Home Kék hírek Vádemelés az „unokázós” csalók ellen

Vádemelés az „unokázós” csalók ellen

0
Vádemelés az „unokázós” csalók ellen
Újabb telefonos csalással károsítják a gyanútlan időseket

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt két férfi és egy nő ellen, akik 2015. januárja és szeptembere között 35 sértettet károsítottak meg az ország különböző településein, az ún. „unokázós” csalás módszerével, és ezzel közel 15 millió forint kárt okoztak.

Az elkövetők idős, többnyire 70 év feletti, lehetőleg özvegy személyeket kerestek ki online telefonkönyvekből, majd őket a késő éjszakai-hajnali órákban a társaság női tagja sírós, ijedt hangon felhívta, mintha a hívott fél lánya vagy unokája lenne. Az álmukból felébresztett sértettekkel a nő közölte, hogy közlekedési balesetet szenvedett, ezért azonnal készpénzre vagy aranyékszerre van szüksége, hogy a károsultakat ki tudja fizetni és a rendőrségi feljelentést elkerülje. A telefonbeszélgetések közben a női vádlott a helyzetet úgy állította be, hogy ő maga a baleset helyszínét nem tudja elhagyni, ezért ismerősét küldi el a pénzért, illetve az ékszerekért. Az egyes cselekmények során rendszerint a nő testvére, az ügy III.r. vádlottja vette át az értékeket a sértettektől, de számos esetben maga a női elkövető jelent meg az idős személyek lakóhelyén. Az ügy I. r. vádlottja a bűncselekményekhez használt telefonokat és az elkövetők szállítását biztosította, emellett a helyszínen figyelő feladatot is ellátott.

Annak érdekében, hogy a vádlottak minél több pénzt, vagy pénzzé tehető ékszert szerezzenek, előfordult, hogy egy éjszaka során 50-100 vonalas telefonszámot is felhívtak.
Az elkövetők összesen 21 helyszínen, 35 sértettet károsítottak meg, ezzel közel 15 millió forint kárt okoztak. A megszerzett készpénzt egymás között elosztották, azt elköltötték, az arany ékszereket pedig értékesítették.
A rendőrök a két férfit és a nőt 2015. szeptember 10. napján, a késő éjszakai órákban Kiskunfélegyházán fogták el, azóta mindhárman előzetes letartóztatásban vannak. Mivel a vádlottak időskorú személyek sérelmére, szervezetten követték el a csalásokat, így cselekményük bűnszövetségben, üzletszerűen, a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettének minősül.

 

forrás: ugyeszseg.hu