Minden a 25 éves Volt fesztiválról

0
326

Kedden kezdődik az idén 25 éves soproni Volt fesztivál, itt lép fel először Magyarországon a Linkin Park, ami évek óta a magyarok egyik kedvenc zenekara. Emiatt talán olyanok is eljutnak a fesztiválra, akik eddig kihagyták, úgyhogy egy cikkben összeszedtük a legfontosabb információkat – írja az index.hu

Személyi igazolvány nélkül el ne induljon Sopronba

A tavalyi évben debütált az új beléptetési rendszer, ami abban segít, hogy minden karszalagot csak azonosított személy vehessen át.

Tehát akinél nincs igazolvány, az sajnos nem is tudja átvenni a karszalagját.

A rendszer némileg lassítja is bejutást, de a tavalyi évhez képest már elég szaporán megy, de a Linkin Park miatti nagyobb érdeklődés miatt érdemes korábban érkezni. A biztonsági őrök hétfőn elég lelkiismeretesen vizsgálták a csomagokat, még a bőröndöket ki kellett forgatni, nehogy valami illetéktelen kerüljön be a fesztiválra.

Enni, inni nem annyira olcsó

A fesztivál line-upja a 25 év alattiak ízléséhez van igazítva, de az árak egyáltalán nem.

Igaz, az alkoholos italok még így is olcsóbbak, mint a Balaton Soundon vagy a Szigeten. Ez azt jelenti, hogy fél liter sörért 520 forintot kell kifizetni, bizonyos pultoknál Soproni IPA is elérhető csapolva, ami 580 forintba kerül. Szintén 520 forintért mérnek 4 deci Strongbow cidert is, amiből a dobozos változat 640 forintba kerül. Ugyanennyiért adják a Soproni Démont is, illetve Strongbow-ból is lehet kapni dobozosat. Alkoholmentes vonalon még van az ízesített Soproni 420 forintért.

Fotó: Csóti Rebeka / Index

A fröccs egy fokkal drágább kategóriába esik, palackozott fél literes fröccsöt 890 forintért árulnak, de van, ahol a házmester 1110 forintért kapható. Az olcsóbb bornak 450 forint decije, de van egy teljes udvar, ahol több pincészet közül lehet válogatni. A drágább borokat 600 forintos deciáron lehet megvenni.

A rövid italok legnagyobb része azonos árban fut, 1050-ért adnak 4 centet a vodkából és az Unicumból is. A 4 decis koktélok közül a legolcsóbb a vodka-szóda, amiért 1370 forintot kérnek el, a rumos kóla 1510, a vodka-energiaital pedig 1810 forintba kerül.

Ami az ételeket illeti 1000-1200 forint alatt egy nagyobb termetű ember nehezen lakik jól. Egy hot dog 780 forintba kerül, a pizzaszelet 750 forint, a gyros pitában kereken egy ezres, a gyros tálat pedig 2400 forintos áron láttunk. Ezenkívül egészen sok food truck van elszórva a a fesztivál területén, itt jellemzően 1200 forint felett kezdődnek a burgerek, illetve az egyéb, fesztiválon megszokott kaják. Ami még feltűnő volt, hogy a kajás helyek környékén viszonylag kevés asztal található, ami hétfőn még nem okozott igazán komoly problémát, de keddtől valószínűleg gyakoribb látvány lesz a jobb híján a fűben kézműves burgert falatozó fesztiválozó.

Ami kifejezetten jó, hogy a fesztiválon belül van egy kisebb Aldi, illetve Rossmann is, amik életmentőek tudnak lenni, ha valami fontos esetleg otthon maradt. Van még egy cipőbolt is, bármikor beszerezhető egy pár virágmintás gumicsizma, de ha elszakadt a papucs, ahelyett is lehet másikat kapni 2-3 ezer forintért. A fesztiválosított cipőbolt tetején természetesen egy bár van, ahol vásárlás után még vodkás jégkását is adnak.

Csak ne kelljen sorban állni

A fesztivál továbbra is készpénzmentes, csak Festipay kártáyval, vagy Paypass-os MasterCarddal lehet mindenért fizetni.

Idén olyan opció is van, hogy előre megrendelje az ember a Festipay kártyát, hogy azt egyből a karszalaggal át is vegye,

hogy ne kelljen még egyszer beállni egy másik sorba.

Fotó: Csóti Rebeka / Index

Szintén a sorbanállást elkerülendő a Festipay kártyát össze lehet vonni a fesztivál telefonos applikációjával, ami több dolog miatt is megéri. Egyrészt folyamatosan lehet figyelni a költéseket, másrészt ezen keresztül pénzt is tehetünk a Festipay kártyára a bankkártyánkról, hogy tényleg ne kelljen a Festipay-es bódéknál sorban állni.

A fizetéskor érdemes figyelni, ugyanis a tavaly debütált borravalós rendszer továbbra is működik. Mielőtt az ember fizetne, egy képernyőn lehet kiválasztani, hogy szeretnénk-e borravalót adni és ha igen, akkor mennyit. A terminál 0 és 20 százalék között kínálja fel az opciókat. Ha valaki nem nézi meg jobban és csak a legnagyobb, (középső) lehetőséget választja, akkor azzal 10 százalékos jattot ad.

A fesztiválos applikáció letöltését azért is ajánljuk, mert  nyomtatott programfüzetből viszonylag keveset láttunk a fesztivál területén, ráadásul azok sem csak a fesztiválról szólnak, hanem egy Best Of Summer nevű kiadványt kapunk, amiben a Nagyon Balaton rendezvényei is benne vannak, nem csak a Volt programja és tudnivalói. Egyszerűbb tehát a telefonon csekkolni, hogy mikor melyik koncert kezdődik.

Egyre inkább olyan, mint a Sziget

Egyre több díszítő elem van a fesztiválon, van már például a Volton is óriáskerék, sőt kötélpálya is, ha valaki már unja a bungee jumpingot. Nem hiányozhatnak az állami hirdetések sem, idén például az egyik színpad névadó szponzora a budapesti vizes világbajnokság, illetve itt van a Paks 2-t reklámozó kamion is.

 

Nem konkrétan zenei, kulturális programból is egyre több van a Volton, keddtől indul el a Kis utcaszínházak nevű helyszín, ahol délután háromtól kezdve rövidebb-hosszabb előadásokat lehet nézni.

Fotó: Csóti Rebeka / Index

via: index.hu