Home Hírek 10+1 hely amit feltétlenül látnod kell a Pilisi régióban!

10+1 hely amit feltétlenül látnod kell a Pilisi régióban!

0
10+1 hely amit feltétlenül látnod kell a Pilisi régióban!
Pilisszentkereszt: Szurdokvölgy forrás: kirandulababa.hu/Kiss Bence

Amikor a Pilisi régióról beszélünk mindenkinek Dobogókő jut eszébe. Pedig Dobogókőn kívül is vannak helyek, amelyek rabul ejtik az ember szívét!
Íme 10 kirándulóhely, amely felejthetetlen élményt szereznek kicsinek és nagynak egyaránt!

1. Kesztölc: Klastrompuszta

Kesztölc: Klastrompuszta
Kesztölc: Klastrompuszta Forrás: http://kesztolc.hu/

Nyolcszáz éves kolostorrom a sziklák alatt. Romantikus, misztikus séták, kalandvágyó kihívások, festői táj.

Az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, a pálosok Klastrompusztán építették fel ősmonostorukat a XIV-XVI. században. Mára már csak a gótikus szerzetesi templom és a kolostorhoz tartozó kápolna falmaradványai láthatóak.

A pálos rend alapítója, az esztergomi származású Özséb esztergomi kanonok a tatárjárás után az innen kissé délebbre emelkedő Csévi szirtek oldalában nyíló hármas barlangban gyűjtötte össze a Pilis remetéit, akikkel 1250 táján a Szent Kereszt tiszteletére templomot emelt itt, majd kolostort létesített. A rend pápai jóváhagyása után e kolostor lett a pálosok első központja. Itt temették el az első három rendfőnököt: Özsébet, Benedeket és Istvánt.

Pilisi szirtek
Pilisi szirtek Forrás: http://karpatutak3.blogspot.hu/

A Klastrom-szirtek és a Legény-barlang

A Klastrom-szirtektől csodálatos kilátás nyílik a környékre. Innen juthatunk el a Legény- és a Leány-barlanghoz, ahonnan szintén szép gyönyörű kilátásban gyönyörködhetnek a túrázók.
Élményindex: 10/10

2. Zsámbék: Lámpamúzeum

Lámpa múzeum Zsámbék
Lámpa múzeum Zsámbék

Nemcsak romtemplom van Zsámbékon, hanem itt található az ország egyetlen Lámpamúzeuma, amely körülbelül 1000-1100 db világítási tárgynak ad otthont.
A mécsesek, gyertyatartók, ipari, háztartási, olaj- és petróleumlámpák között található régi kínai vázából készült lámpa, valamint Zsolnay-majolika, meisseni porcelán talpú petróleumlámpa, 1800 körül készült olajpumpás világítóeszköz is.

Az intézmény 1995-ben bekerült a GUINNES Rekordok Könyvébe, 1980-ban felvételt nyert a Nemzetközi Lámpaklubba Amerikában, 1983-ban pedig az Ausztrál Múzeumi Tagságok tagja közé került.

Hazánkban a Magyar Köztársasági Elnök 1999-ben Arany Emlékéremmel jutalmazta, a múzeum alapítóját pedig 1998-ban Zsámbék Nagyközség Vezetősége díszpolgárrá választotta.
Legutóbb az M1 Itthon vagy! című műsora foglakozott Zsámbékkal, és a Lámpamúzeumban is jártak!
Élményindex: 8/10

3. Piliscsaba: Gombaszikla

Piliscsaba, Gomba-szikla
Piliscsaba, Gomba-szikla

A Piliscsaba közelében lévő turista utakon érdekes sziklaformákat lehet találni. Ezek közül az egyik legérdekesebb szikla a Gomba szikla. Amelyhez a legcélszerűbb Piliscsabától a kék kereszten elindulni. Ez a kőcsoda korábban a sűrű erdő mélyén, nehezen megközelíthető helyen rejtőzködött. Amikor a MOL a Piliscsaba–Százhalombatta gázvezeték építése után megkezdte a környék helyreállítását, akkor a helybélieket képviselő civil szervezetek elérték, hogy a cégóriás épített egy 3,5 kilométeres túraösvényt, a Gomba-szikla védelmére pedig kialakítottak egy teraszt.

