55 köbméter, nyolcvan tonna a tinnyei Kossuth szobor

0
1311

Tinnyén idén is valami különlegességgel készülnek augusztus 20-ra. A falu és az ott élő Monostori Ferenc szobrászművész összefogott, hogy közösen megalkossák Kossuth Lajos homokszobrát, melyet a sportpálya mellett formáz meg a szobrász. A mű ugyan még nincs kész, de máris monumentális.

Monostori Ferenc a PilisCentrum kérdésére elmondta, hogy körülbelül 50-55 köbméter homokot használnak fel a szobor elkészítéséhez, amelyet először tömöríteni kellett, majd ezután tudott neki kezdeni a munkának.  Az alapot fa elemekkel kizsaluzták, amelyet spaniferrel fogtak össze,  a mintegy 80 tonnát nyomó vizes homok ugyanis szétnyomta volna az alapot.
Sajnos a mai hirtelen jött vihar nem kedvezett a szobrásznak. A szobor fejét szerencsére sikerült letakarni, így a megmenekült a hirtelen jött esőtől de a vállrészre nagyon erős erodáló erővel hatott a nagy mennyiségben lehullott csapadék.

 

IMG_20160723_190748

“Tinnyén az elmúlt tíz évben nem láttam ekkora vihart” – mondta a PilisCentrumnak Monostori Ferenc

Szerencsére a vihar nem okozott helyrehozhatatlan károkat a szoborban, így reméljük az arra járók sokáig csodálhatják majd. Az időjárásra való tekintettel a szobrász arra is kapott ígéretet, hogy a szobor fölé tetőt ácsolnak/vagy védőponyvát feszítenek ki,  így óvják meg az eső káros hatásaitól a szobrot.

Tavaly Szent Istvánt formázták meg homokból. Az Államalapító szobra jóval kisebb volt a mostani Kossuth szobornál, körülbelül a fele.

szent_istvan_homok_szobor_tinnye
Forrás: Facebok

Reméljük Monostori Ferenc munkáit az elkövetkező években is megcsodálhatjuk Tinnyén, hiszen a község és a művész tervei között szerepel egy Nemzetközi Homokszobor Fesztivál létrehozása.

 

[notification type=”info”]

Amennyiben Ön is szeretné támogatni a kezdeményezést. úgy ezt megteheti a helyszínen kihelyezett adománygyűjtő dobozba bedobott adománnyal.

[/notification]