Felvételi ponthatárok 2017

0
667

Megjelentek a ponthatárok!!!

Ide kattintva megtekinthetőek az intézményenkénti ponthatárok!

Bárhu az eső keresztülhúzta a bulizni vágyók terveit a budapesti Pont Ott Partin, ahol a 2017-es felvételi ponthatárokat várják az érintettek, mégis több százan várták a szerda este 8-kor közzétett ponthatárokat a helyszínen – írja az Eduline.

A ponthatárokat a felsőoktatási intézmények és az Oktatási Hivatal közreműködésével egy informatikai algoritmussal határozzák meg. Egy képzés ponthatárát az adott felsőoktatási intézmény kapacitása mellett a jelentkezők száma és eredménye is befolyásolja, és minél többen minél nagyobb pontszámmal jelentkeznek első helyen egy szakra, annál magasabb lesz az adott szak ponthatára.

Minden jelentkező csak egyetlen képzésre juthat be, a jelentkezési sorrendjében szereplő első olyan helyre, ahol összpontszáma eléri vagy meghaladja a július 26-án este nyilvánosságra hozott felvételi ponthatárt. Amennyiben valakinek egyetlen megjelölt képzéshez sem elegendő a pontszáma, akkor ebben az eljárásban nem vehetik fel felsőoktatási intézménybe, de pótfelvételizni még ekkor is lehet. A pótfelvételi meghirdetéséről a ponthatárok megállapítása után születik döntés.

Az idei általános felsőoktatási felvételi eljárás során 105 868-an nyújtottak be érvényes jelentkezést valamelyik magyarországi felsőoktatási intézmény képzésére. Tavaly a Károly Róbert Főiskola pénzügy és számvitel államilag finanszírozott szakjára lehetett a legnehezebben bejutni, mivel a maximálisan elérhető 500 pontra volt hozzá szükség.

Az idén főleg a gazdálkodási és medzsment szakra, kereskedelem és marketingre, valamint turizmus-vendéglátásra nagy a tülekedés, ezeknél az állami ösztöndíjas helyekre 440, 449 és 420 pont kell az 500-ból az előzetesen meghúzott ponthatárok szerint.

Azok a felvételizők, akik jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, még este SMS-ben értesítést is kapnak az eredményekről. A besorolási döntés augusztus 5-től az e-felvételi Hivatalos iratok menüpontjában lesz elérhető, arról minden jelentkező e-mailben is értesítést kap majd. A sikerrel felvételizőket az egyetem vagy a főiskola levélben is értesíti, ebben kapnak majd a felvettek beiratkozással kapcsolatos információkat is.

via hvg.hu