A TUDÓ – kapu

0
220
Távoli őseink a szimbolikát tudatosan használták és hitük, hétköznapi misztikájuk része volt. Az egyik ilyen fontos szimbólum a KAPU!

Talán kevesen tudják, de Piliscsabán Ugrin András vésett, festett Székely-kaput készített, hogy  az előtte elhaladók számára az ősi hétköznapi misztikához tartozó jelképek megmutathassa. Az alábbiakban Ugrin András cikkét olvashatják ahogy Ő hívja a TUDÓ-kapuról.

“Az Ember, bár általában racionális logikával vezeti életét, mégis döntéseinek nagyobb részét érzelemből hozza! Az érzelem viszont soha sem racionális, mindig szimbolikus logika alapján működik! A mai ember bele se gondol, hogy szinte egész életét a szimbólumok hálójában éli. Beszélhetünk itt a virágról, reklámok szín szimbólumairól, az egyenruháról, az arc kifestéséről, zászlóról, jelvényekről, és még hosszan sorolhatnám.

Távoli őseink a szimbolikát tudatosan használták és hitük, hétköznapi misztikájuk része volt. Az egyik ilyen fontos szimbólum a KAPU!

A kapu nem csak egyirányú közlekedésre alkalmas ki és bejárat, hanem olyan átjáró, amin áthaladva az egyik világból egy másik világba lépünk. Ilyen világpárok többek között a külső és belső világ, az anyagi és szellemi világ, egy család belső közössége (belső tér) és a mindenki közössége (külső tér).

A kapu szimbolikát különböző népcsoportok különböző módon mutatták meg, alkalmazták.

A Hunok székely maradványánál ez úgynevezett székely-kapu formájában maradt fenn. A székely-kapun számtalan kapcsolható szimbólumot véstek, faragtak festettek, mely mindegyikének fontos jelentéstartalma volt, ami az azon áthaladó embereknek a látottak alapján megjelent a tudatában! Természetesen más eszközökön, épületeken, használati tárgyakon, stb. alkalmaztak hasonló szimbólumokat.

Távoli őseink életüket Isten, Természet, Kozmosz, egységes harmóniájában és körforgásában élték. A szimbólumok biztosították, hogy ezt a harmóniát soha se feledjék és viselkedésükkel, munkavégzésükkel, istenképükkel, a természettel összhangban fenntartsák!

Ezek az értékek, mára felhígultak, gyakorta már a szimbólumoknak csak a szemet gyönyörködtető mintázata maradt meg, de a mai ember tudatára már nem hat! Ez is oka lehet a mai tiszteletlenség emberrel, természettel szemben, melynek eredménye a lassan élhetetlen környezet, a felbomlott közösségek, stb.

A mi kapunk Külső megjelenésében a székely-kapuhoz hasonlít, annak több elemét megtartva, de ugyanakkor annál kevesebb is és több is!

Kevesebb, mert hely híján csak két kapuzábén áll, így a gyalogbejárat máshová került! Kevesebb, mert a nyíló szárnyak helyett megtartottuk a modern toló-ajtót, megtartottuk a régi kerítés alapját és pilléreit is.

Több, mert az újkori székely-kapuk stílusát és szimbolikáját ma már általában csak másolják, így annak eredeti misztikájához tartozó szimbólumok gyakorta sérülnek, vagy hibásan jelennek meg, amit mi igyekeztünk kijavítani!

Szeretnénk, ha ez a kapu és hozzátartozó berena (kerítés) a szép megjelenése mellett, az utcán járó-kelő embereket elgondolkoztatná és felkeltené érdeklődésüket őseink gondolatisága iránt!

Ezért mi a székely-kapunkat inkább csak TUDÓ – kapunak nevezzük. Aki megakarja ismerni ezt a tudást, az megismerheti!

ugrin_andrás

Ugrin András”