Asztali számítógépek, amikor nem a méret számít

0
419
asztali számítógép

Cikkünkben az asztali számítógép méretek lesznek a témák. Talán viccesen hangzik, de ha kissé jobban belegondolunk a témába, akkor igenis fontos körülmény az, hogy mekkora monitor előtt töltjük mindennapjainkat. A méret természetesen nem csak a monitorban mutatkozik meg, a billentyűzet és a tudás is körbejárható ezen szempont alapján. A számítógép méretek természetesen a felhasználási területeket is magukba foglalják, és eljuttatnak bennünket a laptop kontra asztali számítógép „konfliktuáshoz” is.

Mikor mit?

Az asztali számítógép elsősorban azoknak ajánlott, akik hosszú távon gondolkodnak és komolyabb célokra használják a gépet, mint böngészés, csevegés és hírolvasás. A számítógép mérete általában mindig számít. Lehet szó egy laptopról, netbookról vagy táblagépről, rendkívül fontos a méret. Abból a szempontból is, hogy mire használjuk a gépet. A szórakozásra a kisebb gépek is ideálisak, filmnézésre már természetesen a nagyobb monitoros gépek a javallottak. Tanulóknak még megfelel a netbook, de akik napi szinten használják a szövegszerkesztőt vagy a képszerkesztőket, azoknak szükséges a komolyabb és nagyobb gép.

Vásárol még valaki asztali gépet? Igen!

Gondoljunk csak vissza, egy évtizeddel ezelőtt még szinte minden barátunknak asztali gépe volt otthon, mára ez annyiban változott, hogy talán maradt a gép, porosodik, hiszen az idő közben beszerzett laptopot bárhová magunkkal vihetjük. De képzeljünk el egy céget, vagy képzeljük el azokat a személyeket, akik már a „modern” munkát végzik, tehát otthonról, egy számítógép előtt dolgoznak. Vajon nekik elég a laptop, netalán egy netbook? A válasz természetesen nem, és ez azt jelenti, hogy igen, még mindig nagyon sokan vásárolnak asztali gépeket.

Az asztali számítógép előnyei

Az asztali számítógép előnyeiről a bestbyte.hu munkatársai számoltak be. Szerintük még ma is sokan vásárolnak asztali számítógépeket, annak ellenére, hogy nagyon sokan a laptop kontra asztali között a hordozható gépekre szavaznának. Amikor ezeket a „kontra-cikkeket” olvassuk, akkor számos olyan érvet hallunk a laptop mellett, az asztalival szemben, amely nem igaz, vagyis kissé elferdített. Például a csendesség. Az asztali számítógépnek sem muszáj hogy 20 évvel ezelőttiek legyenek, ami azt jelenti, hogy a technológiai fejlődésnek eleget téve már ezek a gépek is csendesebbé váltak.

A laptop mellett szokott még az az érv szólni, hogy szebbek, akkor varázsolunk irodát az asztalból, amikor akarunk stb. A mai gépek már nem csak csendesek, de egyre nagyobb hangsúlyt fordítanak a dizájnra is. Nem beszélve arról, hogy a síkképernyős monitor már szinte úgy néz ki, mintha egy laptop lenne, csak éppen a billentyűzet nincs még hozzákötve.
Az asztali számítógép legnagyobb előnyei, amelyek már nem a mérethez, hanem a tudáshoz kapcsolódnak, és amelyeket sokszor elfelejtenek a laptoppal szemben megemlíteni, hogy bővíthetőek és részenként cserélhetőek. Lehetséges, hogy rendkívül praktikus az, hogy a laptopot bármikor áthelyezhetjük másik helyre, vagy el is csomagolhatjuk, sőt, magunkkal is vihetjük, de ha tönkremegy, akkor az általában tönkremegy. Az asztali gépnek megvan az a pozitívuma, hogy alkatrészeket lehet benne cserélni, illetve ha valamilyen funkciójában gyengébbnek bizonyul, akkor könnyedén bővíthető az a rész.

A megoldás?

Ha gépet vásárolsz, akkor gondold végig: mire és mennyit használod. Ha napi 8 órát dolgozol előtte, akkor inkább vásárolj asztali gépet, ülj az asztalhoz és kíméld meg a gerinced attól, hogy az ágyból fekve gépelsz. Ha sokat utazol, akkor viszont a laptop. A legjobb megoldás: legyen egy asztali gép a munkához és egy kis netbook vagy tablet az utazáshoz és a szórakozáshoz. És hogy számít-e a méret, ezt mindenki döntse el maga.