7 dolog, amire figyeljünk eperszedéskor

0
259

Mint azt itt már korábban írtuk, hamarosan indul a “Szedd magad!” eperszezon.

Van azonban néhány dolog, amire nem árt odafigyelni. Soroljuk:

1. Érkezzen korán! Hétvégén, ha későn érkezik, könnyen hoppon maradhat. A korán kelők megelőzik és leszedik a termés legjavát.

2. Vigyen szedődobozt, kosarat, valamennyi italt és harapnivalót! A vakmerők az éhségproblémát közvetlen fogyasztással is megoldhatják, akik viszont nem mernek mosatlan gyümölcsöt enni, most sajnálhatják csak igazán óvatosságukat.

3. Szedéskor mindig nézzen a lába elé! Ne taposson a növényre és csak a piros, érett szemeket gyűjtse!

4. Kocsánnyal együtt szüreteljen! Ha azt szeretné, hogy a szüretelt gyümölcs a hazaúton ne menjen tönkre, akkor a gyümölcsöt a zöld gyümölcskocsánnyal együtt (kb. 1 cm) szedje le, óvatosan, minél kevésbé összenyomva. Nem tesz jót a friss gyümölcsnek, ha távolból kosárba dob vele, ezért gondosan, két-három szemenként helyezzük el a szamócát a gyűjtőedénybe.

5. Inkább több lapos edénybe gyűjtsön, és érkezéskor méresse le őket! Annyival is kevesebb lesz a végszámla.

6. Szedjen minél hűvösben! Tovább eltartható a gyümölcs, ha reggel, vagy felhős, hűvös időben szüretelünk, mint ha egy forró napon menne. A leszedett szamócát minél kevesebb ideig hagyja a napon állni, inkább keressen árnyékos helyet neki, majd otthon minél hamarabb hűtse, vagy fagyassza le.

7. A tárolni kívánt részből válogassuk ki a beteg, nyomódott szemeket, és a még fogyasztásra alkalmas darabokból készítsünk lekvárt vagy sütit!

Körülbelül 1 cm-es szárral együtt szedje az epret!

És még egyszer, hogy hol tudjuk szedni….

via magro.hu