Home Hírek Felújítják a Teleki-Tisza-kastélyt Nagykovácsiban

Felújítják a Teleki-Tisza-kastélyt Nagykovácsiban

0
Felújítják a Teleki-Tisza-kastélyt Nagykovácsiban

A 2016 áprilisában megkezdődött munkálatok célja, hogy visszanyerje történelmi pompáját a több mint 150 éves épületegyüttes. A felújítási koncepció kialakításánál a Magyar Cserkészszövetség Mérnökirodája maximálisan figyelembe vette a műemléki értékeket és az épületben rejlő lehetőségeket, ezáltal a Gyulai Attila, Katona András és Riedel Miklós építészek tervei alapján zajló rekonstrukció tovább emelheti Nagykovácsi fényét. Elsőként az 1945 utáni ráépítések egy részét bontják el a műemléki kutatás során feltárt régi melléképületekről, ezt követi a történeti értéket képviselő épületek felújítása. A tervezésnél fontos szempont volt, hogy mindent megmutassanak az eredeti épületekből, ami a felmé- rés és kutatás során előkerült, ahogy az is, hogy a megújuló épületek megfeleljenek a 21. század követelményeinek.

A restaurátori feladatok előzetesen jóváhagyott restaurátori terv alapján készülnek, emellett megkezdődik a tájképi kert 10 éves rehabilitációjának első szakasza. A kastélypark nagy értéke, hogy az eredeti park területének legnagyobb része máig fennmaradt egybefüggő zöldfelületként, ami országos összehasonlításban ritkaság. Az 1945 utáni épületek közül megmarad a 2001-ben épült panzió, és a 60-as években felhúzott oktatási épület, ami 2015-ben már átesett egy korszerűsítésen. Utóbbi 2015. októbere óta ad otthont a kísérleti üzemben működő makerspace.hu közösségi alkotóműhelynek. Itt a felújítás ideje alatt is tovább zajlanak az elektronikát, robotikát és 3D nyomtatást a cselekedve tanulás és a közösségi munka eszközeivel népszerűsítő foglalkozások.

A tervek szerint a Teleki-Tisza-kastély és melléképületeinek felújítása 2017. második negyedévében zárulhat le, de a munkálatok ideje alatt a lezárt építési területek kivételével a park hétköznaponként 9-17 óráig továbbra is szabadon látogatható. Emellett a használatban lévő melléképületek és a park továbbra is helyszínt adnak cserkészrendezvényeknek és helyi eseményeknek. Idén nyáron újra itt zajlik a Határtalanul tábor, aminek keretében idén is 800 határon túli gyereket lát vendégül a Magyar Cserkészszövetség. A nagykovácsi eseményeket a kastély Facebook-oldalán keresztül nagy örömmel követik a Tisza család Egyesült Államokban élő leszármazottai, akik maguk is több szálon kötődnek a cserkészethez.

facebook.com/NagykovacsiKastely
www.teleki-tiszakastely.hu

Fotó: www.hellonagykovacsi.hu

Forrás: Nagykovácsi Tájoló