bárki meg tudja eteni, és nem kell a fejéssel bajlódni.
– lusta, esetleg első napokban erősen sárga, aluszékony baba, akit csak nehezen lehet arra rábírni ,hogy a cicit bekapja.
– cukros vízzel megitatott baba. A szopóreflexet vissza lehet szépen hozni ,de szakszerű segítség kell hozzá
-beteg baba aki több napig nem volt az édesaynja karjában a születés után.
Stb stb stb.

A gyakorlati tényezők mellett tehát nagyon nagy szerepük van a lelki tényezőknek is.  Azt mondom tehát, hogy a tápszer nem feles tej, tehát jó a babának. Így ha valaki tápszert a babájának, ilyen vagy olyan okokból, ne legyen lelkiismeret furdalása: ugyanolyan közel tud kerülni a  babához, mintha szoptatná. Ezen semmi nem fog múlni.