Home Hírek Piliscsaba Somló Hercege a Vinátriumban

Somló Hercege a Vinátriumban

0
Somló Hercege a Vinátriumban

Pénteken egy különleges borkóstolón vehettek részt a vendégek a Vinátriumban. Az alábbiakban a Nobilis Borblog beszámolóját olvahatják.

Pénteken egy igazi IKON látogatott el Piliscsabára, a Vinátrium által szervezett kóstolóra, mégpedig Somlóról Györgykovács Imre. Őt az idősebb Figula Mihály nemes egyszerűséggel Somló Hercegének nevezte, borait végigkóstolva megállapítottuk, hogy nem érdemtelenül.

Imréék pincéje (külön kiemelte, hogy nem pincészet) szerény, ám igazi kincseket rejteget. Összes termőterületük 0,7 hektár (!!!), ezen csak pár fajtát termelnek, évente 5000-5500 palackkal. A szőlővel Imre és kedves felesége, Gyöngyi foglalkozik, így náluk a kézműves kifejezés tényleg azt jelenti (a kézművesek kézművesének is nevezik). Mindent a hagyományos eljárással csinálnak. A szüreti munkák idején vesznek igénybe csak segítséget. Imre előadása közben a következő jelzők jutottak eszembe róla: becsületes, tiszta szívű, JÓ ember. Személy szerint engem az én kedves nagypapámra emlékeztetett, így mind engem, mind a feleségemet egyből megnyerte (ráadásul ez kölcsönös is volt). 2012-ben a szakma a Borászok Borásza címmel tüntette ki!

A borokról elöljáróban annyit, hogy nagyon szép hordóhasználat jellemezte, és rendkívüli ásványosság (sós jegyek). A somlói borok egyik fő jellemzője, hogy magukban hordozzák a termőterület minden információját, nagyon szép terroir borok készíthetőek. A pincénél a 2013-as évjárat van most kereskedelmi forgalomban, így főképp ezekből kóstoltunk.
A boroknál jól megfigyelhető volt a borok tagoltsága: elsőként a savat éreztük, majd a gyümölcsösséget. Ezután jöttek a fűszerek és az ásványosság. A végén pedig az alkohol jelent meg. Lássuk is a borokat:

JUHFARK 2012
Az egyedüli tétel, amit vásárolnak, hiszen nem rendelkeznek saját területtel. Ugyanis Imre édesapja – aki ugyancsak vezető borász volt – jelezte fiának, hogy nem érdemes foglalkozni a fajtával, mivel 15-20 évente változik a fajta jelleme, így nem lehet konstans borokat készíteni hosszú távon. Kellemesen fűszeres, ásványos illattal nyit. Számomra egy kissé túl tüzes volt az alkoholtól, ám kerek és karakán volt a jelleme.

OLASZRIZLING 2013
Számomra az est egyik legszebb tétele. Már töltéskor láttam, hogy szép zölden csillan a pohárban. Illata igen gazdag: mandula, rezeda, sok-sok ásvány. Ízében alma és szőlő zamata, kerek, nagyon szép hordó használat. Boros iskolákban az olaszrizling tanításakor ezt tenném etalonnak.

FURMINT 2013
Az olaszrizling párjaként lehetne aposztrofálni, ám annál férfiasabb, savakban és sós jegyekben gazdag. Remek szerkezet. Számomra feszesebb és szebb furmint, mint a tokajiak többsége.

HÁRSLEVELŰ 2013
Illatában és ízében is ásványosság, kajszi barack, töppedt szőlő és sárgadinnye jelenik meg. Kicsit magasabb alkohol, lendületes savak. Ennél a fajtánál Imre bevárja a gyümölcs enyhe töppedését a szüret idején.

HÁRSLEVELŰ 2010
Egy kis vertikalitás, hiszen a 3 évjárattal korábbi tételt kóstoltuk. 2010 egy hűvös, csapadékos évjárat volt, mégis a 2013-as tételhez hasonló volt. Ugyanúgy ásványos, kajszibarackos, ám sokkal komplexebb és kerekebb bort kóstolhattunk.

TRAMINI 2013
Az előző tételekhez képest édeskésebb ízkép, mégis csontszáraz bor. Ha Imrétől édesebb bort kérnek (főképp hölgyek részére), akkor ezt ajánlja, illetve aperitifnek tökéletes választás.

SÁRGAMUSKOTÁLY 2013
Érett szőlő illata és parfümösség. Egész szájat betöltő ásványosság, kajszibarack. Nagyon komplex, tea fűszerek, végén egy kis alkohol. Az egész estének egy tökéletes összefoglalása, magában hordozta az összes tétel jellemzőit, nagyon komplex tétel!

A borok mellé házi készítésű, tökmagos grissini került felkínálásra, joghurtos mártogatóssal. Emellett 2 féle sajtot is kóstolhattunk a furmint és a hárslevelű borok mellé.
A grissini magában fogyasztva (mártogatós nélkül) a borokhoz kiemelte a borok sós jegyeit. Tökéletes párosítás volt.
Természetesen nem maradhatott el az est fénypontja sem, ami törkölypálinkás, sós töltelékes bonbon volt.
A kóstoló végén a plusz bonbonokért kvízjáték indult, amely már a múlt alkalommal is sikert aratott. A kérdések az Imre által elmondottakhoz kapcsolódtak, aki jól válaszolt, annak jutalma egy plusz bonbon volt. Szerintem ez egy nagyon jó lezárásává vált a kóstolóknak!

Nagyon köszönjük Zsuzsának, hogy Imrét “elhozta” nekünk. Úgy vélem évek múlva is nagy örömmel fogunk emlékezni erre a péntek estére!