Home Hírek Piliscsaba Egy valódi lehetőség, hogy igényei szerint alakíthassa otthonát

Egy valódi lehetőség, hogy igényei szerint alakíthassa otthonát

0
Egy valódi lehetőség, hogy igényei szerint alakíthassa otthonát
Couple is resting and having fun after hard work painting their apartment.

Közeledik az ünnepi időszak, amikor különösen figyelünk arra, hogy otthonunk szép, rendezett legyen. A lakás kisebb-nagyobb rendbetételéhez, felújításához jó választás lehet a személyi kölcsön, amely szabadon felhasználható bármilyen célra, így segíthet a szakemberek megfizetésében vagy a munkaanyagok, műszaki cikkek, bútorok, apróbb kiegészítők megvásárlásában. Rimóczi Zoltánnal, a CIB Bank piliscsabai fiókjának igazgatójával arról beszélgettünk, mit érdemes szem előtt tartani, ha személyi kölcsön felvételét tervezzük.

Rimóczi Zoltán, a CIB Bank piliscsabai fiókjának igazgatója
Rimóczi Zoltán, a CIB Bank piliscsabai fiókjának igazgatója

Mire érdemes figyelni személyi kölcsön felvételekor?

A CIB Banknál fontosnak tartjuk felhívni ügyfeleink figyelmét arra, hogy hitelfelvétel előtt gondolják végig, mekkora havi törlesztőrészletet tud fizetni a háztartás úgy, hogy ez ne terhelje meg jelentősen a családi kasszát. Ennek érdekében érdemes például családi költségvetést készíteni: erre ma már számos programot találhatunk az interneten, és létezik okostelefonokon elérhető verzió is, de egy kockásfüzet is megteszi. Nem kell mást tenni, mint összeírni, milyen állandó bevételei – fizetés, nyugdíj, stb. – és kiadásai – rezsi, élelmiszer, a gyerekek különórái, stb. – vannak a családnak, és kiszámolni, hogy ezeken felül mennyi pénz marad a háztartás kasszájában. Ebből gazdálkodhatunk ugyanis a kölcsönünk törlesztőrészleteinek fizetésekor.

Mekkora havi kiadást jelenthet a törlesztőrészlet?

A CIB személyi kölcsöne* esetében például Aktív250 kamatkedvezménnyel**, ha 1 millió forintot veszünk fel, a 8,9%-os éves kamattal és 84 hónapos futamidővel számolva a havi törlesztőrészleteink 16 101 forintot tesznek ki, a THM pedig 9,41%. Az Aktív250 kamatkedvezmény igénybevételének feltétele a minimum 250 000 forint igazolt havi nettó jövedelem és a kölcsön futamideje alatti minimum 250 000 forint havi jóváírási kötelezettség ­­CIB bankszámlára történő teljesítése***, de kedvező kamatozású konstrukciót biztosítunk azoknak is, akiknek havi jövedelme minimum a nettó minimálbérnek megfelelő összeg. A CIB személyi kölcsönét azok is választhatják, akik korábban más banknál igényelt hitelüket szeretnék kiváltani, és így kedvezőbb havi törlesztőrészleteket fizetni.

Milyen feltételeknek kell megfelelnünk az igényléshez?

A CIB Előrelépő Személyi Kölcsön esetében is meg kell felelni bizonyos feltételeknek, hiszen mind a bank, mind az ügyfél érdeke is az, hogy fizetni tudja a törlesztőrészleteit. Vannak például a kamatkedvezmények igénybevételére vonatkozóan havi jövedelemhez kötött feltételek és fontos az is, hogy az igénylőnek legalább 3 hónapos folyamatos határozatlan idejű munkaviszonya legyen jelenlegi munkahelyén, illetve egyéni vállalkozó vagy cégtulajdonos esetén 12 hónapos folyamatos tevékenység legyen ugyanazon tevékenységi körben. Természetesen az is alapfeltétel, hogy az adós ne szerepeljen a Központi Hitelinformációs Rendszerben negatív információval. Fontos az is, hogy az egyes kamatkedvezményekhez kapcsolódó feltételek teljesítését a hitel teljes futamidejére kell vállalni ahhoz, hogy a kamatkedvezmény érvényes legyen.

 

*Teljes hiteldíj mutató (THM) az AKTIV250 kamatkedvezmény figyelembevételével: 9,41%.

A feltüntetett THM érték kiszámítása 1.000.000 Ft hitelösszeg, 84 hónapos futamidő és 8,9%-os kamat figyelembevételével történt.

Reprezentatív példa további elemei az Aktív250 kedvezmény figyelembevételével: hitelkamat 8,9%, hitelkamat típusa: fix, a hitel teljes díjában foglalt kamat: 352 490 Ft, a fizetendő teljes összeg a futamidő alatt: 1 352 490 Ft.

** Az AKTÍV250 kamatkedvezmény mértéke szabad felhasználás esetén 10,09%, hitelkiváltás esetén 11,1% a hitelcélnak megfelelő sztenderd Éves Ügyleti Kamat mértékéből.

***A havi jóváírást az adósnak a kölcsönszerződésben megjelölt vagy a kölcsönszerződésben meghatározott típusú bankszámlák közül, a kölcsönszerződés aláírását követően nyitott bankszámláján kell teljesíteni. Az elvárt havi jóváírási kötelezettség több jóváírás útján is teljesíthető.   A kamatkedvezmény a futamidő végig jár a havi jóváírás teljesítése esetén. Ha első három hónapban legalább egyszer, a további három naptári hónapokra vonatkozóan legalább kétszer nem teljesül a havi jóváírási kötelezettség, az üzletfél elveszti a kamatkedvezményt és Aktív250 esetében a kamat a Prémium250 kamatkedvezménnyel csökkentett ügyleti kamatra módosul, melynek mértéke 12,99%, THM: 14%.

További részletek: CIB Előrelépő Személyi Kölcsöneire vonatkozó ügyféltájékoztatóban, a devizabelföldi magánszemélyek CIB Előrelépő Személyi Kölcsöneire vonatkozó Kondíciós Listában, és a fogyasztók részére szóló Ingatlanfedezettel nem biztosított hitel- és kölcsönszerződésekre vonatkozó Különös Üzletszabályzatban. A bank a hitelbírálat jogát fenntartja. A kamatkedvezmény az újonnan igényelt kölcsönre vonatkozik.