5 titok a mennyezeti lámpákról, amit talán Ön sem tud

0
146
Mennyezeti lámpák 5 verzióban
Mennyezeti lámpák 5 verzióban

A mennyezeti lámpa minden otthon elmaradhatatlan részét képezi, és évszaktól függetlenül gyakran esik rá a választás a reggeli, valamint az esti órákban. Kiválasztás során többféle szempontot érdemes figyelembe venni, így a stílus és az időtálló minőség éppen úgy lényegesek, mint az ár, vagy a beépítés módja. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a puszta funkcionalitáson túl bizony a design is központi jelentőséggel bír, ha a lakásban elhelyezett világítás típusokról van szó. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a minőség fontosságát, hiszen egy silány darab akár a helyiség teljes egészére is rányomhatja bélyegét. Az elter.hu csapata most összegyűjtött néhány olyan érdekes tényt a mennyezeti lámpa kapcsán, melyek mellett nem érdemes elmenni lakberendezés során.

1. Valóban nélkülözhetetlen!

A hangulatvilágítások és a falakra szerelhető változatok mellett gyakran elfeledkezünk arról az alapvető típusról, amelynek hiányát bizony a sötétebb órákban biztosan megérezzük. Különösen a nyári lakásfelújítókra, építkezőkre igaz, hogy elfelejtik, vagy csekély hangsúlyt helyeznek a mennyezeti lámpa kiválasztására. A következményekkel akkor kell majd számolni, ha a nappalok rövidebbek lesznek, és már délután négy körül szükségessé válik a megfelelő, egész helyiséget beterítő fény. Kevés bosszantóbb dolog van, mintha ez nem áll rendelkezésre, vagy nem a megfelelő módon lett kiválasztva. Törekedjünk tehát arra, hogy a mennyezeti világítás stílusos, a lakberendezési irányzathoz passzoló, és ugyanakkor praktikus is legyen!

2. Elegancia álmennyezettel kombinálva

Az álmennyezetre sokan csak úgy tekintenek, mint egyféle divathóbortra, pedig tény, hogy segítségével rendkívül különleges és egyedi hatás érhető el. Igaz ez a belesüllyesztett világításra is, amely azonnal eleganciát kölcsönöz a helyiségnek. Rendszerint előszobákba, amerikai konyhákba szoktak ilyen megoldást választani, de gyakorlatilag a lakás bármely helyisége ízlésessé varázsolható ilyen módon.

3. Nagy belmagasság? Nem akadály!

Sokan ódzkodnak a nagy belmagassággal rendelkező, rendszerint régi, polgári ingatlanoktól. Nem csak a fűtési költségek apropóján van ez így, hanem a lakberendezés állítólagos nehézségei miatt is. Tény pedig, hogy a fantáziát kicsit szabadon engedve olyan megoldások születhetnek, amelyek valóban különlegesek. Igaz ez a mennyezeti lámpa kiválasztására és használatára is. A nagy belmagassághoz bátran választhatunk méretes, hosszan lecsüngő darabokat, amelyek kiválóan passzolnak a modern stílusirányzatokhoz. A megfelelő bútorokkal és lakásdíszekkel kombinálva akár extravagáns hatás is elérhető.

4. A minőség olcsóbb, mint gondolná!

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a legalacsonyabb árak mellett lenne érdemes dönteni. Sokkal fontosabb ennél az, hogy milyen márka gyártmányáról van szó. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a már ismert márkák garantáltan beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, és ha nem designer darabokról van szó, akkor megfizethető áron hozzájuk is lehet jutni.

5. Összhangban a lakberendezéssel

Azt általában mindannyian tudjuk, hogy valamiféle egységet kellene teremteni a világítás és a berendezés stílusa között. Ez azonban sok esetben nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a design szempontjából nem passzoló világítással a teljes összképet elronthatjuk. Igaz ez az ellenkezőjére is, ugyanis ha a mennyezeti lámpa hasonló stílust képvisel, mint a bútorok és lakberendezési tárgyak, úgy azonnal valamiféle otthonos, harmonikus és ízléses megjelenéssel bír majd a helyiség. Megéri tehát odafigyelni arra, hogy milyen esztétikai megjelenés és formavilág mellett tesszük le a voksot.