Tudtad, hogy ma már nem használ traffipaxot a rendőrség?

0
948

Attól már egyáltalán nem kell tartanunk, hogy egy Traffipax készít rólunk gyorshajtásos fényképet. Eláruljuk, hogy miért nem – írja a hvg.hu.

Ha a rendőrök valahol sebességet mérnek, vagy valahol fix sebességmérővel találkozunk, akkor azonnal rávágjuk, hogy itt bizony traffipaxoznak. Ennek oka, hogy hazánkban a köznyelv a traffipax összefoglaló névvel illet minden közúti sebességmérést. De honnan ered ez az elnevezés?

A 70-es, 80-as és 90-es években egy német cég, a Jenoptik Robot GmbH több olyan sebességmérő készüléket is gyártott, mely Traffipax néven került forgalomba. Mivel akkoriban a magyar hatóságok elsősorban ezeket a Traffipax Mesta, Traffipax Microspeed, illetve Traffipax Speedophot eszközöket használták mindennapi munkájuk során, a köznyelv egyszerűen ráragasztotta a Traffipax szót a közúti sebességmérésre.

Ma már természetesen egyik régi Traffipaxot sem használják a rendőrök, de ettől függetlenül természetesen gyakran találkozhatunk traffipaxos ellenőrzéssel. Az egyik legmodernebb mérőeszköz a többek közt szabálytalan sávhasználatot és piros lámpán történő áthajtást is észlelő ARH CAM-S1, melyből 2015-ben 160 darabot kapott a rendőrség.

És akkor a VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózatról még nem is beszéltünk, mely 365 fix kamerával figyeli a gyorshajtást, a szabálytalan mobiltelefon használatot és az esetlegesen nem használt biztonsági övet.