Rejtélyes akcióval vadásztak a gyorshajtókra a rendőrök

0
247
Ez az autós is megkapta a csekket

A tavaszi hóvihar elsöpörte a Speedmarathont, de a rendőrség bejelentés nélkül mégis tartott kétnapos sebesség-ellenőrzési akciót: 2750 gyorshajtó ellen indult eljárás.

Ez az autós is megkapta a csekket

A Speedmarathont április 19-én reggel hattól másnap reggel hatig tartották volna, de az időjárás miatt elmaradt. A rendőrség azt ígérte, tájékoztatást ad az új időpontról, de a Vezess.hu vette észre, hogy helyette tartottak egy másik traffipaxos akciót: a rendőrség április 21-én és 22-én a közúti forgalomban részt vevő járművek sebességének fokozott ellenőrzését végezte – írja az Inforádió.

Sebességhatár

A Tispol Speed európai ellenőrzés keretében elsősorban a gyorsforgalmi utakon, a főutak lakott területein kívüli szakaszain, illetve a lakott területek közútjain érvényben lévő megengedett legnagyobb sebesség megtartását vizsgálták.

A kétnapos sebesség-ellenőrzés során összesen 2750 gyorshajtó ellen indult eljárás. Átlagosan minden negyedik ellenőrzés a szabályszegő helyszíni leállításával járt.

A leállításos ellenőrzések alkalmával 634 főt értek tetten a megengedett sebesség túllépése miatt. Közülük 416 fővel szemben helyszíni bírságot alkalmaztak (esetükben a sebességtúllépés mértéke nem volt kimagasló, továbbá a járművezetők egyértelműen elismerték a felelősségüket), 18 fővel szemben pedig szabálysértési feljelentést tettek.

Helyszíni bírság

A többi esetben közigazgatási eljárás veszi kezdetét. A leállítás nélküli ellenőrzések keretében rögzített gyorshajtások száma 2116 volt. A leállítás nélküli ellenőrzések zöme fix telepítésű, automata készülékek által történik, de előfordulnak olyan mobil sebességmérővel rögzített események is, amikor a jogsértő jármű vezetőjének leállítása biztonsági vagy egyéb okból nem lehetséges.

Az ORFK szóvivője a lapnak úgy nyilatkozott, hogy ez nem a lefújt Speedmarathon, hanem egy teljesen más, de szintén európai ellenőrzés volt. A lefújt ellenőrzést megtartják majd, erről előzetesen tájékoztatást is adnak.

via: napi.hu