Home Hírek Piliscsaba Közbiztonsági javaslatok a Mindenszentek és Halottak Napja idejére Simon Gyulától

Közbiztonsági javaslatok a Mindenszentek és Halottak Napja idejére Simon Gyulától

0
Közbiztonsági javaslatok a Mindenszentek és Halottak Napja idejére Simon Gyulától

 

Közeleg Mindenszentek és a Halottak Napja, amikor a temetőkben meglátogatjuk elhunyt szeretteinket. Sírjaikat a kegyelet koszorúival, virágaival díszítjük, meggyújtjuk az emlékezés mécsesét. Amíg Önök a temetőkben szeretteikre, ismerőseikre emlékeznek, ez idő alatt a bűnelkövetők csak az alkalomra várnak. Az elmúlt években azt tapasztalták országszerte, hogy a kegyelet napjaiban közvetlenül a temetők környékéngyakrabban fordult elő gépkocsi feltörés, kerékpárlopás, a sírokról virág, koszorú, kegytárgy eltulajdonítása, valamint a lakástulajdonos távollétét kihasználó betörés, besurranás.

A Rendőrség és a Polgárőrség az idén is megkülönböztetett figyelmet fordít a kegyelet napjaira. Kérjük Önöket, hogy ezekben a napokban a temetőben és környékén kiemelt figyelmet fordítsanak a gépkocsi feltörés, a rongálás, a sírokról virágok, koszorúk, kegytárgyak lopásának megakadályozására! Amennyiben ilyet tapasztalnak, kísérjék figyelemmel a gyanús személyek, gépkocsik mozgását és jelezzék a Rendőrségnek, Polgárőrségnek.

A Piliscsabai Köztemetőben, javaslatomra Piliscsaba Város Önkormányzata térfigyelő kamerarendszert építtetett ki, ami Mindenszentek és Halottak Napjára átadásra és beüzemelésre kerül. Ezzel is még biztonságosabbá kívánjuk tenni, a temetőt, és környékét. Kérem, fogadják meg az alábbi jó tanácsokat, és hívják fel rá a környezetükben élő idős emberek figyelmét:

Az áldozattá válás megelőzése érdekében javasoljuk fokozott odafigyelésüket.

A temetők látogatása idején lehetőség szerint – különösen az idősek és a hölgyek – ne maradjanak sötétedés után, főleg nem egyedül.

Értéket, pénzt, bankkártyát feleslegesen ne tartsanak maguknál.
Táskájukat percekre se hagyják őrizetlenül a sírnál. Alkalom szüli a tolvajt!

A mécseseket, virágokat ne rakják ki napokkal korábban, mivel vannak olyan elkövetők, akik azok eltulajdonítására specializálták magukat.

A parkolókban hagyott gépjárműveikben látható helyen ne hagyjanak értéktárgyat (telefont, táskát, kabátot, híradástechnikai berendezést), ha mégis az autóban kell hagyni, inkább tegyék értékeiket a csomagtartóba. Arra is figyeljenek oda, hogy ne a parkolóban pakolják értékeiket a csomagtartóba, mivel ott lehetnek az elkövetők vagy az ő tippadóik, így az ő „munkájukat” segítik azzal, hogy látják melyik autót érdemes feltörni.

Autóikkal lehetőség szerint kivilágított, jól látható helyen parkoljanak, a riasztóberendezést kapcsolják be.

A temetők környékén számoljanak a megnövekvő gyalogos és gépjárműforgalommal!

Simon Gyula Közrendvédelmi Tanácsnok