Augusztus 20. – A fővárosban már csütörtöktől lezárásokra kell készülni

0
419

Az augusztus 20-ai rendezvények miatt már csütörtöktől forgalomkorlátozásokra kell készülni Budapesten.

Szécsi Tibor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Közlekedésrendészeti Főosztály Balesetmegelőzési és Közlekedési Osztályának vezetője szerdán sajtótájékoztatón elmondta: a hétvégi lezárások és megállási tilalmak Pesten és Budán is több forgalmas útszakaszt, a rakpartokat és több hidat is érintenek.
Mint elmondta: az állami ünnepi rendezvények miatt a fővárosban több helyszínen és több időpontban várhatók forgalomkorlátozások. Csütörtöktől egészen hétfőig ideiglenes lezárások és megállási tilalmak lesznek érvényben a főváros I., II., V., IX., XI. és XIII. kerületében.
Szombaton a Szabadság hídon és Lánchídon egész nap csak gyalogosan lehet majd közlekedni. Az esti tűzijáték idejére az Erzsébet hidat és a Lánchidat is teljesen lezárják, s szükség esetén akár a Szabadság hidat is. Emellett a Magyar Ízek utcája és a koncertek miatt csütörtöktől lezárják a Clark Ádám teret, továbbá a Mesterségek Ünnepe miatt a budai Várban pénteken és szombaton lesznek lezárások.
Szintén megállási tilalom és korlátozások lesznek érvényben a Bazilikánál, valamint az augusztus 20-ai Szent Jobb körmenet útvonalán is. Mindemellett az esti tűzijáték miatt a Dunán is korlátozzák a hajóforgalmat, továbbá a Gellért-hegyet is lezárják, és a budai és pesti rakpartszakaszokon, hidakon és környékükön is korlátozásokra kell készülni. Bővebb információk találhatók a rendőrség (http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/augusztus-20/ideiglenes-forgalomkorlatozas-budapest) oldalán.
Szécsi Tibor felhívta a figyelmet, hogy a tilosban parkoló gépjárműveket elszállítják. Ezekről a 273-40-59-es telefonszámon lehet majd érdeklődni.
Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat Időjárás-előrejelző és Veszélyjelző Osztályának vezetője közölte, az ünnep előtti és utáni napokban változékony lesz az időjárás, de szombaton napsütéses nyári időre lehet számítani. A jelenlegi előrejelzések szerint 30 Celsius-fok körüli meleg várható.
Szabó László, a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (HM NRH) főigazgatója azt mondta: az állami ünnepi rendezvényekre idén is nagy tömeget várnak. A különböző rendezvényhelyszínek megközelítésére elsősorban a metróvonalakat ajánlják. Mint kiemelte: az ünnep napján mind a négy metró, valamint a szentendrei és a csepeli HÉV is sűrűbben közlekedik majd. A közösségi közlekedést érintő változásokról bővebb információk találhatók a Budapesti Közlekedési Központ honlapján.
A HM NRH főigazgatója felidézte: szombaton a programok a Parlament előtti Kossuth Lajos téren a nemzeti lobogó felvonásával, valamint a honvédtisztjelöltek avatásával kezdődnek. Emellett idén is lesz parlamenti nyílt nap, és a Clark Ádám téren és a budai Várban is egész napos rendezvényekkel várják az embereket. Kiemelte továbbá, hogy a Magyar Vöröskereszt fővárosi szervezete az Alkotmány utcában önkéntes véradásra is várja az embereket az állami ünnepen.
Délután 5 órakor kezdődik az ünnepi szentmise a Szent István-bazilikánál, amelyet a hagyományos ünnepi körmenet követ majd.
Az esti tűzijáték a hagyományoknak megfelelően este 9 órakor kezdődik. Idén a Citadellán is új helyről, a mellvédről lövik fel a tűzijátékot, és új kilövési pont lesz az Erzsébet híd is. Emellett a Lánchídról, valamint a két híd között a Dunáról, katonai pontonokról lövik majd fel a tűzijátékot.

MTI

 

Ha nem szeretne a fővárosban ezekkel a korlátozásokkal találkozni, akkor válogasson a környék programjai közül bátran:
Augusztus 20-i programok a régióban