Home Hírek Piliscsaba Miből lesz nyugdíjunk?

Miből lesz nyugdíjunk?

0
Miből lesz nyugdíjunk?

Egyre többen ismerik fel, hogy fontos időben elkezdeni gondolkozni a nyugdíjas évek anyagi fedezetéről. A CIB Bank piliscsabai fiókjának szakértői bemutatják, mit érdemes tudni az egyik legnépszerűbb nyugdíjcélú konstrukcióról.

Egyre többet lehet hallani arról, hogy a ma aktív dolgozók nyugdíjas éveinek finanszírozásához az állami pillér önmagában nem feltétlenül lesz elég, és a megfelelő időskori életszínvonalhoz elengedhetetlen az öngondoskodás. Néhány adat pedig könnyen meggyőzheti azokat, akiknek esetleg kétségeik lennének: a Központi Statisztikai Hivatal becslése[1] szerint például 2060-ra a jelenlegi 2 millióról 2,4 millióra nő majd a nyugdíjasok száma, miközben a munkaképes lakosok száma a jelenlegi 6,2 millióról 4,3 millióra csökken. Így amíg jelenleg 4 dolgozóra 3 eltartott jut, néhány évtized múlva már 4 dolgozónak 6 másikat kellene eltartania. Figyelemre méltó az a számítás is, amely szerint, ha ma átlagbért keresve mennénk nyugdíjba, bevételeink 17 százalékkal csökkennének. A kiesés a következő évtizedekben viszont akár 34,5 százalékra is emelkedhet. Ha tehát valaki a jelenlegi átlagbérként kézhez kapott csaknem 150 ezer forintból szeretne nyugdíjas korában is megélni, akkor havonta mintegy 52 ezer forinttal kell kipótolnia nyugdíját.

Ennek a helyzetnek a kezelésére jó eszközt jelentenek az állami támogatás mellett igénybe vehető, kifejezetten nyugdíjcélú befektetések. Az egyes konstrukciók eltérő sajátosságaik miatt más-más igényeknél jelenthetnek igazán kedvező megoldást. Összeállításunkban most a Nyugdíj-előtakarékossági Számla, azaz a NYESZ legfontosabb jellemzőit mutatjuk be.

A NYESZ számla egy pénz- és egy értékpapírszámlából áll.  A pénzszámlán kerül jóváírásra a befizetett, illetve a számlára utalt összeg, az államtól érkező előtakarékossági támogatás, valamint a befektetéseken elért hozam. Az értékpapírszámlán pedig a NYESZ számlán elhelyezett értékpapír portfolió van nyilvántartva. A NYESZ számlatulajdonosok a számlára évente befizetett összeg 20 százaléka, de maximum 100 000 forint (130 000 forint azok esetében, akik a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt 2020. január 1. előtt töltik be) összegben előtakarékossági támogatásban részesülhetnek, és a NYESZ számlán elhelyezett megtakarítások hozama mentesül a kamat- és árfolyamnyereség-adó alól. Az évente igénybe vehető maximum 100 ezer forintos adójóváírás teljes összegét ennek megfelelően úgy vehetjük igénybe, ha minden évben 500 ezer forintot helyezünk el a számlánkon (feltéve persze, hogy van ennyi szja fizetési kötelezettségünk). Ennél a megtakarítási formánál az összegyűlt pénz felvételekor teljes adómentesség akkor jár, ha legalább 10 évig volt a pénzünk a NYESZ számlán, és már nyugdíjasok vagyunk. A NYESZ-t bármely természetes személy igénybe veheti, de elsősorban azoknak lehet jó választás, akik hosszú távon kívánják megtakarításaikat kezelni, és részesülni szeretnének az öngondoskodást segítő előtakarékossági támogatásból. Jó tudni azonban, hogy NYESZ számlát már 5000 forint befizetésével is nyithatunk, és a számlánkra bármikor befizethetünk, nincs havi befizetési kötelezettség, tehát ez a megtakarítási forma rendkívül rugalmas. Ráadásul önállóan dönthetünk arról, hogy milyen befektetési termékbe helyezzük a NYESZ-en elhelyezett pénzünket: választhatunk kötvényt, állampapírt, részvényeket vagy befektetési alapokat. A NYESZ a CIB Bank kínálatában is elérhető.

Befektetési döntése meghozatala előtt minden esetben részletesen tájékozódjon, alaposan mérlegelje tervezett befektetése tárgyát, kockázatát, befektetése tárgyának megszerzéséhez, tartásához, értékesítéséhez kapcsolódó díjakat.

Jelen tájékoztatás nem teljes körű. A nyugdíj-előtakarékossági számlavezetés, valamint a bank befektetési szolgáltatásának feltételei tekintetében a bank mindenkori Befektetési Szolgáltatásokra vonatkozó üzletszabályzata az irányadó, amely megtalálható a www.cib.hu és a www.ebroker.hu honlapokon, illetve bármely bankfiókunkban. Aktuális díjainkról a Díjjegyzékben talál részletes felvilágosítást

A jelen cikk tartalma nem minősül ajánlattételnek, adó vagy befektetési tanácsadásnak, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A pontos adózási következmények csak az egyes ügyfelek egyedi körülményei alapján ítélhetők meg. Az adójogszabályok a jövőben változhatnak.

 

[1] https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/regiok/orsz/nyugdij/nyugdij15.pdf