Simon Gyula felhívása: Figyeljünk, indul a suli és az ovi!

0
474
Simon Gyula felhívása: Figyeljünk, indul a suli és az ovi!
Simon Gyula felhívása: Figyeljünk, indul a suli és az ovi!

Nyakunkon az iskolakezdés, és az ovi is újra megnyitja kapuit, a vele járó sok-sok jóval és macerával – mint a korán kelés, a nem otthon felejtendő tanszerek, a különböző szakkörökre való beiratkozás, és a gyermek azokra való elvitele, a nyugodt nyári hónapok után a reggeli rohanás, ki gyalog, ki gépkocsival.

Ennek kapcsán pár közlekedésbiztonsági jó tanácsra szeretném felhívni figyelmüket.

A kisebbeket autóval visszük, ez által megnövekedett gépkocsi forgalomra lehet számítani az intézmények környékén. Sokszor mi magunk okozzuk a fennakadást azzal, hogy már késésben vagyunk, és közvetlenül az iskola kapujában akarjuk kitenni a gyereket. Sokszor ezzel egy sávot, egy bejárót akár szabálytalanul is elfoglalunk, „2 perc az egész”, mondván. Sokan veszélyesen lavíroznak a gyalogos gyerekek között. Gondoljunk bele, ha a mi gyerekünk is ott gyalogolna, akkor is így közlekednénk? Ugye nem. Menjünk 10 perccel hamarabb, parkoljunk le kicsit távolabb, és ne sajnáljuk azt az 5 perces sétát, arról nem is beszélve mennyivel jobb a gyereknek, ha nem „kilökjük” a kocsiból, hanem még picit együtt vagyunk, és biztonságosan kísérjük az intézmény kapujáig! A biztonsági öv bekötése, és a gyerekülés helyben is fontos! Ön ne tegye azt, mint számos (felelőtlen) szülő, aki „csak az óvodáig megyünk” felkiáltással szabadon az utastérben, akár elöl, a műszerfalon mászkálva szállítja gyermekét. Ne is gondoljunk bele, mi történhet egy akár kisebb sebességű ütközés esetén is!

Ha kerékpárral engedjük el gyermekünket, mindig figyeljünk, hogy a kerékpár megfelelő műszaki állapotban legyen, működjenek a fékek, lámpák. Fontos a fényvisszaverő prizma, és már fillérekért kapható első, hátsó lámpa, főleg ha a gyerek szürkületben jön hazafelé. Olcsó és jó megoldás lehet egy fényvisszaverős mellény, amit ha “ciki” felvenni, akár az iskolatáskára is rögzíthetünk.

Fontos hogy gyermekünk megtanulja a forgalmas 10-es úton való átkelésnél a gyalogos jelzőlámpás csomópontban a biztonságos közlekedést, a nyomógombos jelzőlámpák szabályos kezelését. Mutassuk meg neki, hogyan kelhet át biztonságosan, mindig sétáljon el a legközelebbi zebráig, sose szaladjon át a forgalmas úttesten. Ahol nincs zebra, és lámpa, ott is mindig körültekintően lépjen le az úttestre, az úttest az autóké, tudatosítsuk benne!

Talán még fokozottabb figyelmet igényel a vasúti átkelőben való átkelés, gyalogosan csak az arra kijelölt „ketrecben”, kerékpárral közlekedve arról leszállva, és tolva keljenek át ugyanitt. Hiába ment el a vonat, amíg nem vált a lámpa, PIROS A TILOS!

A gyerekekre “vadászó rossz bácsik” bár nem jellemzőek Piliscsabán, de erről is beszéljünk gyermekeinknek, főleg ha már önállóan jönnek – mennek. Hívjuk fel a figyelmüket, hogy ha többen, csapatban közlekednek, kisebb az esélye, hogy idegenek megszólítják őket, mondjuk el, hogy ne álljanak szóba idegenekkel, idegen kocsiba sose szálljanak be, ne dőljenek be az „anya, apa küldött érted” szövegnek. Semmit ne fogadjanak el idegenektől, a mai droggal fertőzött világban ez nagyon fontos! Ha mégis “próbálkozik” valaki, kérjenek azonnal segítséget egy arra járó felnőttől.

Ami a legfontosabb, hogy személyes példamutatással, a közlekedési szabályok betartásával, az alapvető közlekedési ismeretek átadásával, valamint a tudatosság fejlesztésével segíthetjük elő azt, hogy gyermekeik közlekedésük során biztonságban legyenek.

Figyeljünk rájuk, figyeljünk egymásra!

Simon Gyula Közrendvédelmi tanácsnok
Polgárőr alelnök