Hová bújjunk, ha villámlik?

0
399

Mi a teendő, ha villámlik és mennydörög? Valós a veszély, vagy alaptalan a gyerekkori ijesztgetés, hogy tilos fa alá állni? Mit tegyünk, ha a jelenlétünkben már megtörtént a baleset?

Elsősegély

Ha villámsújtottnak kell segítséget nyújtani, mindig a mentő értesítése legyen az első dolgunk. A beteget mindenképpen látnia kell orvosnak, mert a káros hatások később is jelentkezhetnek. Ellenőrizzük a légzést, a pulzust, szükség esetén kezdjük meg az újraélesztést. Ha az életjelek kielégí­tőek, de nincs tudatánál, fektessük stabil oldalfekvésbe, óvjuk a kihűléstől.

Ha nincs már időnk védett helyre menni, akkor guggoljunk le úgy, ahogyan azt a képen látjuk – hasra feküdni nem szabad! Próbáljunk viszonylag száraz helyet keresni, fatörzstől, fémtárgyaktól, faltól több méter távolságot tartani.

A közelben hamarosan lecsapó villámot gyakran érezhetjük is: bőrünk csípni kezd, hajunk megemelkedik.

Guggolás közben álljunk lábujjhegyre, mivel ha a környező talajba csap a villám, akkor ezzel tudjuk csökkenteni az érintkezési felületet

A sarkak összeérintésével megakadályozhatjuk, hogy egész testünkön végigszaladjon az áram. Így esélyes, hogy az egyik lábfejen érkezzen, majd a másik lábfejen távozzon, anélkül, hogy testünkön végighaladjon.

30/30

Ha a villámlás és a mennydörgés között kevesebb, mint 30 másodperc telik el, húzódjunk védett helyre, az utolsó villámlás után várjunk még fél órát, amíg újra kimerészkedünk.

Hol nagyobb a veszély?

Az országban a Duna-Tisza közén, a Nyírségben és a Viharsarokban csap le a legtöbb villám, az évi átlag 5-6 négyzetkilométerenként, de a legveszélyesebbek a júniusi délutánok.

Zárt térben is ölhet

Ahogyan a kempingezőket, a túrázókat nem védi a villámcsapástól a sátor vagy egy szűk barlang, bizonyos esetekben a lakóépületeken belül is megtörténhet a baleset. Veszélyes lehet videójátékot játszani, számítógépen dolgozni vagy vezetékes telefont használni – hívta fel a figyelmet korábban Mary Ann Cooper, a chicagói Illinois Egyetem villámcsapásos baleseteket vizsgáló kutatási programjának vezetője. A vezeték nélküli eszközök, így a mobiltelefonok vagy a zenelejátszók ezzel szemben nem vonzzák a villámokat – nyugtattak meg a szakemberek.

Életveszélyes lehet ugyanakkor a zuhanyozás vagy a mosogatás is. A villám ugyanis a fém csővezetékbe is belevághat – villámhárítóval védett házakban is –, így a csőrendszer továbbíthatja az épületbe jutott áramot, ami bárkit megrázhat, aki megfogja a fürdőszobában vagy a konyhában a fémcsapokat.

A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy vihar idején ne álljunk az ablakba, sőt azokat minden esetben zárjuk is be, amíg tart az égi háború.

 

Forrás: blikk.hu