A rendőrök sem értik a jogsival kapcsolatos új szabályt

0
274
Közúti ellenőrzés – előfordulhat némi zűrzavar az előírások értelmezésével kapcsolatban Fotó: Balogh Dávid / Magyar Nemzet

Év elejétől a jogosítványok lejárati ideje megegyezik a tulajdonosuk születési dátumával, de volt már olyan, hogy a rendőr ezt úgy értelmezte, hogy már lejárt az engedély. Pedig nem.

Elég nagy tévedésben vannak a rendőrök a jogosítványra vonatkozó új jogszabály kapcsán: szerintük az év elejétől élő jogszabály miatt mindenkinek meg kell újítani a jogsiját, akinek már elmúlt a születésnapja 2017 eleje óta.

A jogszabály ugyanis idéntől a születésnaphoz köti a hivatalos okiratok (személyi igazolvány, jogosítvány) érvényességét, vagyis ezeken a jeles napokon fognak lejárni az okmányok.

Magyar Nemzet szerint ez okozhatja a rendőröknél a zavart, egy olvasójukat ugyanis emiatt szóban figyelmeztették egy közúti ellenőrzésen, azzal együtt nem bírságolták meg, de szóltak, hogy mihamarabb csináltassam egy újat.

“A január eleje óta érvényes új előírás valóban a születésnaphoz köti a jogosítvány lejártát, de a jelenleg érvényes vezetői engedélyek lejárati idejét nem írja felül. A rendelkezés csak az új, vagy megújítandó okmányok érvényességét érinti. Azaz a dokumentumon feltüntetett dátumot kell figyelembe vennie mind a hatóságoknak, mind a tulajdonosnak” – olvasható a cikkben.

Az új jogszabály szerint a dokumentumok érvényességét úgy kell megadni, hogy azok lejárati ideje az egészségügyi érvényességi időponton belül megegyezzen a születési idő hónapjával és napjával.

“A fő szabály alóli kivétel, ha az orvosi vizsgálaton a meghatározott életkorra vagy a külön jogszabályban meghatározott betegségekre tekintettel két évet meg nem haladó egészségi alkalmassági időt állapítanak meg a járművezetőnek. (A korábbi szabályok szerint a vezetői engedély érvényessége a kiállítási dátum valamelyik évfordulója volt.)” – áll a cikkben.

A Magyar Nemzet megkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy egyszeri tévedésről van-e szó, vagy elterjedt a jogszabály ilyetén értelmezése – a rendőrség azonban eddig nem válaszolt.

via: propeller.hu