Home Hírek Piliscsaba Történet A Cégér Mögött: Ha ki tudod gondolni, meg is tudod valósítani

Történet A Cégér Mögött: Ha ki tudod gondolni, meg is tudod valósítani

0
Történet A Cégér Mögött: Ha ki tudod gondolni, meg is tudod valósítani

Van Piliscsabán egy kicsi kocsi, ami megjelenésével mindenki arcára mosolyt csal. Egy kék nadrágos, sárga testű egy szemű vigyorgó kis Minion messzire hirdeti, hogy itt valami kedves dolog van. A kisautó megálmodója Császár Claudia. Vele beszélgetett a PilisCentrum szerkesztője, ugyanis ez a kis jószág annyi ember fantáziáját megmozgatta, hogy arra gondoltunk, a Történet A Cégér Mögött rovatunk első interjúját erről a start up-ról fogjuk elkészíteni.

Claudia mottója:

Ha ki tudod gondolni, meg is tudod valósítani

PilisCentrum:Először is köszönöm, hogy időt szakítottál a beszélgetésre, igazán örülök neki.  Meséld el kérlek, hogyan is lettél te a Minyonos? Honnan indult ez az egész, hiszen te újságíróként dolgoztál?

Császár Claudia: Igen, újságíró – fotóriporterként dolgoztam 20 évig, és nagyon élveztem. A fotózás ma is szenvedélyem, viszont a sajtó szerkezete nagyon megváltozott, átalakult ezalatt a 20 év alatt. Régen sztárokról írtunk. Olyan emberekkel készítettem riportokat, interjúkat, akiknek a munkásságát nagyra tartottam, akire felnéztem (pl. Puskás Öcsi Bácsi, Makk Károly filmrendező, Törőcsik Mari, stb..)  Mára a politika átvette a vezető szerepet, és az is egyre jobban elbulvárosodott. Igazság szerint az életemnek ez a korszaka, ilyen szinten lezárult, de visszatekintve rá, elmondanom, hogy fantasztikus élményekkel gazdagodtam újságírói, fotóriporteri éveim alatt.

13529093_867674980027048_2942371925931100128_n

Tehát váltottál. Mi terelt a Minion és a Piagio  Ape felé?

Világ életemben szerettem motorozni. Mikor még nem voltak meg a gyerekek, és több szabadidőm volt, amikor csak megtehettem motorra ültem és az enyém volt a világ… évekig dolgozni is motorral jártam. Viszont megtanultam az évek során, hogy minden változik körülöttem, és csak akkor tudok piacképes vállalkozó maradni, ha erre időben, jól reagálok, és váltok. Az ember éltében folyamatosan kezdődnek és lezárulnak bizonyos korszakok, és ezt fel kell tudni ismerni. Ahogy teltek az évek, a motorok egyre inkább háttérbe szorultak, és eljött az a pont, amikor úgy döntöttem, hogy fájó szívvel ugyan, de megválok tőlük. Mivel mindig is szerettem a kis Ape-eket így arra gondoltam egyik szerelemből a másikba lépek: miután eladtam a motorjaimat megvásároltam Olaszországban a kis Piaggio-mat. Mindig is szerettem volna vendéglátással foglalkozni, az egyik álmom az volt, hogy egy kis mozgó boltot fogok nyitni. Manapság a street-food éli fénykorát, most indul hazánkban ez az új – Amerikában már jól működő gasztro-stílus, mivel szeretem az új dolgokat, a kihívásokat nem volt kérdés, hogy food-truck-ot építek az Ape-ból.

Mi igényelt az elején a legtöbb munkát? Volt –e segítséged?

13427901_865945866866626_8403623659843505847_n
Gregor Berni is megkostolta a Mini-ON -os jégkását

A legtöbb munka természetesen a motor átépítése, kitalálása volt, melyben férjem nyújtotta a legnagyobb segítséget, ő hegesztette össze a felépítményt.  A  gépek felkutatásához pont jókor jött a sok gasztrós kiállítás, melyeket Budapesten szerveznek minden tavasszal. Itt találtam meg azokat a kereskedőket, akitől beszerzem a jégkásához az alapanyagot. Fontos szempont volt az is, hogy a lehető legközelebb legyen minden, hiszen jórész egymagam intézem az anyagbeszerzéstől az árusításig az egész folyamatot. Így sikerült solymári jégkásást találnom. A másik, nehézséget a rengeteg NÉBIH előírás, és HACCP-s követelmény jelentette, de nagyon sok segítséget kaptam a Pest-Megyei illetékes ellenőrtől, akivel folyamatos kommunikációnknak köszönhetően sikerült egy hibátlan és kifogástalan food-truck-ot építeni. A rengeteg HACCP-s dokumentáció (higiéniai útmutatókat, mindezt az én tevékenységemre szabva) elkészítésében segítségemre a FIVOSZ (Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége), gasztronómiai vezetője volt, akivel a mai napig kapcsolatban vagyok. A FIVOSZ-on belül vannak mentoraim, akiktől bármikor segítséget tudok kérni. Így azért jelentősen lerövidült az az idő, amit az induláskor szükséges munkával kellett töltenem. Ennek köszönhetem, hogy a február 8-án Olaszországban megvásárolt Piaggio Ape pünkösdkor már Vácon árult.


