Már ismert újságok is jelentetnek meg álhíreket?

0
423

Sokszor találkozunk olyannal, amikor egy szerkesztő tetszetős álhíreket oszt meg a neten csak azért, hogy a tetszetős cím hatására minél több olvasója legyen az oldalnak.

Ilyenkor van az, hogy az információra éhes olvasók (egyébként másoknak is jót akarva) nagy bőszen osztogatják a butaságot. A probléma igazából ott kezdődik, hogy ma már országosan ismert újságok, vagy éppen azok nevében is jelentetnek meg álhíreket. Az olvasótól természetesen nem várható el, hogy minden hírt ellenőrizzen de facebook profilunkon való megosztás előtt azért nem árt.

Az alábbi írás írója leleplez egy több országosan ismert portálon is megjelent álhírt:

Idén is terjed a magyar weboldalak hírei között egy rémhír egy úgynevezett “csókos bogárról”, amely betegséget terjeszt.

Ezzel a cikkel szeretném eloszlatni az ebből adódó félelmeket. Röviden: nem kell tartanunk tőle, ilyen veszélyes állat nem él az országban, de még Európában sem.

Több oldalon megjelent mostanában egy cikk, amelyben arról írnak, hogy ezzel az állattal egyre több helyen találkozhatunk, az emberek szeme és szája körüli részeket támadják meg és halálos betegséget terjesztenek. Leírják a tüneteket és azt, hogy hogy tudjuk csökkenteni a kozkázatát annak, hogy találkozzunk az állattal.

Ezek az állítások kétségkívül rémisztőek, de félelemre nincs okunk, nem igazak. Függetlenül a valóságtartalmuktól, a rémhírek, riadalmat keltő hírek rengeteg lájkot, megosztást és látogatót hoznak. Ezek a cikkek is ebbe a kategóriába tartoznak. Tovább növeli a hitelesség érzetét, ha pl. a cikkel a megbízhatónak tűnő www.agrarinfo.hu oldalon találkozunk. Tavaly, 2016-ban is léteztek ezek az írások. Jellemzőjük, hogy szinte ugyanazt a tartalmat vette át az összes magyar oldal, ahol megjelent, apróbb eltérésekkel. Forrásmegjelölést is tartalmaztak, de ezek a linkek egymásra mutatnak. szakmaiatlanok, pl. a bogár szót használják. A poloskák nem bogarak. A bogarak besorolás szerint egy rend (Coleoptera), míg a poloskák (Heteroptera) egy alrend a félfedelesszárnyúak rendje alatt (Hemiptera). Ilyen még a ‘fajta’ szó használata ‘faj’ halyett. Rovarokat nem szoktunk tenyészteni háziasítás céljából, nemesíteni, a fajta szó nem állja meg a helyét az esetükben. Ezek azonban nem feltétlenül ismertek annak, aki nem foglalkozik behatóbban a rovarokkal. Ezek a cikkek károsak, hiszen valóságtartalmuk nehezen ellenőrizhető, tovább növeli a gyűlöletet a rovarokkal szemben.

Internetes rémhírkeltő oldalak:

Nézzük, mit is lehet tudni a “csókos bogár”-ról:

A rablópoloskák (Reduviidae) egy, a poloskák alrend alatt lévő család. Hazánkban is élnek tagjai, veszedelmes ragadozók a rovarokra nézve, a legkülönfélébb rovarokat megtámadják. Ismertebb fajok pl. a gyilkospoloska – Rhynocoris iracundus, vagy a szemetes zugpoloska – Reduvius personatus. Emberre nem támadnak, piszkálni azonban nem javasolt őket, mert ha védekezésre kényszerülnek, képesek fájdalmasat szúrni a szipókájukkal. Ez azonban roppant ritkán fordul elő.

Ennek a családnak létezik egy Triatominae nevű alcsaládja. Az ebbe sorolt fajokra jellemző, hogy vért szívnak, a szóban forgó cikkek is ezekről szólnak. Legalább 130 faj tartozik ide, nagy részük Amerikában él, az Egyesült Államok déli részétől Észak-Argentináig tartó szakaszon. Néhány fajuk él Ázsiában, Afrikában és Ausztráliában is. Arról, hogy terjednének, nem sikerült hiteles forrást találnom. Valószínűbb lehet, hogy egyre jobban a figyelem középpontjába kerülnek, ezért több előfordulásról szerzünk tudomást, mint régebben. Az ebbe az alcsaládba tartozó fajokat közösen szokták “kissing bug” – oknak, azaz csókos poloskáknak nevezni, az elnevezés nem egy konkrét fajt takar.

Éjszaka aktívak, akkor vadásznak, Az alvó embereken a száj és a szem környékén vékonyabb a bőr, ezért azt szokták megszúrni hogy vért szívjanak. Táplálkozás után székletet ürítenek a seb közelében. Az áldozat felébredve a sebet megdörzsölheti és ezzel az ürüléket a sebbe, vagy a szembe juttathatja. Ha a poloska fertőzött volt, akkor a kórokozó ezzel az ürülékkel együtt kerülhet a szervezetbe. Maga a betegség az úgynevezett Chagas-kór, amit a Trypanosoma cruzi nevű parazita okoz. Az alcsalád nem mindegyik fajára jellemző, hogy terjeszti a kórt.

Az itthoni rablópoloskák tehát nem veszélyesek, sőt, hasznosnak mondhatjuk, mert áldozataik között számos kártevő akad. Roppant szépek, ha a természetben réteken sétáltok, találkozhattok velük, ahogy vadásznak, vagy épp az áldozatukat fogyasztják, nézzétek csak:

 

A cikk a www.izeltlabuak.hu cikke alapján készült.