CSOK: 15 milliót is bukhatunk rajta?

0
142
CSOK: 15 milliót is bukhatunk rajta?

Már több mint fél éve, hogy a családok igényelhetik a 10 milliós CSOK-ot.
Hatalmas volt az érdeklődés a kedvező lakástámogatás iránt kezdetben, azonban azóta a jogszabály újraírásra került, és a minisztériumi jogértelmezések miatt sokan kiestek a jogosultak köréből.
Emellett vannak olyan területei is a  a támogatási rendszernek, amelyek szabályozása nélkül komoly bajba kerülhetnek az új lakás vásárlásába belevágó családok. Sokan kicsúszhatnak a 120 napos igénylési határidőből, ami a támogatás bukását jelenti számukra, ezzel pedig 15 millió forintos terhet vehetnek a nyakukba. – írja a penzcentrum.hu

A portált egy olvasójuk kereste meg azzal, hogy hiába szeretnék felvenni a CSOK-ot új lakás vásárlására, ha az építkezés csúszni fog, akkor könnyen lehet, hogy a 10 milliós támogatás helyett 10 milliós hitelt kell majd felvenniük.

A CSOK egyik feltétele ugyanis, hogy a támogatást az adás-vételi szerződés aláírása után 120 napig lehet igényelni! Ha azonban a lakásprojekt csúszása miatt nem lesz meg a használatbavételi engedély a határidőig, akkor nagy bajba kerülhet a család. A portál felveti, hogy ez a probléma lehet nemcsak egy családnál jelentkezett. Ha viszont sok családot érint ez a probléma, az sem kizárt, hogy a fél év után esedékes felülvizsgálatkor változtatni fognak a rendszeren.
A megoldás egyértelműen az lenne, ha a 120 napot kitolnák. Viszont a 120 napos határidő pont azért került bele a jogszabályba, hogy a támogatást ne csak papíron lévő építkezésekre vegyék fel, amelyekkel az állami támogatást kvázi lenyúlnák (ahogy pár évtizede volt erre példa bőven), hanem ténylegesen új lakások épüljenek. Egyik másik megoldás, ha megbízható vállalkozástól veszünk lakást. Másik szintén jogalkotói oldalról érkező megoldás lenne, ha a jelenlegi, támogatás igényléséhez szükséges készültségi szintet csökkentenék például 50%-ra.

“A fentieken kívül más lehetőség is van a probléma megoldására, azonban az látható, hogy amennyiben nem lépnek a döntéshozók, sok család komoly bajba kerülhet. Ha ugyanis vissza nem térítendő támogatás helyett hitelt kell felvenni, akkor a havi kiadások (10 millió forinttal és 20 éves futamidővel számolva) 66 ezer forintot jelentenek. Ez a 20 év alatt összesen 15,84 millió forint plusz kiadás a családnak. ” – írja a penzcentrum.hu.

A portál megkérdezte a bankokat azzal kapcsolatban, hogy mi a CSOK leggyakrabb elutasítási indoka. A CIB és az OTP válaszai alapján a leggyakoribb elutasítási, hogy a kinézett ingatlan nem felel meg az előírt négyzetméter szabályoknak, valamint az áfa-visszaigénylést generálkivitelezővel való építtetéskor szeretnék érvényesíteni, ami nem lehetséges.

2016 első felének tapasztalatait összesítve lehetségesek változtatások, így kisebb módosulások még lehetnek a rendszerben. A bankok is javasoltak módosításokat például, hogy a készülő társasházi lakások számára is tegyék elérhetővé a támogatást, ugyanis jelenleg ikerházakra vagy nagyobb, 4-6 lakásos társasházakra nem igényelhető a CSOK, amennyiben osztatlan közös tulajdonként szerepelnek.

 

A rendszer vizsgálata valószínűleg már folyik az illetékes minisztériumokban, azonban a jogszabály-módosítások időt vesznek igénybe, így várhatóan szeptember elejéig nem lesznek változások a rendszerben.

További érdekességeket és információkat a CSOK-ról a penzcentrum.hu cikkében olvashatunk.