Újabb telefonos csalással károsítják a gyanútlan időseket

0
412
Újabb telefonos csalással károsítják a gyanútlan időseket
Újabb telefonos csalással károsítják a gyanútlan időseket

Az elmúlt időszakban megszaporodtak a „telefonos csalás” módszerével elkövetett bűncselekmények és ezzel kapcsolatos lakossági feljelentések.

A csalás lényege, hogy rejtett számról egy Ismeretlen telefonáló felhívja a véletlenszerűen kiválasztott előfizetőt, majd azt állítja, hogy a telefonszolgáltató kisorsolta az ő telefonszámát és így nyert egy nagyobb összeget. Viszont a nyeremény átvételéhez regisztrációs költségként több tízezer forint összeget kellene rátölteni egy a telefonáló által megadott telefonszámra. Vagyis egy a tettes által megadott telefonszám egyenlegét kellene feltölteni ATM-en keresztül a sértettnek. Ezt a telefonkártyát a csaló személy később különböző hirdetési oldalakon keresztül megpróbálja értékesíteni.

Az utóbbi időszakban több sértett is teljesítette a feltöltést a nyeremény reményében, de a feketeleves akkor jött, amikor a szolgáltató központjánál érdeklődtek, és kiderült, hogy szó sincs semmilyen nyereményről és akcióról.

 

A csalók a hasonló akciókhoz általában feltöltő kártyás vagy lopott mobilokat használnak, amiket pár hívás után egyszerűen eldobnak, nehogy a nyomukra vezessék a hatóságokat. Éppen ezért igen nehéz őket azonosítani, felelősségre vonni.

A bunmegelozes.eu oldalon egy hanganyag is található arról, hogy egy te­le­fo­nos csaló hogyan pró­bál­ko­zott pénzt ki­csalni ki­sze­melt ál­do­za­tá­ból, aki hagyta, hogy vé­gig­mondja a be­etető szö­ve­get, köz­ben az egész be­szél­ge­tést rög­zí­tette:

http://bunmegelozes.eu/2016/05/12/biztonsagot-a-szepkoruaknak/