A macska testbeszéde: Farokállás jelentése

0
4165
Hívás, vagy fenyegetés? A farok állásából kiderül.

A macskáknál a farok állása döntő lehet, ha meg szeretné érteni a testbeszédét. Egészen pontosan tudja jelezni, hogy mit szeretne az Ön négylábú kedvence. Pár egyszerű alapszabály megismerésével könnyen megtanulhatja mit szeretne kis tigrise.

Ez a cica valami érdekeset látott

A macskák csak nagyon keveset kommunikálnak hangokkal, de nagyon sokat gesztikulálnak. A macskák testbeszédének nagyon fontos része a farok. Ha érti a különböző farokállások jelentését, akkor egy sokkal bensőségesebb kapcsolatot tud kialakítani cicájával.

A macskafarok a jeladó a játéknál

A macska hangulatának kiderítésére jó lehetőséget kívánnak a mancsok, a szemek és különösen a farok. Ha a cicának játszani, kalandozni van kedve, akkor a a farka egyenesen felfelé áll, akár a gyertya lángja. Ha ilyenkor időnként megrándul, akkor nyugodtan játszhat kedvencével. Egy mancslökéssel, behúzott karmokkal is jelezheti izgalmát és hogy ő már végre játszani szeretne.

Amikor a macska fél

Egy leeresztett, (eldugott) farok a félelmet jelzi. Különösen drasztikus ez, ha macskája a farkát behúzza a lábai közé. A legjobb, amit ilyenkor tehet, hogy hagyja macskáját nyugodtan félrevonulni, hogy meg tudjon nyugodni.

Az agresszió is felismerhető a macska farkából

A macskafarok csóválása jelenti az agresszivitást, de vannak még más pozíciók is, amelyek azt mutatják, jobb, ha távol maradsz. Ha a farok nyílegyenesen felfelé mutat és időnként megrázkódik, akkor a macska védekező állásban van és ha szükségesnek érzi, akkor lehetséges, hogy támadni fog. Ha a farok gyertyaláng módjára felfelé áll és megvastagodott, az egyértelmű veszélyt jelent, a macska ilyenkor támadásra kész.

A macskafarok, mint idegességjelző

Nem csak az idegességet és az izgatottságot lehet kiolvasni a macska farkából, hanem a kíváncsiságot, a barátságot és a nyugalmat is ki tudják a cicák fejezni.

Ha a macska farka lekanyarodik a teste mellé, az azt jelzi, hogy minden rendben van. A macska biztonságban érzi magát és nincs semmilyen különleges hangulata. Ha gyengéden felfelé kanyarodik, akkor valami érdekeset látott, hallott, de nem különösen izgatott emiatt. Az erős érdeklődést a farok magasba emelése jelenti. Ha a farok vége lefelé mutat, az valamiféle veszélyt jelenthet, viszont ilyenkor az állatot lehet nyugtatni. Ha a farok vége is felfelé mutat, akkor a gazdi szóval nyugtathatja a cicát. Ha a macska ilyenkor megremeg, az azt jelenti: “Én is szeretlek”