Nagyon helyes ez a kis Ape. Mit lehet róla tudni? Mi is ez tulajdon képen? Autó, vagy motor?

Ezt a kis járgányt egy 50 cm3 motor hajtja. Segédmotor kerékpár, de a nagytesók, amikbe nagyobb motor van, azok is motorkerékpár vizsgával rendelkeznek, tehát ez egy háromkerekű motor. Viccesen trike-nak is szoktuk hívni, de ha rákerestek a trike-szóra, a fotókon látni fogjátok a vicc lényegét. Eredetileg az olaszok a vidéki kistermelőknek gyártották, hogy a földeken betakarított árut ezzel fuvarozzák a piacra. Manapság a fiatalok járnak vele suliba, de rendeznek nekik off-road versenyeket is, természetesen a megfelelő átépítéssel tudnak azokon részt venni. Eleinte én is úgy gondoltam, hogy majd saját lábán megyek vele ide-oda, de mire összeállt az egész rendszer, kiderült, hogy felépítménnyel együtt igen labilis. Így aztán biztonságosabb, ha trélerrel, vagy utánfutóval szállítjuk, de a szélvédőjén elhelyezett matrica amúgy sem teszi lehetővé a közúti közlekedésben való részvételt.

Apropó matrica! Azt hiszem talán a legizgalmasabb kérdés az, hogy miért is Stuart lett a reklámarcod? Hogy jött az ötlet?

Igazából maga az ötlet csak egy pillanat volt: ránéztem a kis Ape-re és azt mondtam magamban: ez teljesen úgy néz ki, mint Stuart. Innen aztán egyenes út vezetett az autófényezőhöz. A platója amúgy is kék volt, így adta magát, hogy az lesz a gatyája, a vezető fülke és a felépítmény, meg sárgára lett fényezve. Hogy miért éppen a Minions? Azon kívül, hogy én is nagy tisztelője vagyok a trilógiának, melyben szerepelnek, gyerekeim révén tele van a ház minions-al, de van egy kicsit mélyebb oka is: úgy vélem a Minions-ok mi magunk vagyunk. A társadalmunk, mi emberek. Mindegyikünkben ott lakik az örök gyerek, és mindegyikünk hódol valamelyik „gonosznak”, vagyis megvannak a saját kis szenvedélyeink, melyekért a végtelenségig el tudunk menni…amíg a családunkat nem bántják. Így lett Stuart a fesztiválok vigyorgó kis Mini-On autója, aki egyetlen gonoszt szolgál: a cukrot. Vattacukor, jégkása, limonádék, szörpök, kávé, üdítők vásárolhatók nálunk, és sokszor vannak egyéb minions-os kiegészítők, játékok.

Olyannyira minions –os lett az installáció, hogy te magad is sárga-kékbe bújtál, körmeiden minyonok mosolyognak, felvetted a kantáros nadrágot, sárga pólót. Milyen érzés minyonként felszolgálni?

Az emberek mosolyognak ha meglátnak. És ez a lényeg. Stuart vonzza a gyerekeket, és így könnyű örömet okozni. A kicsik odavannak azért, hogy a minyontól kapjanak valamit, és sokkal türelmesebben várnak a sorukra, mint általában. Van nézegetni való a kocsin, és mire a gyerkőc kibámészkodta magát, már sorra is került. Szeretem, ha pörgés van, szeretem, ha sokan vannak körülöttem, és szeretem a gyerekek mosolyát. Jó érzés, hogy tőlem senki nem távozik szomorúan. Ha nem tud venni semmit neki az anyukája, kezébe nyomok egy minions-os színezőt, csak hogy kapjon valamit Stuardtól. A másik, ami számomra egyre fontosabb, hogy a gyerekeim büszkék rám. Azt mondják anyánál a legfinomabb a jégkása. Ennél nagyobb elismerés nem is kell.