Élményindex: 8/10

4. Pilisszentiván: Jági tanösvény és Ördög-torony

Ördög torony - Pilisszentiván
Ördög torony – Pilisszentiván forrás: http://karpatutak3.blogspot.hu/

 

Jági tanösvény-  A könnyű és változatos tanösvény
A tanösvény jelzése a zöld falevél, viszonylag sűrűn találunk jeleket a fákon, eltévedni szinte lehetetlen. Sajnos hagyományos információs táblákat, a kiindulópontnál elhelyezett tábla kivételével, nem találunk, a tanösvény állomásait kizárólag a tanösvény füzet segítségével ismerhetjük meg. Legcélszerűbb a füzetet letölteni innen: http://www.pilisszentivan.hu/pdf/Jagi.pdf

Ördög-torony
Az Ördög-torony (másként Magas-kõ)  bizarr formájával tanúként magaslik ki környezetéből. Különlegessége, hogy nem a torony emelkedett ki a hegyoldalból, hanem a hegy kopott el mellőle, ugyanis ezen a helyen régen hévíz tört a felszínre. A hévíz magas kovasavtartalmú víz, és a forráskürtő közelében kiváló kova fokozatosan átitatta környezetét, aminek következtében a környező kőzeteknél keményebb, cementálódott kőtömb alakult ki. A kőtömböt körülvevő puhább anyag az évezredek során lepusztult, így emelkedett ki környezetéből a jellegzetes kovásodott dolomittorony.
Élményindex: 10/10

5. Piliscsév: Basina szikla és Pincefalu

Piliscsév: Basina szikla
Kilátás a Basina szikláról

A Piliscsév mellett található a 372 m magas Basina-hegy.  A rajta lévő Basina-sziklákról gyönyrű kilátás nyílik a Piliscsévre és magukra pilisi hegyekre.
A Falus szélén található a Pincefalu. Itt  az egymást érik présházak és pincék, melyek egy kisebb falut alkotnak. Ez az építészeti együttes egyedül álló egész Magyarországon.

Egy kis kedvcsináló:

Élményindex: 8/10

6. Dorog: Sátorkőpusztai-barlang

Sátorkőpusztai-barlang
Sátorkőpusztai-barlang

A Sátorkőpusztai-barlang egy fokozottan védett barlang. A Dorog és Esztergom között fekvő Nagy-Strázsa-hegyben (Pilis hegység) keletkezett. A 253 (egyes források szerint 273) méter tengerszint feletti magasságban nyíló barlangot a második világháborút követő évtizedekben nyitották meg a nagyközönség számára, és akkor kezdték meg tudományos feldolgozását is. A Sátorkőpusztai-barlang 1993-tól Komárom-Esztergom megye egyetlen, nagyközönség számára is látogatható barlangja.
Nyitva tartási időszak kezdete: február 08
Nyitva tartási időszak vége: október 12
Nyitva tartás: Február 8-9.; Március 8-9.; Április 12-13.; Május 3-4.; Június 7-8.; Szeptember 13-14.; Október 11-12.
9-14 óráig
Belépődíj: A belépődíjak egységesen: 1500 Ft/fő (Átutalással*, előre fizetve 1200 Ft/fő)
A barlangtúrákat az egyesület tagjai vezetik.

