90 éve avatták fel az egykori Nagyszénási menedékházat

0
169
90 éve avatták fel az egykori Nagyszénási menedékházat
90 éve avatták fel az egykori Nagyszénási menedékházat

A hazai munkásmozgalom egyik emblematikus helyszínén, a Munkás Testedző Egyesület egykori Nagyszénási menedékháza helyén a Pilisszentiváni Sport Egyesület márványtábla avatásával tisztelgett az épület emléke előtt.

A már korábban meglévő, a hajdani turista-menedékházra emlékeztető fal és oszlop körül rendet rakott és új emléktáblát helyezett el a Pilisszentiváni Sport Egyesület. Hírportálunk kérdésére Metzger Rezső, az egyesület részéről úgy nyilatkozott, hogy a környezet rendbetétele mellett az márványtáblát azért is rakták fel, hogy az arra járókat emlékeztessék a házra. Elmondta, hogy annak idején sok pilisszentiváni is járt ide, és körülbelül tíz esztendeje minden alkalommal megünnepelték az eredeti avatás évfordulóját. Az emléktábla nem takar el semmilyen más emléket, így az eredeti feliratok is olvashatók, ahol nem verték le a szöveget.

A Munkás Testedző Egyesületben (MTE) már régóta érlelődött egy menedékház építésének gondolata. Amikor az egyesület síelői 1908-ban a Dorog feletti Nagy-Gettén az első hazai versenyt megnyerték, külön elhatározták, hogy csak olyan helyen létesítenek bázist, ahol télen a síelők is tudnak gyakorolni.

Az MTE turistái a Nagyszénás 550 méteres csúcsa alatt, körülbelül 500 méteres magasságban, egy kis oldalvölgyelésben találták meg az erre alkalmas helyet. A korábbi bejárások alkalmával először csak egy 6-8 főt befogadó síkunyhóról álmodoztak, aztán minél többen lelkesedtek fel az önálló menedékház létesítésének gondolatán, annál több igényt kellett összehangolni és annál nagyobb anyagi erőforrásokra volt szükség. Általában a területtulajdonosok nem szívesen adtak el telket turistáknak, még kevésbé munkás, politikailag és világnézetileg jelentősen másképp gondolkodó turistaszervezeteknek. Ha az üzletet mégis sikerült nyélbe ütni, akkor meg a hatóságok gördítettek különféle akadályokat.
Folytatás a hirhatar.hu-n
Forrás: Kertész Z István/kép: Lindner Márton