13516412_873416679452878_2816472106833415123_n
A kicsik odavannak azért, hogy a minyontól kapjanak valamit

Mi volt a legjobb, legérdekesebb élményed, mióta Stuarttal járod a környéket?

A legnagyobb meglepetés akkor ért, amikor egy apuka megkérte, hogy hadd nézze meg, hogyan készül a vattacukor, mert még sosem látta, és gyerek kora óta kíváncsi rá. Ezen az élményen felbuzdulva, gyorsan be is tettem egy kis létrát a kocsiba, hogy a csöppségek bármikor fel tudjanak kapaszkodni és meg tudják nézni a vattacukor –varázslatot.

Mi az amit a street-food élet tanított neked? Mivel lettél több, mióta útjára indítottad a Mini-ON-t?

Meg kellett tanulnom elfogadni azokat a dolgokat, ami rajtam kívülálló okok miatt történnek. Ilyen például, amikor zuhog az eső, és elmarad egy- egy rendezvény. Az ember ezen bosszankodik, sopánkodik, de evvel nem változik meg semmi, a Nap csak akkor fog kisütni, ha elmennek a felhők, és utána jön a szivárvány… Nekem abban segít sokat ez a vállalkozás, hogy apránként megtanulom elengedni azokat a dolgokat, amin nem tudok változtatni, és így felülkerekedhetek rajtuk.

Azt gondolom, sokan küzdünk ezzel, és valóban a tapasztalatok segítenek hozzá, hogy az ilyen helyzeteket mindinkább megfelelően tudjuk kezelni. Az időjárás valóban nem túl kegyes hozzád, idén nyáron gyakran esik az eső. Esett akkor is, amikor a Hungaroringen voltatok. Mi történt ott? Milyen élményekkel tértél onnan haza?

Egy évvel ezelőtt még nézőként vettem részt a Forma 1-es Magyar Nagydíjon. Őszintén megvallva, nem jutott eszembe, hogy egy év múlva árusként leszek jelen.  Amikor elhatároztam, hogy gasztronómiai vállalkozásba kezdek, rögtön kitűztem célként a két legnívósabb Magyarországi motor-sport rendezvényen való részvételt. Rettentő nagy büszkeséggel fog el, hogy egy ilyen fiatal vállalkozásként bekerülhettem a gasztronómia képviselőinek a krémje közé, és részt vehettem a Red Bull Air Race-en és a Forma 1-es Magyar Nagydíjon.

Nagy várakozással tekintettem a két hétvége elé, de sajnos a Red Bull nagy része elmaradt az időjárás miatt, így az a rendezvény nem „mutatta meg az igazi arcát”. A Hungaroring fantasztikus volt, de rettentő sokat dolgoztunk a kitelepülés előtt és után. Úgy kellet mindent kivinni, hogy reggel hét után már nem tudtunk kimenni. Óriási élményekkel tértem haza, mert sokan megfordultak nálam, és a Mini-on –os autó elég nagy feltűnést keltett ott is.  Amikor nézőként vásárolsz, teljesen másként látod a dolgokat, mint a színfalak mögül. Olyankor nem is gondol bele az ember, mennyi szervezői és logisztikai munkát igényel a rendezvény ezen része is.

Hogy fogadta a konkurencia a Mini-ON „berobbanását” a piacra?

Igazán nincs konkurenciám, mert másik minyonos autóról nem tudok Magyarországon, ilyen installációval talán mi vagyunk az elsők. Hasonlót sem találtam a neten. Ape-kból hazánkban leginkább kávét szoktak árulni.

Gondolom nem is szeretnél megállni itt. Mik a további terveid?

Kisgyerekes anyukaként nagyon nehezen találok munkát két gyerekkel a hátam mögött. A legtöbb munkahelyen akadály az, ha gyereked vagy, egyszerűen képtelenség összeegyeztetni a munkaidődet, az utazást a gyerek időbeosztásával. Ezért is gondoltam arra, hogy amint lehetőségem lesz rá, bővítem a flottát: szeretném Stuart mellé hadba állítani két másik autóra felmatricázva Kevint és Bobot is. Az egyikben gyrost árulnánk, a másik pedig levesesező lenne. Persze ezek még csak tervek, gondolatok. Így nem csak a kínálatot bővíteném, de munkahelyet is teremtenék. Remélem, tudnék olyan anyukáknak segíteni ezzel, akik hasonló cipőben vannak, mint én voltam anno. Ezen kívül szeretnék egy fix helyen éttermet is üzemeltetni, de a részletei egyelőre maradjon titok.

