Filmajánló: Büszkébben tűrni másnál

0
206
Filmajánló: Büszkébben tűrni másnál
Filmajánló: Büszkébben tűrni másnál

Az első világháborús emlékhelyekről és a hozzájuk kötődő közösségek emlékezetéről forgatott kétrészes dokumentumfilmet a Debrecen Televízió Büszkébben tűrni másnál címmel. Mivel a film a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásával készült el, a közmédia mutatja be. Mégpedig a Duna World. A két részt június 2-án, csütörtökön 18 órától láthatják egymás után, a filmet június 3-án, pénteken 7 óra 45-től megismétli a Duna World.
Külön érdekessége, hogy 2015. novemberében Piliscsabán is forgattak részleteket. Ezen filmben Piliscsabáról Tázer Marika, Metz Rezső valamint Radványi Béla piliscsabai helytörténész is megszólal.

A Büszkébben tűrni másnál nemrégiben megkapta első filmszemlés díját is. A Szombathelyi Médiaközpont által megrendezett III. Savaria Filmszemlén a dokumentumfilmek kategória harmadik helyezettjének járó díjat ítélte a zsűri a Debrecen Televízió filmjének.

„Magyarnak lenni annyi, mint büszkébben tűrni másnál!” A felirat a gödöllői Grassalkovich-kastély melletti parkban álló első világháborús emlékmű talapzatán olvasható, megörökítve azok emlékét, akik vérüket adták a hazáért. Emléktáblák az ország szinte valamennyi (3154) településén találhatók, a köztéri szobrok száma azonban alig haladja meg az ötszázat, pedig már az első világháború alatt, 1917-ben törvényt, 1922-ben rendeletet hoztak az emlékhelyek állításról.

A filmről bővebben itt olvashat: www.dehir.hu/kultura/a-duna-worldon-lathatjuk-a-debreceni-filmet-a-nagy-vilageges-emlekmuveirol-videoval/2016/06/01/