Tudta Ön, hogy bele lehet halni abba, ha az ember túl keveset alszik?

0
228

Nemcsak jobban nézünk ki, ha kialusszuk magunkat, hanem fontos az egészségünk szempontjából is. Hogy mennyire létfontosságú, kiderül egy friss tanulmány eredményeiből.

Az amerikai Pennsylvania-ban lévő Penn State College orvosszakértői felfedezést tettek. A túlsúlyosak, cukorbetegek, valamint szív- és érrendszeri betegségben szenvedők esetében duplájára nő a szívinfarktus vagy az agyvérzés általi elhalálozás veszélye, ha éjszaka kevesebb, mint hat órát alszanak – írja a blid.de.


Magas vérnyomástól szenvedők, túlsúlyosak és cukorbetegek különösen érintettek / Fotó: Northfoto

Tanulmány készült

Az 1344, átlagosan 49 éves páciens bevonásával készült hosszú távú tanulmány. Ez az első olyan tudományos munka, amely az alvás mennyiségének és a korai elhalálozás rizikójának az összefüggését vizsgálta szívbetegségek által veszélyeztetett páciensek esetében.

A tudósok szerint különösen veszélyeztetettek a magas vérnyomásban vagy rossz glükóz-anyagcserétől szenvedő páciensek. Azoknak, akik éjszaka kevesebb, mint hat órát aludtak, bizonyíthatóan 2.1-szer magasabb volt az esélyük arra, hogy szívinfarktusban hunynak el.

A kutatók rámutattak arra is, hogy egy megfigyeléseken alapuló tanulmány nem 100%-os garancia a feltevés igazolására, az azonban bizonyos, hogy egyértelmű összefüggés van az alváshiány és a korai halál között.