Home Színes 5 dolog amiért a téli gumi fontos minden autósnak

5 dolog amiért a téli gumi fontos minden autósnak

0
5 dolog amiért a téli gumi fontos minden autósnak
téli gumi fontossága

Amikor eljön az ideje a téli gumi cseréjének sok kérdés merül fel. A gumikkal kapcsolatban a szakemberek általában segítenek, azonban pár dologgal ekkor sem baj ha tisztában vagyunk.

A Gumiwebshop sorra vette a legfontosabb kérdéseket, amik a téli gumira való váltáskor felmerülhetnek.

1. Mikor érdemes váltani téli gumira?

Téves az az elképzelés miszerint a nyári gumit egészen addig használhatjuk, amíg nem csúszós az út. A nyáron használt gumik a hőmérséklet csökkenésével egyre inkább veszítenek rugalmasságukból. Jellemzően 7 fok környékén már veszélyessé is válik a keménysége, hiszen ilyenkor sokkal könnyeben megcsúszik az.

A téli gumira váltást tehát időzítsük már ősz környékén, amikor kezd kicsit csípős lenni az idő.

2. Meddig jó a téli gumi?

Sokszor felmerül a kérdés, hogy meddig használhatjuk a megvásárolt téli guminkat. A gumik élettartama függ a használat mennyiségétől és a körülményeitől is, azonban több szakértő véleménye megegyezik abban hogy 4 évente érdemes lecserélni azokat. Ennek az az is az oka, hogy a téli gumi speciális anyaga tárolás következtében is veszít minőségéből, tehát attól hogy nincs használatban, attól még fokozatosan romlik.

Viszonylag új gumik esetében is érdemes, sőt szükséges annak az ellenőrzése, hogy a gumi oldalfala sérülésmentes legyen, illetve a profilmélysége ne legyen kevesebb 4 mm-nél.

3. Hogyan kell téli gumit vásárolni?

Semmiképpen nem érdemes egy darabot vásárolni belőle, hiszen az egy tengelyen lévő gumik így nem lesznek egyformán kopottak, ami komoly problémákat okozhat a jármű kormányzásakor.

A legjobb megoldás az, ha egyszerre vannak lecserélve, összkerékmeghajtású járművek esetében nem is érdemes ezt másképp csinálni.

4. Mi a különbség a téli és a nyári gumi között?

A téli és a nyári gumi között több különbség is van, azonban a legfontosabb az anyag és a lamellázottság.

A téli gumi speciális anyagszerkezete lehetővé teszi, hogy a tapadása és az anyag lágysága a hőmérséklete csökkenésével egyre kedvezőbbé váljon. Ahol nyári párja már kőkemény szinte nulla tapadással, ő ott érzi jól magát.

A másik tényező a a lamellázottság, vagyis azoknak a csatornáknak a száma, amik a kerék alatt felgyülemlő sár elvezetéséért felel. Kimondhatjuk hogy a téligumi átlagosan 10x lamellázottabb. Ezzel is alkalmazkodik a zordabb körülményekhez, a latyakos, saras utakhoz.

5. Hogyan működik a téli gumi?

A fő jellemzőket már ismerjük, azonban érdemes pár dologra kitérni pár szóban. Tehát az már világos hogy az anyagnak köszönhetően a téli gumi jóval toleránsabb a hideggel szemben, de miért is van erre szükség. A tapadás egyik fő tényezője az, hogy a gumi mekkora felülete fekszik az úton. A legsimább, legjobb minőségű utak sem teljesen simák. A felületük tele van apró kiemelkedésekkel, és árkokkal.

Ezekhez a körülményekhez a gumi lágyságával tud igazodni. Azaz ha a felület puha, jobban ki tudja tölteni ezeket a tereket, vagyis nagyobb felületen képes kapaszkodni a kerék.

Érdekes végiggondolni hogy ilyen esetben hogyan történik például a fékezés nyári gumival. Tegyük fel hogy a hőmérséklet lecsökken 2 fokra, ahol a téli gumi már kemény, és nem simul bele az út egyenetlenségeibe. Ha fékezésre kerül a sor, akkor ahhoz, hogy ugyanazzal a felülettel érintkezzen, jóval hosszabb utat kell megtennie.

Hatalmas különbségek adódhatnak, bizonyos kimutatások szerint a fékút akár 8x hosszabb is lehet a nem megfelelő gumi esetében.

Érdemes tehát időben gondoskodni a téli gumik cseréjéről!