Home Hírek Piliscsaba Van jó bor, a legjobb és az enyém – Borest Piliscsabán

Van jó bor, a legjobb és az enyém – Borest Piliscsabán

0
Van jó bor, a legjobb és az enyém – Borest Piliscsabán

Piliscsabán rengeteg borkedvelő, és a borászattal hobbi szinten foglalkozó borász él. Az amatőr jelző korántsem csökkenti a nedű értékét, hiszen ezen borok között is több díjnyertest  találhatunk. Csak, hogy néhány nevet említsünk az aranyérmes helyi borok közül: Gáll József Királyleánykája, Kékfrankos rozé bora, Kis Csaba Cabernet Saugvignon-ja, Czuprák Zsolt Merlot-ja, de sorolhatnánk még. A piliscsabai Céh Egyesület aktív szerepet vállal abban, hogy ezeket a kiváló borokat Piliscsaba határain innen és túl megismertesse a nagyközönséggel.

Ennek a kezdeményezésnek első állomásaként rendezték meg 2016.01.12-én az első piliscsabai regionális bormustrát, ahol amatőr, félprofi -, és hobbi borászok mutatták be új boraikat. Ezen az esten előadást tartott a  2009-ben az Év Pincészete, 2015- ös év borásza, a nem sokkal a rendezvény után sajnálatosan elhunyt Szöllősi Mihály, a Szöllősi pincészet tulajdonosa és borásza.  A bormustra csak az első állomás volt, mellyel a szervezők egy évente ismétlődő, a bor köré felépülő rendezvénysorozatot szerettek volna életre hívni, így  2017 év elején ismét megrendezik a regionális bormustrát.

A bormustra sikerén felbuzdulva márciusban a szervezők Papp Zsolt Péter, és Bartha Miklós, már nem csak a település, hanem a környék borászait is meghívták egy régiós borversenyre. Szándékuk a hagyományteremtés mellett az volt, hogy a régió településeit, a borászokon keresztül közelebb hozzák egymáshoz, egy olyan rendezvényen keresztül ahol minden település büszkélkedhet értékeivel, palackba zárt kincseivel.  Az invitálás pozitív fogadtatásra talált, és a térség 13 településének kiváló amatőr borászai neveztek be a versenybe.

Résztvevő települések: Budajenő, Esztergom, Kesztölc, Piliscsaba, Piliscsév, Pilisjászfalu, Pilisvörösvár, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentlélek, Üröm, Velky Lapas (Szlovákia), Zalaegerszeg 68 borásza, összesen 140 féle borral nevezett. A borászok munkáját az országosan elismert szakértőkből álló bizottság számos éremmel ismerte el. A szervezők ezúton is köszönik, hogy megtisztelték a Piliscsabai Borversenyt boraikkal!

wine (1)

 

Van jó bor, a legjobb és az enyém

A fenti rövid idézet Szőllősi Mihály szavai, és ez a mottója a régiós borverseny folytatásaként megrendezésre kerülő borestnek. Az eredeti elképzeléshez ragaszkodva született meg az elhatározás, hogy a rendezők a díjnyertes borokat szélesebb körben is bemutatják. Ezt a célt testesíti meg az I. Piliscsabai Nyílt Borest, amely keretében egy kötetlen kellemes őszi estén mindenki megkóstolhatja a helyi borászok által készített, díjazott borokat.  A rendezvényre a belépés ingyenes, bort kóstolni egy egyedi, gravírozott pohár megvásárlása után lehet 1000 Ft/db áron, amíg tartanak a készletek. A helyszínen az érdeklődők igény szerint további borokat és borkorcsolyát is vásárolhatnak a helyszínen. A kellemes hangulathoz illő muzsikáról, pedig Nagyvári Lajos harmonika művész fog gondoskodni.

Az I. Piliscsabai Nyílt Boresten a következő piliscsabai borászokkal és boraikkal ismerkedhetünk meg:

Balaton Gábor: királylányka, chardonnay,
Bartha Miklós: sauvignon blanc, chardonnay,
Drevenka Antal: cabarnet sauvignon,
Gáll József: kékfrankos rozé, zengő,merlot,
Gyarmati Tamás: irsai olivér, merlot
Huszár Károly: kékfrankos vörös, sauvignon blanc, chardonnay, muscat otonell, kadarka fehér, kadarka vörös, kadarka siller, merlot
Kiss Csaba: cabarnet sauvignon, merlot, szürkebarát, tokaji fehér, kékfrankos,  chardonnay
Kretz István: zöld feltelini,
Kretz Péter: cabarnet sauvignon,
Mátraházi József: kékfrankos rozé,
Szekeres József: otello,zöld feltelini
Valuska Erika: kékfrankos rozé,

A szervezők bíznak benne, hogy a helyi borok, borászok szélesebb körben válnak ismertté a rendezvény által valamint, hogy a borászattal, borászkodással, kapcsolatos rendezvények nyomán pár év múlva a jó borok is szerves alkotó részei lesznek Piliscsaba és környéke varázslatos légkörének, íz és hangulatvilágának.

Jöjjön el és kóstoljuk meg együtt a helyi borászok kiváló nedűit és töltsünk el együtt egy kellemes őszi délutánt! Mi ott leszünk!

wine