Az adósságrendezés alakulása az elmúlt években

0
180
Adósságrendező hitel
Adósságrendező hitel

A KSH 2015 évre vonatkozó adatai alapján a háztartások adósságáról a következők mondhatóak el. 2015 év végén mintegy 8,1 ezer milliárd forint volt ez az összeg, amely 11%-kal kevesebb az előző évhez képest. Az adósságrendezést nagyon sok háztartás igénybe vette ez a következő adatokból is kiderül. A deviza-jelzáloghitelek részaránya 6,8%-ra esett vissza, míg a forinthitelek aránya 85%-ra nőtt. A 2015 év végi devizahitel állomány 172 milliárd forint volt, amely a kötelezettségeken belüli részarány szempontjából 2,1%-ra való csökkenést jelzett. A hosszú lejáratú hitelek 79, míg a rövid lejáratúak 11%-os arányban részesedtek a 2015-ös év végén. Olvasható a KSH jelentésében.

Nagy valószínűséggel szintén az adósságrendezésnek köszönhető, hogy a nettó pénzügyi vagyon 32,5 ezer milliárd forint volt 2015 év végén, amely a 2014 évhez képest 14%-os emelkedést mutatott. A háztartások nettó finanszírozási képessége 2015-ben 2709 milliárd forintot tett már ki. A kötelezettségek csökkentek mintegy 1185 milliárd forinttal.

Az adósságrendező hitel még mindig elérhető a különféle pénzügyi intézményeknél, így még most sem késő lépni ez ügyben. Minden család számára fontos, hogy egy sokkal átláthatóbb és tervezhetőbb hitelt igényeljen, amelyet minden bizonnyal törleszteni is tud. A rövid futamidejű, ám magas törlesztő részletű hitelek adósság rendezésére még most is van lehetőség.
A havi fizetési terhek mérséklése érdekében a fogyasztási és ingatlankölcsönök tekintetében is érdemes akár több bankban is érdeklődni a lehetőségekről.

Általánosságban elmondhat, hogy akkor is elérhető az adósságrendező hitel, ha a kiváltásra kerülő hitel vagy kölcsön egyike hátralékos vagy akkor is, ha a korábban igénybe vett hitel vagy kölcsön felvétele korlátozásra került.
A kölcsönök általános jellemzője, hogy 500 000 – maximum 40 millió forintig igényelhetőek. Nagyban függ azonban a hitelbiztosítéki értéktől, a hitel és hitelbiztosítéki érték arányától és a hivatalosan, dokumentumokkal igazol jövedelemtől. Az általános minimum 6 év és 25 között felvehető kölcsönök forintban vehetőek fel.

Néhány banknál egyáltalán nem számolnak fel kezelési költséget és még a hűségért is elérhető kamatkedvezményt nyújtanak. Ehhez általában az szükséges, hogy az adott banknál vezesse lakossági bankszámláját és a jövedelem utalás is erre érkezzen meg.

A fedezetként felajánlható ingatlanok köre nem sokat változott, ez lehet belterületi építési telek, családi házas ingatlan, hétvégi ház vagy üdülő telek, társasházi vagy szövetkezeti lakás, társas üdülőben külön tulajdonban álló üdülő, garázs, de ezt inkább már csak pótfedezetként fogadják el. A bankok minden esetben kikötik, hogy a törlesztő részleteket az adott bankban vezetett folyószámlán kell minden hónapban rendezni. A törlesztés forintban történik, amely havi egyenletes elosztásban kerül megállapításra. itt már nem lehetséges az, hogy havi szinten több tízezer forint eltérés mutatkozzon az egyes törlesztő részletek között. Az ügyleti kamat általában két részből áll. Az egyik az alapkamat a másik pedig a hitelező intézet által megállapított kamat felár. Az alapkamat mindig a 3 hónapos BUBOR alapján kerül megállapításra. A kamatfelár mértéke mindig a hitelezőtől függ, de az biztos, hogy az 5 éves kamatfelár periódus alatt mindig fix és nem változhat.

Az adósságrendező hitel, ha lehet ma még fontosabb mindenki számára, hiszen a bérek alakulása, a fogyasztási cikkek árának emelkedése, a rezsidíjak alakulása és még sorolhatnánk, nem igazán teszi lehetővé, hogy a magas havi devizahitelt tovább törlessze. Lépjen időben, hiszen a családja és az Ön biztonsága a legfontosabb. Az anyagi biztonság pedig kiemelkedő fontosságú.