Véradások régiószerte

0
223

Régiónkban több helyen lesz a következő hetekben véradás:

  • Solymáron május 24-én,délután 12:30 és 15:00 között a SPAR-parkolóban álló kamionban lesz lehetőség a véradásra.
  • Ürömön, szintén május 24-én kedden 16:00 és 19:00 között az Egészségház mellett álló kamionban adhatunk vért
  • Piliscsabán másnap, május 25-én 16:00 és 19:00 között lehetőség lesz vért adni a Polgármesteri Hivatal dísztermében. (A Vöröskereszt a mostani véradáson 10.000 Ft értékű üdülési utalványt ajándékoz minden megjelent és regisztrált véradónak)
  • A pomázi Művelődési Házban május 31-én 14:00 és 18:00 között várják a véradókat
  • Június 1-én a solmyári Művelődési házban 16:00 és 19:00 ismét lehetőség nyílik a véradásra.

Aki teheti, legalább évente egyszer segítsen, mert soha nem tudhatjuk nekünk mikor lesz rá szükségünk!

De miért is adjunk vért?

Mindenki kerülhet olyan helyzetbe, amikor vért kell kapnia, baleset, műtét, krónikus vérszegénység. A vért nem termelik, nem állítják elő kémcsőben, azt az önkéntes véradók adományaiból biztosítják. Fontos tudnunk, hogy a véradással életet menthetünk, de ugyanakkor saját magunkkal is jót teszünk. A véradásnál levett vér mennyisége, ami körülbelül 450 ml, élettani ingert ad a vérképző szervek számára, hogy új, friss vért termeljenek. A véradás után beinduló vérképző inger hatására egyre több friss, új sejt jelenik meg a vérben, mely az egész szervezet számára megújulást jelent. Emiatt is érezzük frissebbnek, fittebbnek magunkat véradás után. Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy véradáskor a külön kémcsőben levett vért szűrővizsgálatoknak vetik alá, amelyek által kimutathatóak az egyes betegségek, így olyan fertőző betegségekről is tudomást szerezhetünk, amelyről egyébként nem is tudtunk. Nagyon fontos ebből a szempontból a HIV-teszt, szifilisz, illetve a hepatitis B és C kiszűrése, amely betegségeket az általános laborvizsgálatok során nem szoktak vizsgálni. A véradót bármilyen betegségre utaló jel esetén kiértesítik, hogy minél előbb orvoshoz mehessen.

Magyarországon minden 18 és 65 év kor között felnőtt adhat vért; a férfiak évente öt, a nők évente három alkalommal. Két vérvétel között pedig minimum 56 napnak kell eltelnie.