Botanikus Kert a Budakalászi Gyógynövénykutató Intézetben

0
484

A Gyógynövénykutató Intézet nagy múltra tekint vissza. A budakalászi lakosok körében kevéssé ismert lehetőség, hogy látogatható Botanikus Kerttel rendelkezik, amely érdekes programajánlat.

Látogatásunk alkalmával Dr. Dános Béla tudományos tanácsadó, gyógyszerész-biológus vezetését és szaktudását vettük igénybe. A tanár úr 1952 óta tanít az ELTE-n, gyógyszerész- és biológus hallgatókat. 1971 óta minden csütörtököt az Intézet falai között tölt.

Tájékoztatója során elmondta, hogy a Gyógynövénykutató Intézetet 1915 júniusában alapították (2015-ben volt 100 éves). Budapesten volt a székhelye, onnan 1973-ban Budakalászra költözhetett, az 1960-as évektől biztosított területre a Luppa -sziget szomszédságába.

Botanikus Kertje már a 60-as évektől kezdődően volt, ahol kisparcellás körülmények között mutatták be a gyógynövényeket is magába foglaló növénycsaládokat. Sajnos a Duna árvizei súlyosan károsították e gyűjteményeket, az 1965. évi árvíz alatt a Kert megsemmisült. Az árvízvédelmi intézkedéseket követően, a 80-as évekre újra lehetőség kínálkozott egy új, fejlődéstörténeti alapokon nyugvó botanikus kert létesítésére. Kialakulásában R.Dahlgren neves svéd botanikus törzsfája adta az alapot, melyet Tétényi Péter professzor, igazgató -aki szintén kémiai rendszerezéssel is foglalkozott- dolgozta át síkra vetített botanikus kert formájában. Specialitását az adta, hogy a rendszertani egységek megállapításánál a kémiai tulajdonságok (a hatóanyagok) jelentős szerepet kaptak. Megnyitására 1984-ben került sor, védetté nyilvánítása pedig 2003-ban következett be. Azóta a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága felügyeli.

Kiemelte a tanár úr azt is, hogy akkor első volt a Világon az ilyen elveken nyugvó un. „Kemotaxonómiai Botanikus Kert” létesítése.

A 80-as években, a Kert szomszédságában egy Pilis-Visegrádi hegységet szimbolizáló modellterületet építettek az ottani növények bemutatására és a veszélyeztetettek védelmére. Úgyszintén a Főépülethez csatlakoztatva egy üvegházat, a mediterrán-trópusi exoták elhelyezésére.

Működik egy génbankjuk is a magvak- és száraz termések hosszú távú megőrzésére és évtizedek óta intenzív magcsere programot bonyolítanak. Így kerülhettek hozzájuk olyan fajok (fajták), amelyek nem honosak Magyarországon, vagy érdeklődésre számot tartó hatóanyagokkal rendelkeznek, mint pl. a májvédő máriatövis, az immunerősítő kasvirág-félék, a roboráló-anyagcserefokozó szekliceimola és még sokan mások. Újabban a több évezredes hagyományokkal rendelkező Kínai orvoslás gyógynövényei felé fordult a figyelmük.

Beszélgetésünk során az Intézet alapvető kutatómunkája és gyakorlatban hasznosítható eredményei is szóba kerültek. E kutatások mindegyikének a növénykémiai-analitikai osztály végzi a hatóanyagok vizsgálatát és értékelését. Ez az osztály-jelentőségéhez mérten-mindig naprakész volt a legnehezebb feladatok megoldására. A 90-es években, Nyiredy Szabolcs professzor igazgatói működése idején pedig nemzetközi színvonalú növénykémiai- elválasztástudományi kutatóhellyé fejlődött.

Az intézet alapításától-napjainkig kimagasló tevékenységet folytat az agrotechnika, gyógynövénynemesítés, fajtaelőállítás-és fenntartás terén. Számos fajtájuk állami elismerésben részesült és ma is szerepelnek a köztermesztésben, mint pl. a mák, mustár, illóolajos-és fűszernövények stb.

A rendszerváltást követően az Intézethez tartozó kb. 100 hektár kutatási- és termőterületét elvették, – ilyen formán a szóban forgó tevékenységük a székház körüli 5 hektár területre szorult, illetőleg bérelt területeket kellett igénybe venniük a szükséges munkálatokhoz.

Szintén a rendszerváltással volt kapcsolatban az is, hogy a 90-es években növényi gyógyszergyártó üzem épült Turi Attila helyi építész egyik referencia munkájaként. Az itteni növényi gyógyszer előállítás 2008-tól új lendületet vett, amióta a PannonPharma Cégcsoport tagjaként működik, Pallos József Péter Cégcsoport Vezető, ill. a Gyógynövénykutató Intézet igazgatójaként.

A gyártásra került készítmények sorában néhányat említett, mint pl. a jól ismert NAKSOL® -ill. az IRIX® spray-t, amelyek az égési sérülések kezelésére szolgálnak. Készítenek továbbá szív-és érrendszeri, hugyúti-prosztata, vagy máj-epefunkciót szabályozó növényi gyógyszereket és anyagcserefokozó-roboráló hatású cseppeket, stb. de van számos a fejlesztés stádiumában.

A botanikus kert szakvezetéssel bárki számára látogatható, hétköznap 10:00 és 15:00 óra között, előzetes bejelentkezéssel.

Időpontegyeztetés lehetséges a (26) 340-533/162 telefonszámon vagy a következő címen: [email protected]