Home Hírek Zsámbék Ma is látható még a különleges fegyvergyűjtemény az I. Zsámbéki Kézifegyver Kiállításon

Ma is látható még a különleges fegyvergyűjtemény az I. Zsámbéki Kézifegyver Kiállításon

0
Ma is látható még a különleges fegyvergyűjtemény az I. Zsámbéki Kézifegyver Kiállításon

Március 13-án is látható még a különleges fegyvergyűjtemény

Március 12-én (vasárnap), a Zsámbéki Művelődési Ház zsúfolásig megtelt nagytermében rendezték meg, az I. Zsámbéki Kézifegyver Kiállítás megnyitó ünnepségét. A különleges rendezvényt a Zsámbéki Városőrség és a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület hívta életre. A kiállítás még március 13-án is látható lesz. Mindkét napon Borus Ferenc, Hibácskó Ferenc és Bud László fegyvergyűjteménye tekinthető meg.

Fegyverek, pisztolyok, puskák

Az eseményen valódi – hatástalanított – katonai fegyverek, pisztolyok, puskák, gépkarabélyok, géppuskák, mesterlövész fegyverek, kézigránátok, lőszer-hevederező gépek voltak láthatók. A fegyverek egy részét a látogatók megfoghatták, próbálgatták, azokkal fényképezkedtek. A gyűjtemények tulajdonosai (van, aki hivatásos katona volt) elmagyarázták az érdeklődőknek a fegyverek használatát. Több kiállított fegyvertípus a mai napig hadrendben van.

A kiállításon részt vettek katonai történelmi-újrajátszók hadijátszó baráti kör tagjai is, akik eredeti, vagy az eredetivel tökéletesen megegyező egyenruhákba és teljes felszerelésbe öltöztek. A korhű katonai egyenruhák a kiállításon szintén megtekinthetőek voltak. A város apraja-nagyja megcsodálhatott egy eredeti, korhűen restaurált és felszerelt Zündapp oldalkocsis hadi motorkerékpárt is.

A fegyverkiállítás közönségét Racsmány Dömötör köszöntötte. A Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület alelnöke beszédében megköszönte Borus Ferencnek, a Lámpamúzem létrehozójának és Hibácskó Ferenc nyugdíjas alezredesnek, hogy magángyűjteményüket kiállítás céljára rendelkezésre bocsátotta, valamint a katonai történelmi-újrajátszóknak,  hogy egyenruhában segítették az esemény sikeres lebonyolítását. Horváth László polgármester, a Zsámbéki Városőrség elnöke megköszönte a kiállítók gyűjteményét, a városőrség főleg fiatal tagjainak a szervezésben nyújtott segítséget, valamint a népes közönségnek a látogatást.

Miközben a nézelődők a különleges fegyvereket szemlélték, a Zsámbéki Nótaszeretők Társasága (ZSNT) Kossuth- és bakanótákkal, ’48-as énekekkel szórakoztatta a közönséget, természetesen Sándor Gábor harmonikakíséretére.

A kiállítás különlegessége, hogy március 15-e, az 1848-49. évi forradalom és szabadságharcra való megemlékezés előtt létesült, így témájában illeszkedik a ’48-as eseményekhez. A kézifegyver kiállítás még 13-án is várja az érdeklődőket.

Szöveg és fotók: Klotz Mária // Zsámbéki Polgár