Mi lesz a csobánkai kisdiákokkal?

0
208

A csobánkai általános iskolában most zárult az utolsó tanév. A diákoknak a következő tanévet már új helyen kellene kezdeniük, de eddig mindenhonnan elutasították őket. Pomázon, a legközelebbi településen állítólag még petíciót is indítottak, mert a helyiek nagy része nem akarja, hogy a csobánkai diákok ősztől az ő gyermekükkel egy osztályba járjon.

Csobánkán csak egyetlen iskola a Petőfi Sándor Általános Iskola működik, vagyis működött. Annak ellenére, hogy Csobánkán 300 felett van a tanköteles gyerekek száma, összesen 43 diákkal zárta az évet az intézmény.
Az intézmény létszáma a rendszerváltást megelőzően kezdett csökkenni, a szabad iskolaválasztás bevezetésével. A tehetősebb szülők ugyanis átvitték a gyerekeiket más települések – jelen esetben például Pomáz vagy Budapest – jobb iskoláiba. Ez pedig a Petőfi Sándor Általános Iskola számára azt eredményezte,  hogy ott egyre inkább csak hátrányos helyzetű, szociális problémákkal küzdő roma családokból származó diákok maradtak. De később a tehetősebb roma szülők is elvitték a gyerekeket, így mára tényleg csak olyan tanulók maradtak, akiknek a szülei sehogy sem tudták megoldani, hogy gyerekeiket naponta másik településre utaztassák. Viszont 2017 szeptemberéig már nekik is más megoldást kell találniuk, ugyanis addig nem nyílik másik intézmény a most bezárt helyett.

Az abcug.hu-n pénteken megjelent cikkben további információkat olvashatunk, valamint több szülő is nyilatkozott az esettel kapcsolatosan.

A KLIK szombaton közleményt adott ki a helyzetre való tekintettel, amely szerint folyamatosan egyeztetnek a környékbeli települések önkormányzataival és köznevelési intézményeivel az intézmény tanulóinak átvételéről. A KLIK álláspontja szerint a sajtóban megjelentekkel ellentétben nem fordulhat elő, hogy az érintett 37 diák közül bárki is iskola nélkül maradjon, illetve magántanulói státuszba kerüljön. A diákok a szülők döntésétől függően a kijelölt vagy szabadon választott intézményben folytatják a tanulmányaikat.  Az illetékes tankerület a diákok utaztatásának a költségeit bérlettámogatás formájában téríti.

Forrás: infoszentenre.hu, abcug.hu, piliscentrum.hu Fotó: Hajdú András