Fizetési lehetőségek: átutalás
Telefon: +36203967386
Látogathatóság: bejelentkezés után
Élményindex: 10/10

7. Solmyár: Rózsika-forrás

Rózsika-forrás Solymár
Rózsika-forrás Solymár

A Rózsika-forrás Solymár egyik legszebb természeti sajátossága. Népszerű kirándulóhely tavasztól késő őszig. (Télen nem ajánlatos a megközelítése, a forrás amúgy is elapad). A forrásnál álló, vizet öntő lányalakot ábrázoló szobor Rumán Sándor szobrászművész alkotása.
A Rózsika-forrás Solymár déli részénél fekvő Jegenye-völgy alsó szakaszának közepe táján, a völgy északnyugati partoldalában található. A forrás a Paprikás-patakba ömlik, amely a Duna vízgyűjtő területének egyik kisebb patakja, így a vize közvetett úton a Dunába jut. A forrást úgy is szokták emlegetni, hogy solymári Rózsika-forrás, mivel a községből a legegyszerűbb megközelíteni a Solymár és Budapest határához közel elhelyezkedő forrást. A völgy mentén elhagyatott dolomitbányák tárulnak a látogatók szeme elé; ez a kőzet a környező hegyek egyik legfőbb alkotóeleme.
Élményindex: 8/10

8. Csobánka: Kis-kevélyi-barlang

Kis-kevélyi-barlang
Kis-kevélyi-barlang

A Kis-kevélyi-barlang (más néven Mackó-barlang, Dachstein-mészkőbarlang vagy Csontbarlang) a Pilisben, Csobánka területén található barlang. Hossza 65 m, mélysége 14 m (-3 m, +11 m). 1988-ban fokozottan védett természeti értékké nyilvánították régészeti leletei miatt. A Kis-Kevély északi oldalán található hatalmas bejárattal nyíló ürege.
Megközelíthető a sárga sáv jelzésű turistaúton (Pomáztól Pilisborosjenőig tart). A legkönnyebb Csobánkáról megközelíteni. Annak határában fekszik. Forrás: Mackó-barlang
Élményindex: 10/10

9. Pilisszántói-kőfülke

A Pilisszántói kőfülke
A Pilisszántói kőfülke Forrás: Flickr, István Főzy

László kúpja alatt, az Orosdy kastélytól néhány száz méterre található a piros, majd a zöld jelzés mentén.
Régészeti és őslénytani jelentősége alapján 1982 óta fokozottan védett természeti érték a Pilisben. Pilisszántó határában, a volt Orosdy-kastély fölött, 437 m tszf. magasságban nyílik. A triász időszaki mészkőben kialakult, egyetlen nagy teremből álló üreg hossza alig 9 m. Vastag kitöltéséből gazdag jégkorszaki őslénytani lelet, valamint a jégkor emberének tűzhelye s eszközei kerültek elő. Az itt és a környező barlangokban feltárt paleolit kőeszközkészítő ipart pilisszántói kultúrának nevezték el.
Élményindex: 10/10

10. Pilisszentkereszt: Szurdokvölgy

Pilisszentkereszt: Szurdokvölgy
Pilisszentkereszt: Szurdokvölgy forrás: kirandulababa.hu/Kiss Bence

A meredek szurdokvölgyet, melynek klímája a legnagyobb nyári melegek idején is kellemes, a búvópatak jelleggel hol előtűnő, hol újra feltörő Dera-patak mélyítette ki.A Szurdok geológiai érdekessége, hogy a patak által kivájt völgyben járva jól lekövethetőek a földtörténeti triász korban képződött ún. dachsteini mészkő vastag padjai valamint a kőzetréteg mozgása. A biológiai sokszínűséget mutatja, hogy a patakban különböző ízeltlábúakat, sőt apróbb rákokat is megfigyelhetünk.
Élményindex: 10/10

+1 Piliscsaba:Sas szikla

Piliscsaba: Sas szikla
Piliscsaba: Sas szikla

A Pilisben, a Vörös-hegy oldalában található a természetvédelmi területként nyilvántartott Sas szikla. Egy 8-10 méter magas, kiterjesztett szárnyú ragadozó madárra hasonlító alakról kapta a nevét. A kirándulóhely autóval, busszal és vonattal egyaránt megközelíthető. Az erdészeti térképeken Vércse sziklaként van feltüntetve, a Sas szikla elnevezés szájhagyomány útján terjedt.Élményindex: 9/10