Átadták a 10-es főút új nyomvonalú szakaszát Budapesten

0
180
Budapest, 2016. június 10. Bús Balázs (Fidesz-KDNP), a III. kerület polgármestere, Király Gábor, a Strabad területi igazgatója, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a térség országgyûlési képviselõje, Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára, Szûcs Lajos fideszes országgyûlési képviselõ, Pest megye fejlesztési biztosa és Mayer András, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztõ Zrt. vezérigazgató-helyettese (b-j) átvágja a nemzeti színû szalagot a Budapest-Esztergom vasútvonal beruházáshoz kapcsolódó 7 milliárd forint értékû közúti fejlesztések, köztük a 10-es fõút új nyomvonalú szakaszának avatásán Budapesten 2016. június 10. MTI Fotó: Kovács Attila

Átadták a Budapest-Esztergom vasútvonal beruházáshoz kapcsolódó 7 milliárd forint értékű közúti fejlesztéseket, köztük a 10-es főút új nyomvonalú szakaszát Budapesten, pénteken.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a térség országgyűlési képviselője az átadó ünnepségen kiemelte: a magyar kormány eltökélt abban, hogy a gazdaságfejlesztés folytatódjon. Hozzátette, az uniós és hazai forrásokból történő beruházásokat a magyar gazdaság teljesítményének jelentős mértékű javulása teszi lehetővé.
Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára hangsúlyozta, hogy a közlekedés fejlesztése a kormány egyik fontos célkitűzése.
Varga Mihály kiemelte, a gazdaság növekedéséből adódó többletforrást az államadósság csökkentésére, adócsökkentésre és további béremelésekre fordítja a költségvetés.
A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: fenn kell tartani a beruházási lendületet, miután tavaly 6 ezer milliárd forint értékű beruházás jött létre az országban.
Varga Mihály szólt a kormány és Óbuda közötti együttműködés eredményességéről, amely hozzájárul fejlesztések megvalósulásához, az életminőség javulásához. Rámutatott: a mostani beruházás révén gyorsabb, biztonságosabb lesz közlekedés, jelentősen csökken a zajszennyezés, ezzel jobb lesz az életminőség.
A kormány támogatja a helyi fejlesztéseket és a miniszter példaértékűnek nevezte a kormány és a települési önkormányzatok együttműködését. A körzet országgyűlési képviselőjeként a kabinet támogatását élvező más óbudai beruházásokról is említést tett, így – egyebek közt – a Kiscelli Múzeum felújításáról, az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Kollégiumának rekonstrukciójáról, a Heltai Jenő téri piac átépítésről, az Árpád Gimnázium energetikai korszerűsítéséről.
Fónagy János kiemelte: a Budapest-Esztergom vasútvonal fejlesztés meghozta az eredményét, a MÁV-Start adatai alapján az elmúlt fél évben 2011-hez, a felújítás előtti utolsó teljes menetrendi időszakhoz képest az utasforgalom felével, az eladott jegyek száma negyedével nőtt ezen a vonalon.
Júliusban megkezdődhet az Esztergom-Budapest vasútvonal villamosítása is, és ez hozzájárulhat ahhoz a tervhez, hogy 2020-ra szinte kizárólag korszerű, környezetkímélő, kényelmes motorvonatok közlekedjenek a budapesti elővárosi vasúti forgalomban – tette hozzá Fónagy János.
A jövő évi költségvetési javaslatban a közlekedésre fordítható források bővülnek – hívta fel a figyelmet az államtitkár.
A kormány a következő években nemzeti forrásból is támogatja a közúthálózat nagyarányú fejlesztését, fenntartását, korszerűsítését- jelentette ki Fónagy János, példaként említette, hogy a tervekben szerepel Esztergom közúti összekapcsolása az M1-essel.
A NIF Zrt. tájékoztatása szerint a Budapest-Esztergom vasútvonal felújításához kötődő 7 milliárd forint uniós forrás felhasználással és a hazai társfinanszírozással megvalósult közúti beruházás keretében 5,3 kilométer utat építettek, hat műtárgyat alakítottak ki, újítottak fel, és két szintbeli vasúti-közút kereszteződést váltottak ki.