Itt az idő. Órák vannak csak hátra

0
266

Holnap kezdődik. Végre a hazai percdíjakkal telefonálhatunk külföldön.

De mit is jelent ez számunkra? Mit jelent a határon élőknek, mit jelent a külföldön dolgozóknak?

Sokan azt hiszik, hogy az EU határain belül élve szabadon használhatják majd itthon vásárolt SIM kártyájukat, de tévednek. Nem árt tisztában lenni a szabályokkal. A szolgáltatók 4 hónap forgalmát mindig együttesen fogják figyelni, a roaming mentesség egészen addig él, amíg az előfizető az adott telefont a vásárlás szerinti országban használja.

A június 15-től életbe lépő szabályok csak azt garantálják, hogy ugyanannyit kell fizetnie, ha egy EU-s országból telefonál, vagy internetezik, mintha otthonról tenné. Van olyan hazai szolgáltató, aki már jelezte, hogy azoknál az akcióknál, ahol jelzi, hogy Magyarországon belül érvényes, sajnos nem tudják az új szabályt alkalmazni.

Nyaraláskor érvényes a szabályozás, külföldi munkánál nem

Aki pár hetet tölt külföldön, valószínűleg jobban jár a hazai előfizetésével. Aki ott él, annak viszont nagyon nem ajánlott ezzel játszani, mert kiszámlázhatják az egész Unión belüli forgalmát.

Ha Ön kedves olvasó pár hétre külföldre utazik, akkor Önnek természetesen nem fog semmibe kerülni, ha valaki otthonról felhívja, nyugodtan beszélhet akár órákat is.

Az EU nem “külföld”!

Mind a 28 EU-országra vonatkozik a szabályozás: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia mind bevezeti. És hamarosan csatakozik majd Izland, Liechtenstein, és Norvégia is. Az új szabályok csak az EU-ra érvényesek, a többi országban az indított és a fogadott hívások is sokba kerülhetnek. Például Fehéroroszországból, vagy akár a közeli Albániából is körülbelül 1000 forintba kerül egy perc beszélgetés, és 200-ba egy sms.

Nem csak az egyéni számlás előfizetők járnak jól

Feltöltőkártyás csomagokra is érvényes a szabályozás, de nem árt odafigyelni például az internet esetében kiírt akciókra. Ott lehetnek kiskapuk a szolgáltató részére. A céges flották kezelése egy kicsit bonyolultabb. A szolgáltatók csak indokolt esetben módosíthatják egyoldalúan ezeket a szerződéseket. Ezeket nem lehet egységesen kezelni, mindet egyedileg vizsgálják meg, hogy a lehető legkedvezőbb legyen a változás.

Amire oda KELL figyelni!

Az unió az ideiglenes külföldi utazásokat célozta meg a szabályozással, a kedvező díjszabás a 4 hónapon túli, mindennapos külföldi használatra nem vonatkozik. A határnál továbbra is érdemes lesz manuálisra kapcsolni a hálózatválasztást, hogy a mobil mindig a magyar szolgáltató hálózatán maradjon.

Gördülő 4 hónapos periódusban folyamatosan figyelik a hazai és a külföldi forgalmat, és visszaélésnek számít, ha az előfizető többet használja a mobilját külföldön, mint itthon. Azt is kiszűrik, ha a SIM-kártyánk hosszabb ideig ki van kapcsolva Magyarországon, míg EU-ban intenzíven használjuk, és a több SIM-kártya használatát is könnyen észlelik.