Amit a kullancsokról tudni kell

0
975
Amit a kullancsokról tudni kell
Amit a kullancsokról tudni kell

Itt a nyár, az iskolai szünet és a szabadságok ideje, ami egyben a nyaralások, kirándulások ideje. Azonban nem szabad megfeledkeznünk a természetjárás veszélyeiről sem, amelyeket a kullancsok által terjesztett megbetegedések jelentenek. Különösen fontos figyelnünk, hiszen a régiónk az élvonalhoz tartozik a területén előforduló kullancsok számát tekintve.
Ezekkel az apró élősködőkkel leginkább kirándulások során az erdőkben, valamint egyéb bokros-fás, sűrű aljnövényzetű területeken találkozhatunk.

Amikor a kullancsinvázió idején a szabadban tartózkodunk, kiemelt figyelmet fordítsunk a megfelelő ruházatra: ruházatunk lehetőleg legyen zárt, de egyben szellős is. A kullancsok általában az aljnövényzetből lesnek áldozatukra, így érdemes nadrágunkat zokninkba tűrni. Amennyiben szandálban, papucsban, illetve nyitott lábbeliben sétálunk, ellenőrizzük bőrünket, hogy látunk-e rajta kullancsot. Szerencsésebb, ha olyan lábbelit viselünk, amely eleve zárt, ugyanakkor az időjárásnak megfelelően szellős. Mivel a kullancsok előnyben részesítik vérszívás szempontjából a hajas fejbőrt, illetve a fülek környéki finom bőrt és a szemhéjak körüli bőrfelületet, mindenképpen viseljünk széles karimájú kalapot. Kisgyermekek esetén erre kiemelten ügyeljünk, a karimás kalapból a kullancs nem tud kimászni és nem talál olyan bőrfelületet, ahol a kapilláris erekből vért tudna szívni. A védekezés másik módja, hogy ruházatunkat és a szabadon maradt bőrfelületet megfelelő riasztó szerekkel kezeljük. Kertünk rendszeres karbantartásával is védekezhetünk a kullancsok ellen. Számoljuk fel a kertünkben található bozótos, aljnövényzetben dús területeket, rendszeresen nyírjuk a füvet. A táborozás és piknikezés sem javasolt kertünk bozótos területén. Ha mégis takarót terítünk le a gyepre, használjunk alatta nylon alapanyagú védőfóliát. A közhiedelem úgy tartja, hogy B-vitaminok tartós fogyasztása csökkenti a kullancscsípés lehetőségét, ez azonban nem felel meg a valóságnak. Vásárolhatunk kullancsriasztó készítményeket. Minden esetben tartsuk be a riasztószerek használati útmutatóját. A termékek használati útmutatóján nézzük meg, hogy hatóidejük meddig terjed, és ne felejtsük el újra bepermetezni magunkat a hatóidő letelte után. Szabadban való tartózkodásunk után minden esetben kérjünk meg egy hozzátartozót vagy közeli ismerőst, hogy vizsgálja át bőrünk számunkra nem látható területeit. Az átvizsgálás terjedjen ki a nehezen látható testhajlatokra, hajas fejbőrre is. Ha kullancsot találunk, haladéktalanul távolítsuk el a gyógyszertárakban kapható kullancskanállal vagy kullancscsipesszel.

Kiemelt jelentőségű a bőrbe fúródott kullancs mielőbbi felderítése és eltávolítása. Az élősködő egy vékonyhegyű csipesszel egyszerűen eltávolítható, azonban érdemes ehhez a művelethez orvos segítségét kérnünk. 
A kullancsok által terjesztett megbetegedések közül a legismertebbek a Kullancsenchephalitis, és a Lyme-kór.

A Kullancsencephalitis védőoltással megelőzhető. A védettség kialakításához 3 oltásra van szükség. Az oltásokat (az első két adagot mindenképpen) a kullancsok tavaszi aktivitása előtt, azaz télen, fertőzésveszély-mentes időszakban kell beadni vagy megkezdeni. A védőoltásokat a háziorvos írja fel, melyek a gyógyszertárakban válthatók ki.

A Lyme-kór ellen védőoltás nincs, viszont antibiotikummal kezelhető. Fontos a betegség felismerése, mely legkönnyebben az egyik jellegzetes, – ám nem minden esetben jelentkező – klinikai tünete, a vándorló bőrpír alapján lehetséges, amely általában néhány napos lappangási idő után a beszúrás helyén jelentkezik.

A bőrelváltozás mindig kis kerek folt formájában kezdődik, majd a széli részeken terjedve, középen halványulva, gyűrűt formál. Ilyen elváltozás észlelése esetén forduljunk orvoshoz.

 

 

 

Forrás: kullancsveszely.hu/Békési járások