Így lehet megúszni a parkolási bírságot 2017-ben

0
717

Ha ez a módszer tényleg működik, felkészülhetnek a hatóságok, hogy tömegével lesznek a jogi kiskaput kihasználók, akik tilosban parkoltak.

A D.A.S. jogvédelmi biztosító iroda tett ki az oldalára egy esettanulmányt, amelyben egy parkolási bírságot „úszott meg” segítségükkel egy ügyfél.

A közleményben ez áll:

“Ügyfelünk figyelmetlenségből megállni és várakozni tilos jelzőtábla hatálya alatt várakozott az autójával, melyet azonban csak akkor vett észre, amikor dolga végeztével visszatért a gépjárműhöz, és megtalálta a szélvédőn a bírság cetlit.

Távollétében a közterület felügyelet 10.000,- Ft helyszíni bírság megfizetésére kötelezte. Ügyfelünk telefonon vette fel Társaságunkkal a kapcsolatot, melynek során tájékoztattuk, hogy amennyiben nem fizeti be a közterület felügyelet felhívására a bírságot, szabálysértési eljárás indul majd. Így a rendőrségnek a bírság kiszabása érdekében fel kell derítenie az elkövető kilétét, mivel a várakozás szabályainak megsértése esetén nincs objektív felelősség. A gépjármű üzembentartójának azonban lehetősége van megtagadni a vallomástételt arra hivatkozva, hogy sem magára, sem közeli hozzátartozójára nem köteles terhelő vallomást tenni. Ügyfelünk tanácsunkat megfogadva a vallomástételt megtagadta, így mivel az elkövető személyére nem derült fény, a rendőrség az eljárást megszüntette. Ügyfelünk legnagyobb örömére így a bírságot nem kellett kifizetnie.”

Ügyfelük egy megállni és várakozni tilos jelzőtábla hatálya alatt várakozott az autójával, amelyet nem vett észre, ezért megbírságolták. A közterület felügyelet 10 ezer forint helyszíni bírság megfizetésére kötelezte.

Van egy jogi lehetőség azonban, aminek révén úgy tűnik végtelenül egyszerűen megúszható egy ilyen bírság. A teendő, hogy nem fizeti be a közterület felügyelet felhívására a bírságot az illető, ezt követően az ügye szabálysértési eljárássá minősül át.

A rendőrségnek a bírság kiszabása érdekében fel kell derítenie az elkövető kilétét, mivel a várakozás szabályainak megsértése esetén nincs objektív felelősség.

A gépjármű üzembentartójának azonban lehetősége van megtagadni a vallomástételt arra hivatkozva, hogy sem magára, sem közeli hozzátartozójára nem köteles terhelő vallomást tenni.

Az illető így is tett a rendőrség pedig az eljárást megszüntette, mert nem derült fény az elkövető személyére.

via: hvg.hu