A másik elképzelésem, hogy szeretném hálózati áram – függetlenné tenni az autót. Napelemeket szerelnénk rájuk, és így meg lehetne oldani a gépek áramellátását, amik rossz idő esetén akkumlátorról üzemelnének.

Nem csak rendezvényeken vennék részt: a Mini-on-t el lehet hívni szülinapokra, iskolákba, óvodákba is, vagy ha csak a főnök így szeretne kedveskedni az alkalmazottjainak, egy forró nyári napon, az se akadály.

13558979_875714889223057_4162834900909133250_o

Ez utóbbira már volt példa igaz?

Valóban. A jászfalusi Dózsa György Általános Iskolában voltam kint év végi meglepetésként. A gyerkőcöknek nagy öröm volt, hogy az iskola udvarán ott várta őket a Mini-on-os autó. Ebéd után vattacukrot és a jégkását kaptak.

Azt látom, hogy tele vagy tervekkel, ötletekkel, elképzelésekkel, és teljes erőbedobással azon dolgozol, hogy ezeket megvalósítsd. Teljesnek érzed így az életedet?

Igen. A mai világban egy nőnek, egy vállalkozónak több lábon kell állnia, és nem szabad abban a tévhitben élnie, hogy mindig mindenkinek meg kell felelnie! A Mini-On mellett életem része a cica-fotózás, melyben a mai napig tudok olyat alkotni, ami egyedülálló ezen a „piacon”. Ehhez szervesen fűződik a CF Design elnevezésű projektem, melynél szép cica-fotók egy kedves idézettel jelennek meg bögréken, hűtő mágneseken, vagy egyéb ajándéktárgyakon, és van egy harmadik szívem csücske, amikor matyó motívumok felhasználásával rajzolok egyedi ábrákat. Ezt a projektet szeptemberben folytatjuk egy divattervezővel, és reményeink szerint a tavaszi kollekcióval már ki is tudunk jönni a nagyérdemű elé.

Viszont van egy dolog az életemben, amit úgy gondolom sok ember megelégedésére tettem, és teszek a mai napig, ez a  Négy  kerékről két kerékre elnevezésű jótékonysági motoros rendezvény, melynek én vagyok a kitalálója és főszervezője. Évnyitó alkalmával, motoros sztárokkal, és közel 100 motoros barátommal kivisszük a Pető Intézetes gyerekeket egy nagy körre motorozni Budapesten. Rendőrök védik útvonalunkat, hogy véletlenül se kerüljön a konvojba autó, vagy gyalogos.  A teljesség igénye nélkül, pár résztvevő: Kovács KOKO István, Talmácsi Gábor, Szabó Győző, Varga Viktor, Hajas Laci, Zsidró Tamás, Szujó Zoli, Gergely István. Idén már hatodik alkalommal kerül megrendezésre szeptember  7-én.

 

A PilisCentrum természetesen jelen lesz a rendezvényen, követjük a motorosokat  Budapesten, és tudósítunk a Pető Intézet gyermekeinek motoros kalandjairól – de ez már egy másik történet…

Köszönöm a beszélgetést!

Én köszönöm, hogy megkerestetek!

A Mini-on facebook oldala: https://www.facebook.com/Mini-ON-843526749108538/

[notification type=”attention”]

A Történet A Cégér Mögött rovatunkat azért hívtuk életre, hogy lehetőséget adjunk a fiatal és kevésbé fiatal cégeknek a bemutatkozásra. Célunk nem más, mint hogy elmeséljük, ki  hogyan indult? Megmutassuk, hogy minden sikerhez volt egy út, amin végig kellett menni; minden lépcsőfok megmászásának megvan a maga nehézsége. Azért  álmodtuk meg ezt a rovatot, hogy történeteinkkel  felemeljük egymást. Tanuljunk egymás álmaiból, sikereiből, kudarcaiból.  Azért jöttünk létre, hogy a térségben dolgozó munkálkodó emberek tudják inspirálni egymást. Nem utolsó sorban pedig azért, hogy szerezzünk  néhány kellemes percet az olvasóknak.

HA van kedvetek a rovatban szerepelni, és megmutatni magatokat, legyen  szó egy közhasznú intézményről, egy non profit szervezetről, egy vállalkozásról, akkor ne habozzatok! Írjatok az hello@piliscentrum.hu-ra. – mert mindenkinek van egy története ami érdemes arra, hogy elmeséljük!

[/notification]